Eastonin BiBi-ravintolassa koet persialaiset maut aidoimmillaan
Persialaisen ruokakulttuurin runsaus ja värikkyys näkyvät Eastonin iranilaisessa BiBi-ravintolassa niin annoksissa kuin sisustuksessakin. Persialaisen keittiön pyhin mauste on sahrami, joka antaa ruokiin väriä ja syvyyttä. Iranissa sahramilla uskotaan olevan myös suurempia voimia.
Iranissa sana ”bibi” viittaa kunnioittavalla ja rakastavalla tavalla naiseen, joka toimii suvun johtohahmona ja yhteisöllisyyden rakentajana.
– Toisten ihmisten kunnioittaminen ja kohteliaisuus ovat kulttuurissamme tärkeää ja ne näkyvät sekä kielessämme että tavassamme puhutella toisia ihmisiä. Erityisen kunnioittavasti suhtaudumme vanhempiin ihmisiin, ravintolan omistava Parvin Shokri (kuvassa alla) kertoo.
Ruoka Iranissa koetaan yhdistävänä tekijänä.
Kun kotiin tulee vieraita, katetaan pöytään parasta, mitä talosta löytyy.
– Koemme että vieras on Jumalan lahja ja ruoan jakaminen on meille tärkeää. Jaettu ateria tuo ihmisiä yhteen.
Sahramia lähes kaikkeen
Parvin pyörittää kauppakeskus Eastonin toisessa kerroksessa palvelevaa Bibi-ravintolaa yhdessä ystävänsä, ravintoloitsija Alizera Jafarin kanssa. Menujen suunnittelu ja vastuu keittiöstä kuuluvat ravintolan bibille, Parvinille.
– Olen nostanut listallemme persialaisia perinneruokia ja erityisesti maistuvia kasvisruokia. Monet ruoistamme toimivat hyvin sekä liha- että kasvisversioina. Listallamme on paljon hitaasti haudutettuja patoja, joihin kuuluu vihanneksia, hedelmiä ja pähkinöitä.
Lihoista tärkein on lammas, mutta myös kanaa ja nautaa iranilaisessa keittiössä käytetään paljon. Riisin ja muiden lisukkeiden kanssa tarjoiltava liha haudutetaan mureaksi ja maustetaan tuoreilla yrteillä.
– Iranilainen ruoka on vahvasti maustettua, muttei tulista. Käytämme paljon mausteita ja yrttejä, mutta tärkein kaikista on sahrami. Sitä lisätään ripaus lähes kaikkiin ruokiimme.
Kauniin värin lisäksi sahrami tuo ruokaan syvyyttä ja runsautta, mutta iranilaisille sen merkitys on huomattavasti suurempi.
– Meille sahrami ei ole vain mauste, vaan sillä uskotaan olevan vaikutusta sekä mielialaan että terveyteen. Mauste voi vähentää stressiä, kirkastaa ajatuksia ja lisätä vastustuskykyä esimerkkiä flunssaa vastaan.
Ruokien lisäksi sahramia voi nauttia juomana, sekoittamalla sitä joko kylmään tai kuumaan veteen. Se on myös tavattoman arvokasta, sillä yhden sahramikilon valmistamiseen tarvitaan jopa 150 000 mustasahramin kukkaa. Harvinaista kasvaa vain maan pohjoisosassa hyvin pienellä alueella. Siksi sitä myös vaalitaan kuin aarretta.
Perinteitä modernilla twistillä
Monipuolisuutta persialaiseen ruokakulttuuriin maahan tuo se, että jokaisella alueella on omat perinneruokansa. Maan yli 3000-vuotisen historian aikana maahan on kuulunut lukuisia valtioita, joiden ihmisistä osa on myöhemmin asettelut sinne pysyvästi. Viiden virallisen kielen lisäksi maassa puhutaan noin 300 erilaista murretta.
– Olemme tottuneet ihmisten ja kulttuurien moninaisuuteen ja siksi meidän on yleensä ollut helppo sopeutua eri uuteen ympäristöön kadottamatta omaa kulttuuriamme, Parvin kertoo.
Iranissa asuessaan Parvin kertoo matkustelleensa paljon ja kehitelleensä eri alueiden ruoista omia muunnelmiaan. Samaa hän on jatkanut myös omassa ravintolassaan.
– Iranissa käytämme riisin seassa kirsikkaa, mutta koska huomasin suomalaisten pitävän paljon mustikasta, tein riisistä oman versioni. Mustikkariisi maistuu erinomaisesti kanan ja grillatun lihan kanssa.
Suomeen muutettuaan hän hakeutui vapaaehtoiseksi keittiötyöntekijäksi kirkon järjestämille leireillä ja tapahtumiin ja valmisti ruokaa sekä suomalaisille että maahanmuuttajille. Ajatus omasta ravintolasta syttyi, kun hän huomasi ihmisten todella pitävän hänen ruoistaan.
– Halusin luoda BiBistä ravintolan, joka hyvän ruoan tarjoamisen lisäksi tuo esille myös maamme kulttuuriamme, aiemmin Iranissa omaa vaateliikettä pyörittänyt Parvin kertoo.
Isossa roolissa ravintolassa sisustuksessa ovat seinäkoristeet, jotka jäljittelevät Iranissa paljon käytettyjä, värikkäitä mosaiikkeja. Seinille Parvin on ripustanut perinteisiä käsitöitä ja yhden seinän hän on täyttänyt sukunsa historiasta kertovista valokuvista. Myös ravintolan pöytäliinat ja lautaset ovat Iranissa käsin valmistettuja.
Muutamassa kuukaudessa ravintola on vastaanotettu hyvin. Lounasaikaan BiBi tarjoilee runsasta buffetia, mutta myös á la carte -lista on saatavilla koko päivän. Sen helmiin kuuluu Sini-e BiBi’ -annos, joka sisältää muun muassa kebabeja kubidehiä, chenjehiä ja jujehia, kana-tähchiniä sekä kolmea erilaista riisiä. Annosta täydentävät mausteiset Ghormeh Säbzi – sekä Gheymeh -muhennokset. Annos sopii täydellisesti vähintään kahdelle.
Suuremmalle seurueelle taas sopii samaan tapaan valmistettu Bibi Platter, joka niin ikään on erinomainen mahdollisuus tutustua persialaisiin makuihin hyvässä seurassa.
Lue lisää: bibiravintola.fi
Anna Väre
Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.