Cittari on lastattu sitruksilla. Vertailussa ihanat, erilaiset appelsiinit!
Tänä päivänä appelsiineja saa kaupoista ympäri vuoden, mutta niiden herkullisin sesonkiaika on juuri nyt. Ostin kaupasta kuusi erilaista appelsiinia vertaillakseni niiden makua ja ominaisuuksia. Perinteisten lajikkeiden lisäksi mukana on kauden uutuus, herkullinen ja makea suklaa-appelsiini.
Siemenettömät appelsiinit ovat tätä päivää?
Parhaita lapsuusmuistojani on se, kun isäni kuori minulle appelsiineja. Ne olivat aseteltu usein lautaselle kuin kukka, joka oli aukeamassa ja appelsiinilohkot oli helppo irrottaa syömistä varten. Muistelen, että vielä 80-luvulla appelsiineissa oli usein paljon siemeniä, mutta hedelmä oli yhtä herkullista kuin nytkin. Olen popsinut appelsiineja koko sesongin, mutta toisin kuin lapsuudessani, ei niissä ole ollut yhden yhtä siementä. Lajikkeesta riippumatta, appelsiinit ovat olleet helppoja kuoria ja selviän hommasta ilman isäni apua. Osoitus välittämisestä on kuitenkin siirtynyt sukupolvelta toiselle ja pienten lasteni sitä pyytäessä, kuorin heille mielelläni appelsiinin, jos toisen.
Kun kävin viime viikolla ostoksilla, Eastonin K-Citymarketin sisääntulossa tervehti upea valurautainen paviljonki täynnä hedelmiä. Se vei ainakin minut makumatkalle suoraan Välimerelle, josta kauppaan saapuu mitä maukkaimpia hedelmiä. Juttua varten ostin sattumanvaraisesti kuutta erilaista appelsiinilajiketta tai kaupallista merkkiä. Kotona leikkasin appelsiinit puoliksi ja vertailin niiden sävyä, makua ja ominaisuuksia.
Punaista hedelmälihaa sisältävät veriappelsiinit ovat parhaimmillaan helmikuussa
Cittarista löytyi muutamia erilaisia veriappelsiineja. Pirkan valikoimasta löytyy sekä veriappelsiineja että sertifikoituja Pirkka Luomu -veriappelsiineja. Veriappelsiinit ovat kotoisin Italiasta, tulivuori-Etnan rinteiltä, jossa viljelymaiden lämpötilanvaihtelut ovat suuria. Nämä Tarocco-veriappelsiinit ovat makeita ja sisältävät vain vähän punaista pigmenttiä. Etenkin luomu-version kuori lähti todella helposti irti ja se teki appelsiinista helpon käyttää. Punaisen hedelmälihan määrä vaihtelee veriappelsiinilajikkeen mukaan ja myös lajikkeen sisällä vaihtelua voi olla hedelmien välillä.
Suklaa-appelsiini on erikoisuus, jota kannattaa maistaa
Suklaa-appelsiinit syntyivät kun viljelijä huomasi yhden appelsiinipuistaan tuottavan ruskeakuorisia maukkaita hedelmiä. Viljelijä analysoi appelsiinit ja niiden todettiin olevan laadultaan ja maultaan parempia kuin ”tavalliset” appelsiinit. Olen itse innostunut aina uudenlaisista hedelmähybrideistä tai lajikeiden parannuksista, joita saadaan jalostamalla.
Suklaa-appelsiini oli minulle uusi tuttavuus ja se tosiaan yllätti värillään. Sisältä paljastui kuitenkin aika perinteinen makea appelsiini, joten jäämme odottamaan, kasvaako tämän tumman appelsiinin tarjonta tulevaisuudessa. Tällä hetkellä erikoisuuden kilohinta jäi kaikkia muita selkeästi korkeammaksi (5,99€/kg), ollessaan yli puolet kalleimmankin perinteisen appelsiinin kilohinnasta (Bruno appelsiini 2,79€/kg). Muiden appelsiinien kilohinta oli 1-2€/kg.
Kaikille tutuilla napa-appelsiineilla voi olla pieni hedelmä kuoren sisällä
Napa-appelsiini on helppo tunnistaa siitä, että niiden toisessa päässä voi nähdä hedelmän sisällä toisen pienen appelsiinin alun. Sen vuoksi lajikkeen nimi onkin Navel tai Navelina. Omia suosikkejani ovat juuri napa-appelsiinit sekä puoliveriappelsiinit. Kaupallisista merkeistä löytyy tällä lajikkeella paljon tarjontaa ja kotivertailussani espanjalaiset Bruno-appelsiinit veivät voiton. Näissä oli kaikista tummin oranssin värinen hedelmäliha ja hedelmä oli mehukasta ja makeaa.
Punaisin appelsiini oli Red Navel -appelsiini Espanjasta
Navel-appelsiineihin kuuluu myös pinkki Red Navel -appelsiini Espanjasta. Kauniista punaisesta väristä huolimatta lajike kuuluu puoliveriappelsiineihin. Itse hedelmä on hieman hapan, mutta hyvin paljon perinteisen appelsiinin kaltainen. Oikein maukas kaveri, jota kannattaa maistaa ennen kuin nopeasti ohi menevä sesonki loppuu maaliskuun tietämillä.
Syö sellaisenaan tai purista mehuksi
Appelsiinien sesonkiaika on pitkä mutta useimmat lajikkeet ovat parhaimmillaan sydäntalvella. Sesonkia pidentää se, että appelsiineja viljellään monella mantereella. Suomeen appelsiineja tuodaan erityisesti Espanjasta ja Egyptistä, ja kun Välimeren sesonki on ohi, jatkuu tuonti esimerkiksi Etelä-Amerikan maista. Appelsiineja on tarjolla ympäri vuoden, mutta mikäli haluaa hyödyntää eurooppalaisen sesongin, kannattaa appelsiineja lastata ostoskärryyn etenkin alkuvuoden ja kevään aikana.
Cittarin hevi-osasto elää sesonkien mukaan ja siten tarjolla on tuotteita, jotka ovat herkullisimmillaan juuri nyt. Hevi-osastolta löytyy myös kätevä mehupuristin, jolla saa tehtyä tuorepuristettua appelsiinimehua kahvasta kääntämällä. Jos et ole vielä kokeillut, niin tsekkaa mehukone ensi kerralla. Lisää infoa mehupuristimesta ja kierrätyspulloista löydät täältä.
C-vitamiinipitoisten appelsiinien soveltamisesta ruoanlaittoon löydät kymmeniä loistavia reseptejä K-Ruoan sivuilta. Appelsiini on myös loistava kaliumin, kalsiumin ja antioksidanttien lähde. K-Ruoan reseptit ovat lajiteltu salaatteihin, pääruokiin, jälkiruokiin ja kahvipöydän herkkuihin. Suosittelen selailemaan reseptejä linkistä, mikäli kaipaat inspiraatiota keittiöön.
K-Citymarket Eastonin kauppias Mika Timonen esittelee mehukonetta
Nyt kuorin muutaman appelsiinin kulhoon ja heittäydyn sohvalle muistelemaan matkaa, jonka teimme Italian Sorrentoon ollessani noin kymmenen ikäinen. Siellä maatessani aurinkotuolilla pienen Hotelli Girasolen allasalueella, sinistä taivasta vasten näkyi yllättävä näky. Puutarhan lukuisissa sitruunapuissa pilkotti siellä täällä appelsiineja! – Mitä ihmettä? Puutarhuri kertoi, että samaan puuhun oli saatu sekä sitruunoita että appelsiineja ilmeisesti varttamalla oksia jomman kumman runkoon.
Vielä tänäkin päivänä mietin, oliko se nuoren Annan mielikuvitusta vai oliko puissa todella molempia hedelmiä. Ehkä sillä ei niin väliä, sillä tässä koronakurimuksessa riittää hedelmien tuoksun mukana tempaava muisto matkasta Amalfin rannikolle. Ehkä joskus pääsen selvittämään oliko mysteeri totta. Juuri nyt riittäävät nämä hedelmät ja usko siitä, että puutarhassa oli taikaa.
Anna Liljeroos
Neuvosta vaari ja Hetkiä idässä -blogien takana on itähelsinkiläinen perheenäiti Anna Liljeroos. Neuvosta vaari on itäisen Helsingin oma niksipirkka, Hetkiä idässä taas innostaa liikkeelle ruokahalua herättäen.