Eroahdistusta ja remmirähjäystä – Vuosaarelainen koirakonsultti tuntee koiranomistajien haasteet

Koko ikänsä koirien parissa viihtynyt Lina Nikula halusi alun perin psykologiksi. Nyt hän kouluttaa työkseen koiria ja ennen kaikkea niiden omistajia. ”Jos opettaisin fifeille temppuja, en auttaisi ketään. Yritän jakaa tietoa ja osaamistani asiakkaille, en näyttää omia taitojani”, koirakonsultti kertoo.

Yksi haukkuu pyöräilijöiden perään, toinen ulvoo jäädessään yksin kotiin, kolmas näyttää hampaitaan kaikille vastaantuleville koirille. On remmirähjäystä, pelkotiloja ja sisäsiisteyspulmia. Niitä, jotka ovat yli-innokkaita ja niitä, jotka luikkivat ihmistä karkuun häntä koipien välissä.

Vuosaaren Haapasaarentiellä asuvalle Lina Nikulalle, 38, koirien erilaiset tunnetilat ovat tuttuja. Koirakonsulttina toimiva kevytyrittäjä ratkoo työkseen koiranomistajien ongelmia. Hän on yksi niistä ihmisistä, joihin otetaan yhteyttä, kun oma osaaminen ei riitä. Silloin, kun koira käyttäytyy omistajan vinkkelistä katsottuna ei-toivotulla tavalla tai silloin, kun uudelle pennulle halutaan opettaa tärkeitä taitoja.

Kun soitan koira-alan ammattilaisen ovikelloa, eteisestä ei kuulu tassujen rapinaa eikä haukuntaa. Rappukäytävässä on niin hiljaista, että postinjakajakaan tuskin osaisi arvata, että oven takana asuu alaskanmalamuutin kokoinen kaveri, joka osaa esimerkiksi antaa vieraalle käskystä pusun ja painaa valot päälle tassullaan. Minut ottaa vastaan utelias pikinokka, joka haistelee housujeni lahkeita ja heiluttaa häntäänsä pyörein liikkein.

Vielä kaksi vuotta sitten tilanne oli toisenlainen. Jedi oli alle vuoden ikäisenä kodinvaihtajana Göteborgin kulmilta Itä-Helsinkiin muuttanut nuori uros, jonka ainoaksi taidoksi lukeutui sisäsiisteys.

–Se ei osannut meille tullessaan yhtään mitään. Jedi ei pystynyt olemaan yksin ja se varasti tavaroita kuin hullu, Lina kertoo.

Koirakonsultti Lina Nikulan koira Jedi on kodinvaihtaja, joka nauttii pitkistä metsälenkeistä.

Edellisen omistajan avioero, lapsiperheen arki ja kerrostalo eivät sopineet yhteen ison ja vilkkaan pennun kanssa. Siksi Jedille etsittiin uutta kotia. Joskus se on parempi vaihtoehto kuin se, että lemmikin kanssa vitkutellaan niin pitkälle, että sekä koira että omistaja kärsivät. Ammattiapua voi ja kannattaa Linan mukaan pyytää jo ennen kuin haasteita ilmaantuu.

–Ihmisillä on usein sellainen käsitys, että oma koira pitäisi osata kouluttaa ilman mitään tietotaitoa. Häpeän ja epäonnistumisen tunteet ovat voimakkaita. Ajatellaan, että miten minä nyt en osaa omaa koiraani opettaa, mutta mistä ihminen voi tietää, miten vierasta lajia koulutetaan, jos asiaa ei opiskele tai harjoittele, koirakonsultti muistuttaa.

Koirakouluttaja luottaa metsälenkkeihin ja makupalojen piilotukseen

Jedin nykyisestä käytöksestä näkee, että sen eteen on nähty vaivaa. Ulkopuolisen on vaikea sanoa, kummalla kävi parempi tuuri: emännällä, joka löysi sopivan kodinvaihtajan Ruotsista vai Jedillä, joka sai uuden ja aktiivisemman alun elämälleen. Se tarkoittaa muun muassa pitkiä ja polveilevia metsälenkkejä, joiden aikana koira saa käyttää sekä hajuaistiaan että aivojaan. Vuosaarenhuippu ja Mustavuoren polut ovat paikkoja, joihin Lina ja Jedi suuntaavat liki viikoittain.

Milloin emäntä piilottaa nameja lumihankeen, milloin puunrunkoon. Jonain päivinä opetellaan uusia temppuja, toisinaan toistetaan vanhoja rutiineja.

–Käytän monesti 15 metrin hihnaa, minkä avulla voi simuloida vapaana olemista. Jedi saa melkein joka lenkillä etsiä nameja jostakin tai kiipeillä. Se on osa lenkkiä.

Lina asettaa olohuoneen maton päälle pyyhkeen, johon on piilotettu makupaloja. Sillä välin, kun Jedi keskittyy kaiveluun, me saamme puhua koirista ja niiden käyttäytymisestä. Se on aihe, josta haastattelunauhurin molemmin puolin riittää kerrottavaa.

Linan kohdalla oman jutun etsiminen on vuosien varrella johtanut muun muassa työnohjaajana toimimiseen, yhteisöpedagogin opintoihin, käännöstöihin, asiakaspalvelutehtäviin, nuorisotyöhön ja rahoitusalan asiantuntijatehtäviin. Tällä hetkellä hän viimeistelee opintojaan ammattikorkeakoulussa ja tekee koirahommien lisäksi töitä pienessä yhdistyksessä.

–Alun perin minusta piti tulla psykologi. Hain kolme kertaa opiskelemaan alaa, mutta en päässyt. Viimeisellä kerralla päätin, että seuraavaksi jotain muuta.

Kuluneen vuoden aikana vuosaarelainen on myöntänyt itselleen, että koirat ovat se, mihin hän haluaa panostaa nyt ja jatkossa. Ehkä kaikella koetulla on tarkoituksensa.

Sattumalta koirakouluttajaksi

Lapsena Lina toivoi pitkään omaa koiraa, mutta äidin allergia esti toiveen toteutumisen. Koska perhe asui maalla Kirkkonummella, eläinten seurasta pystyi kuitenkin nauttimaan ulkona. Välillä koiraa kinunneelle tytölle hankittiin kilpikonna, mutta sen kanssa ei voinut kommunikoida tai tehdä mitään. Lopulta Lina sai koiratoiveensa melkein läpi, sillä perheeseen tuli laumanvartijakoira. Sellainen iso ja vaalea, samankaltainen kuin Jedi, joka nukkuu koiranunta jalkojemme vieressä.

Jedi on Linan toinen oma koira. Ensimmäinen oli Lara, rottweiler, joka hankittiin Jedin tavoin yhdessä puolison, Mikan, kanssa vuonna 2010. Siitä, 12 vuotta sitten hankitusta koirasta, tuli lopulta syy, miksi Lina kouluttautui koirakonsultiksi ja muutti miehensä kanssa Vuosaareen.

–Lara oli todella sairas yksilö, jonka käytös muuttui kivun myötä. Maailman kiltein ja lempein koira alkoi hyökkäillä ihmisiä kohti. Asuimme silloin Linnanmäen huvipuiston lähellä, ja siellä päin oli vähemmän tilaa ulkoiluttaa Laran tapaista koiraa. Siksi kävimme tosi usein Uutelassa ja sitä kautta ihastuimme tähän seutuun.

Laran muuttuneeseen käytökseen etsittiin pitkään syytä. Eläinlääkärireissuja kertyi. Vinkkejä ja neuvoja tuli joka suunnalta, mutta niistä ei ollut suurta hyötyä. Se tiedettiin, että Laralla oli muun muassa rasitusvamma olkapäässä ja erilaisia selkäongelmia.

Jossain vaiheessa Linan ystävä vinkkasi tutusta, joka sattui toimimaan koirakonsultteja kouluttavana henkilönä. Kohtaaminen johti vuoden kestävien opintojen pariin Borgå Folkakademissa. Lina halusi Laran vuoksi oppia ja ymmärtää koirien käytöksestä samat asiat, jotka hänen tapaamansa kouluttaja osasi.

–Opiskelin täyspäiväisesti koiria itseäni ja omaa koiraani varten. Siinä vaiheessa en vielä uskonut, että siitä voisi tulla työ.

Kun Linan opinnot päättyivät, elettiin vuotta 2015. Muutama vuosi sen jälkeen Laran kunto romahti entisestään. Kuolema tuli silti täysin yllättäen eräällä mökkireissulla. Rottweiler kuukahti veteen kesken kepin heittelyn.

–Se oli aika dramaattinen tilanne, joka tuli täysin shokkina. Kannoimme Mikan kanssa koiran autoon ja ajoimme lähimpään eläinlääkäriin. Oli kamalaa menettää ystävä, joka olisi vasta täyttänyt 8 vuotta.

Ruumiinavauksessa selvisi, että Laralla oli ollut muun muassa nopeasti levinnyt syöpä ja kasvain sydämessä. Mitään ei olisi ollut tehtävissä.

Siihen on syynsä, miksi Lina ei halunnut enää Laran jälkeen hankkia suosittua rotukoiraa. Jedi onkin kaikkea muuta kuin edeltäjänsä. Siitä löytyy niin valkoista paimenkoiraa, alaskanmalamuuttia kuin labradorinnoutajaa. Kun se napittaa emäntäänsä kohti, olemuksesta tulee mieleen ystävällismielinen jääkarhu. Koira, jolla on hyvä olla. Sen elekieltä voi kuvailla rennoksi ja avoimeksi.

Vastaava ei ole aina itsestään selvä näky, missä päin sitten ulkoileekaan. Jokainen on joskus törmännyt lenkkipolulla koiraan, johon sitä ulkoiluttava ihminen ei saa kontaktia. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa ulkoilee tällä hetkellä yli 700 000 koiraa, ja koronapandemia on lisännyt määrää entisestään.

Valekouluttajia ja vanhan liiton oppeja

Koirakonsultin näkökulmasta koiranomistajien tietotaso vaihtelee. On niitä, jotka tietävät, mitä tekevät ja niitä, jotka selättävät seurakoiransa maahan kesken iltapäivälenkin.

–Sellainen on koiralle kuin tappouhkaus. Eläin oppii, että maailma on sille vaarallinen paikka.

Lina suhtautuu vanhan liiton koirankoulutusmetodeihin kriittisesti.

Jääkaudet ja räminäpurkit ovat mennyttä maailmaa, enemmän henkistä väkivaltaa kuin positiivista vahvistamista.

Siitä huolimatta Suomesta löytyy edelleen koirankouluttajia, jotka suosivat kyseisiä metodeja.

Linan näkökulmasta katsottuna on vaarallista, kun epäpätevät ihmiset tituleeraavat itseään kouluttajiksi. Esimerkiksi kasvattajana toimiminen ei ole tae siitä, että osaaminen olisi samalla tasolla kuin koulutetulla ammattilaisella, jonka osaaminen perustuu kokemuksen lisäksi koulutukseen.

–Useimmiten, jos ei ole koulutusta taustalla, siellä on kokemusta. Tietysti siitä on aina hyötyä, mutta jos kokemus ei perustu teoriapohjaan, silloin otetaan riskejä. Se on verrattavissa vaikka valelääkäreihin. Voi tulla suuria virheitä, jos tulkitsee tilanteita väärin.

Linan mukaan koiranomistajien yleisimmät haasteet liittyvät yksinoloon ja erilaisiin pelkotiloihin. Kaikille omistajille ei ole selvää, mitä tietynlaisen rodun omistaminen vaatii. Esimerkiksi bordercollie haluaa tekemistä ja ärsykkeitä jatkuvalla syötöllä, siinä missä mopsi tyytyy vähempään. Epäselvyyttä on siinäkin, millainen tekeminen rauhoittaa koiraa ja millainen nostattaa sen kierroksia useammaksi päiväksi. Jokapäiväiset koirapuistoriehumiset voivat johtaa siihen, että kotona ei makoile levollinen kaveri vaan sellainen, jonka adrenaliinitasot ovat huipussaan.

Jos koira hankitaan talouteen pelkkä ulkonäkö edellä, ongelmia tulee herkemmin. Söpön ulkokuoren sijaan koirasta haaveilevan olisi syytä puntaroida omaa elämäntyyliään. Millaiseen kaveriin olen valmis sitoutumaan hyvässä lykyssä yli 10 vuoden ajaksi?

Etenkin pitkälle jalostettujen rotukoirien kohdalla pennunostajan tulisi tutustua myös rodun taustoihin ja alkuperään eli siihen, onko koira esimerkiksi jalostettu lämmittämään kuninkaallisten jalkoja vai tappelemaan muiden koirien kanssa.

–Vaikka jonkun taistelukoirarodun sosiaalistaisi kuinka hyvin, on aina olemassa pieni riski, että ohjelmointi ottaa siitä vallan. Silloin voi tulla pahaa jälkeä, Lina täsmentää.

Hänen mukaansa ihmisillä on usein tapana tulkita koiran käytöksestä tunnetiloja, joita niillä ei ole. Ihmiset juonittelevat, häpeävät ja perseilevät, mutta koirat eivät kykene sellaiseen. Pelkän hännän heiluttamisen sijaan koiraa kannattaa aina katsoa kokonaisuutena. Onko sen elekieli rentoa vai jäykkää? Missä asennossa korvat ovat, käyttääkö eläin rauhoittavia signaaleja?

–Kaikki on aina kontekstisidonnaista. Siksi on tärkeää selvittää koiran tunnetila eli vaikka se, miksi Murre haukkuu pyöräilijöille. Onko se sille ajanvietettä vai onko se turhautunut tai peloissaan? Hauskinta on silloin, kun huomaa, että koira ja omistaja löytävät yhteyden ja yhteisen sävelen. Se palkitsee, kun molemmat ovat oivaltaneet jotakin yhdessä.

Linan vinkit koiranomistajille:

–Perehdy koiran elekieleen ja rauhoittaviin signaaleihin.

–Harjoittele yksinoloa, luoksetuloa ja käsittelyä jo pienen pennun kanssa.

–Opeta koirallesi palkka-sana tai palkkasignaali, kuten naksuttimen ääni.

–Varaudu myös yllättäviin kustannuksiin.

 

Katso kolme hyvää vinkkiä koiran aktivointiin sisätiloissa

 

Puutttuko koiraltasi treenimotivaatiota?

Parhaat koulutusnamit ja monipuoliset hyvinvointipalvelut löydät Eastonin Mustista ja Mirristä. 

Jenna Lehtonen

Vuosaaressa varttunut Itä-Helsinki -median ja Koira haudattuna -podcastin perustaja Jenna Lehtonen on Vartiokylässä päivystävä toimittaja ja valokuvaaja, joka työskentelee yrittäjänä.

Aiheeseen liittyen

Koiranpennut ja juniorit treenasivat Bisquit Match Showssa – Katso kuvakooste!

Karvakaverien näytöstreenit sujuivat vauhdikkaasti

Hyllyjen välissä
26.10.2023

Kiitos timanttisista Sitä itää -ehdotuksista!

Etsimme Itä-Helsingin timanttisinta toimijaa. Ehdota suosikkiasi Sitä itää -ohjelmaamme ja tienaa sen toimintaan jopa 3000 €!

Sitä itää
12.10.2023

Hiiohoi! Sitä itää -voittaja Rastipartio purjehtii Itä-Helsingin saaristossa

Vuosaaressa toimiva partiolippukunta Rastipartio järjestää partiolaisille purjehdusretkiä Itä-Helsingin kauniissa saaristossa. Astu laivaan!

Sitä itää
07.07.2023

Eastonin Sitä itää -ohjelman voittajat on nyt valittu!

Tässä tämänkertaiset Sitä itää -voittajat.

Sitä itää
15.05.2023

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje