Mausteinen kala-äyriäiskeitto bouillabaisse itähelsinkiläisittäin
Nyt nautitaan mausteisesta kalakeitosta, joka on tuunataan itähelsinkiläisittäin joka kukkarolle sopivaksi. Tämä kalakeitto yhdistää erilaiset kalalajit, äyriäiset ja tomaattisen liemen todelliseksi herkuksi. Korosta makuja lisäämällä annoksen päälle rouillea eli eteläranskalaista sahramilla, valkosipulilla ja chilillä aateloitua majoneesikastiketta.
Ranskasta lähtöisin oleva kalakeitto bouillabaisse on kaikkien aikojen keittojen kuningatar, joka juontaa juurensa Etelä-Ranskaan Marseillen ympäristöön. Tämä alun perin köyhien kalastajien ruokana pidetty keitto syntyi päivän saaliin ylijäämä kaloista ja äyriäisistä, joita ei voitu myydä toreilla. Kalat keitettiin yksinkertaisessa liemessä ja sinne sekaan lisättiin yrttejä ja mausteita, kuten sahramia, fenkolia ja appelsiinin kuorta.
Keiton sielu on tomaattinen liemi, on maultaan uniikki
Bouillabaisse on aina tekijänsä näköinen ja sen sisältö voi vaihdella tekijänsä ja raaka-aineiden saatavuuden mukaan.
Liemen voi valmistaa kalanperkeistä etukäteen ja antaa makujen syventyä ja tekeytyä jääkaapissa yön yli. Nopea ja lähes yhtä hyvä liemi syntyy kalaliemikuutiosta tai kalafondista, joten voit valita myös nopeamman ja helpomman valmistustavan.
Bouillabaisse sopii niin arkiruoaksi, kuin juhlien päätähdeksi. Tarjoile se rapea kuorisen vaalean leivän kanssa.
Voit käyttää keitossa haluamiasi kalalajeja ja äyriäisiä. Muista kuitenkin, ettet keitä äyriäisiä liikaa, jotta niistä ei tule sitkeitä. Jos käytettävissä ei ole tuoretta kalaa, kelpaa pakastealtaan kala- ja äyriäistarjonta vallan mainiosti. Pirkka-sarjan sinisimpukat ja jättikatkaravut ovat helppoja lisätä keiton valmistuksen loppuvaiheessa. Myös tavalliset katkaravut sopivat hyvin, jos jättikatkaravut tuntuvat liian arvokkailta. Samoin lohen voi korvata halvemmilla kaloilla kuten seitillä.
TARVITSET:
300 g ruodotonta lohifileetä
1 pkt (400 g) Pirkka parhaat jättikatkaravunpyrstöjä (pakaste)
1 pkt Pirkka kalakuutio (pakaste)
1 pkt Pirkka parhaat sinisimpukoita (pakaste)
1 sipuli
½ purjoa (vaalea osa)
3 valkosipulinkynttä
1 fenkoli
2 rkl oliiviöljyä
2 dl kuivaa valkoviiniä (alkoholitonta)
1 laakerinlehti
1 tl timjamia
½ fenkolinsiemeniä huhmareessa hienonnettuna
1 ps sahramia
4 keskikokoista perunaa
1 ½ vettä
4 ½ rkl kalafondia
1 tlk kuorittuja tomaatteja tomaattimehussa
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
1 appelsiinin kuori raastettuna
1 dl lehtipersilijaa hienonnettuna
Helppo Rouille
2 dl majoneesia
hyppysellinen sahramia
½ tl cayennepippuria
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
Tee näin:
- Sulata jättikatkaravunpyrstöt pakkausten ohjeen mukaan.
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Halkaise, huuhdo ja hienonna purjo.
- Halkaise huuhdottu fenkoli pituussuunnassa, poista kova kanta, puolita leveyssuunnassa ja suikaloi fenkoli.
- Kuori ja kuutioi perunat ja laita kuutiot odottamaan kylmään veteen.
- Kuumenna öljy isossa kattilassa (5 l). Kuullota sipulia ja purjoa muutama minuutti, älä ruskista. Lisää valkosipuli ja fenkoli ja kuullota hetki.
- Lisää joukkoon viini, laakerinlehti, timjami, murskatut fenkolinsiemenet sekä sahrami (säästa hyppysellinen sahramia Rouilleen). Keitä hetki.
- Lisää joukkoon perunat, vesi ja kalafondi. Kuumenna kiehuvaksi.
- Kuutioi tomaatit ja lisää ne liemineen keittoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä 15 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää 1/2 dl lehtipersiljaa sekä appelsiininkuori.
- Poista lohesta nahka ja kuutioi lohi. Poista halutessasi sulaneista jättikatkaravuista pyrstöt ja huuhtele simpukat.
- Lisää lohi sekä kalakuutiot keittoon, kiehauta ja keitä noin 2 minuuttia. Lisää ravut ja jäiset simpukat ja keitä 3–5 minuuttia. Poista keitosta simpukat, jotka ei avaudu kiehauttamisen myötä. Viimeistele keitto lehtipersiljalla.
- Valmista Rouille käyttämällä valmista majoneesia, johon sekoitat muut aineet ja kuoritut ja murskatut valkosipulin kynnet.
Miltä maistui?
Tämä keitto on minusta keittojen aatelia. Sen syvä mausteisuus ja houkuttava ulkoasu todella herättävät makuhermot nauttimaan.
Keitto on parhaimmillaan heti nautittuna, sillä äyriäiset saattavat mennä sitkeäksi, jos keittoa lämmitellään uudelleen.
Juhlavampi versio keitosta syntyy, jos keität kalaliemen itse ja lorautat keittoon valkoviiniä. Rouille eli sahramilla maustettu majoneesi taittaa kivasti voimakkaita makuja. Tämä keitto on täyden kympin keitto, jota voi tarjota myös juhlallisemmissa tilaisuuksissa. Jos olet kalakeiton ystävä, niin uskoisin, että tätä keittoa on kiva muunnella ja valmistaa saatavilla olevien raaka-aineiden mukaan.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.