Cityeläimet ja Pakokaasu – Idän ympäristötaide vilisee omituisuuksia
Suurin osa Helsingin julkisista veistoksista ja ympäristötaideteoksista sijaitsee kantakaupungissa, mutta onpa niitä kertynyt aika paljon Itä-Helsinkiinkin. Ehkä jopa kaikkein hauskimmat ja erikoisimmat teokset löytyvät juuri täältä!
Oho! Mikä outo tummanruskea rakennelma tuolla näkyy keväisellä nurmikolla? Näyttää tulipalossa tuhoutuneen rakennuksen raunioilta, jotka on jätetty ruostumaan kaikessa rauhassa.
Kävelen Herttoniemen Mekaanikonkadulla ja tämä seutuhan on entistä Herttoniemen teollisuusaluetta. Ovatko kyseessä jonkin tehtaan tai työpajan jäänteet?
Eivät sentään. Kyse on virallisesta Helsingin kaupungin julkisesta ympäristötaideteoksesta nimeltään Viestejä tuntemattomille. Kuvataiteilija Eino Ruutsalon tavoitteena oli luoda veistostila, johon ihmiset kokoontuisivat viettämään aikaa, keskustelemaan ja esittämään vaikkapa musiikkia tai runoja. Veistoksen obeliski on kuin masto, jonka kautta ihmisten kutsuviestit lähtevät tavoittamaan muita ihmisiä.
Näin teosta luonnehditaan Helsingin kaupungin taidemuseon nettisivulla. Jokin yhteys teollisuuteen sentään löytyy: Ruutsalo valmisti veistoksen alun perin teollisuusneuvos Launo Laakkosen sponsoroimana ja hänen johtamansa yritys lahjoitti teoksen myöhemmin kaupungille.
Teos on valmistettu teräksestä, jonka korroosio on tummentanut.
Omituisten otusten kerho
Lähellä sijaitsee toinenkin ruostuvasta teräksestä valmistettu erikoinen ympäristöteos: nimittäin jättimäinen puunlehti. Autokaupan edustalla sijaitsevan veistoksen on tehnyt ranskalainen Jean Francois Briant ja teoksen nimi on yksinkertaisesti Lehti. Tämäkin teos on valmistettu ruostuvasta teräksestä.
Cityeläimet
Kontulan Ostostien pohjoispäässä Lampipuistossa vastaani “kävelee” outojen eläinotusten lauma.
Yksi kookkaista hahmoista on apinan ja kengurun sekoitus. Saimaannorppaa muistuttavalla otuksella on puolestaan krokotiilin vartalo, varaanin eturaajat ja ihmisen takajalat.
Pronssista valetut tummanruskeat eläinhahmot on tehnyt kuvanveistäjä Heli Ryhänen ja teoskokonaisuuden nimi on Cityeläimet. Helsingin taidemuseon Kontulan asukkaiden iloksi tilaama teos paljastettiin Lampipuistossa syksyllä 2013.
Sininen piristää Itäkeskuksessa
Mutta kovin tuntuu olevan ruosteen ja tumman väristä idän ympäristötaide.
Vihdoin Itäkeskuksessa näkyy vaalean sininen veistos, kulttuurikeskus Stoan aukiolla. Kuusimetriä korkeat siniset pylväät kurkottavat kohti sinitaivasta. Hannu Siren on toteuttanut veistoksen kobolttioksidilla värjätystä kivimassasta. Vuonna 1984 paljastetun teoksen nimi on Stoa ja siitä tuli niin tunnettu maamerkki, että myöhemmin koko kulttuurikeskus nimettiin veistoksen mukaan.
Ympäristötaiteeseen törmää Itä-Helsingissä jopa paikoissa, joissa sitä vähiten odottaa.
Pakokaasu
Kulttuurikeskus Stoan pysäköintialueella sijaitsee iso kivenmöhkäre, joka ei todellakaan näytä viralliselta julkiselta veistokselta. Mutta sitä se on. Kaupungin taidemuseon nettisivulla lukee, että kuvanveistäjä Olli Salo on toteuttanut veistoksessa aineettoman aiheen raskaasta kivestä. Ja teos on nimetty osuvalla nimellä: se on Pakokaasu. Onhan teos autojen keskellä!
Kimaltelevia teräskuutioita
Rakkaus ja Valppaus
Myllypurossa ympäristötaidetta on melkein joka puolella. Orpaanporras -puistokatua kävellessä vastaan tulee esimerkiksi veikeä Rakkaus ja valppaus, joka tuo mieleen surrealistisen taiteen. Kuvanveistäjä Tapio Junnon teos on tehty vuonna 1976 ja se on siirretty nykyiselle paikalleen vuonna 2013. Mutta kovin tummanpuhuva tämäkin pronssiveistos on.
Saattajat
Kun kävelen parikymmentä metriä puistokatua eteenpäin, niin vastaan tulee vihdoin jotakin kimmeltävää ja kirkasta, nimittäin suuria peilipintaisia kuutioita.
Kyse on kuvataiteilijoiden Pauli Ahopellon ja Valtteri Kivelän suunnittelemasta Saattajat -tilataideteoksesta. Taidemuseon mukaan peilipinta onkin kiiltävän peilaavaa teräspintaa. Kuutiot pitää kasassa, kuinkas muuten, ruosteinen rautatanko!
Lähteenä hyödynnetty myös Helsingin kaupungin taidemuseon nettisivuja.