Eväät kisakatsomoon aasialaiseen tapaan
Yksi vuoden odotetuimmista urheilutapahtumista on olympialaiset ja kun kyseessä ovat talviolympialaiset, suomalaiset saattavat jopa pärjätäkin! Kisastudioon kuuluu yleensä kova meininki, kisajuomat ja -eväät. Tässä vinkkimme teemanmukaisen tunnelman luomiseen.
Perinteinen kisastudio-tarjoilu koostuu usein sormiruoista ja snack-tyyppisistä ruuista erilaisine lisukkeineen. Helpoin tapa onnistua tarjoiluiden tekemisessä on valmistaa myös sellaisia ruokia, joista osan voit tehdä ennakkoon. Jos ajatuksena on nostaa kaikki ruoat kuumina pöytään samanaikaisesti, ovat katastrofin ainekset ilmassa. Pieni mietintä ja etukäteissuunnitelma helpottavat kokonaisuuden hanskaamista ja turha aikataulupaine poistuu. Rennolla otteella siis.
Mitä pöytään laitetaan?
Omasta kisapöydästämme löytyy täytettyjä sämpylöitä, popcornia ja wingsejä, nuudelisalaatti ja kuivakakku. Tietenkin kaikissa näissä on mukana Aasian twistejä isäntämaa Koreaa tietenkään unohtamatta.
Korealainen nuudelisalaatti on siitä hyvä, että se syödään kylmänä ja siksi sen voi tehdä jääkaappiin jo hyvissä ajoin maustumaan. Nuudelisalaattiimme kuuluu kimchiä, joka on korealainen kaalista tehty lisuke -käytännössä hapatettua kiinankaalia, jossa on etikkaa ja chiliä. Kuulostaa oudolta, mutta maistuu mahtavalta.
Tämän lisäksi sekaan tulee pikaisesti soijassa ja riisiviinietikassa keitettyjä siitakesieniä ja makealla riivisiviinillä, eli mirinillä marinoitua purjoa.
Sekoita (määrät neljälle):
100 g sieniä
200 g purjoa
150 g kimchiä
300g riisinuudeleita
Ruoka syntyy helposti, kun kaadat kulhoon pilkotun kimchin, siitakesienet sekä purjon ja raastat sekaan noin teelusikallisen inkivääriä. Nesteissä muistisääntönä on puoli desiä, eli lisää joukkoon puoli desiä miriniä, riisiviinietikkaa ja seesamöljyä ja kaada lopuksi sekaan kypsennetyt riisinuudelit. Komeuden päälle voit halutessasi pilkkoa vielä chiliä, ituja ja korianteria, jonka jälkeen ruoka on valmis syötäväksi.
Kisameno villiintyy wingseillä
Wingsit on nopea tehdä. Marinoi wingsit soijasta, omenaviinietikasta, inkivääristä ja valkosipulista tehdyllä soossilla. Anna maustua noin tunti, jonka jälkeen wingsit nostetaan uuniin kypsentymään. Kypsennä 200 asteessa noin 40 minuuttia. Siipien ollessa uunissa kiehauta marinadin jämä pannulla ja lisää sekaan hiukan hunajaa ja voita. Kokoon keitetty marinadi valutetaan wingsien päälle viimeisen viiden minuutin ajaksi. Käännä uuni lopuksi grillivastukselle ja grillaa wingsejä kunnes ne näyttävät sopivan rapsakoilta.
Valmista osa etukäteen
Steam bunit ovat aasialaisia höyrytettyjä sämpylöitä possutäytteellä. Sämpylät voi valmistaa jo edellisenä päivänä, koska niiden kypsentäminen ottaa oman aikansa. jos omistat höyrytyskattilan, kannattaa sämpylät höyryttää vielä pikaisesti ennen tarjoilua.Myös possun voi kypsentää jo edellisenä päivänä.
Possunkyljestä irtoaa sämpylän väliin mehevimmät palat. Sekoita marinadi inkivääristä, valkosipulista, riisiviinietikasta, mirinista, soijasta ja sitruunaruohosta. Possun kylki on sitä parempaa mitä pidempään sitä uunissa hauduttelet, mutta esimerkiksi 150 astetta ja 2 tuntia on hyvä lähtökohta. Possun kannattaa antaa marinoitua noin tunnin verran ennen uuniin laittoa. Possun lisäksi sämpylän väliin voi lisätä pikkelöityjä kurkkuja sekä chiliä ja kevätsipulia.
Steam bun -sämpylät
560 g vehnäjauho
11 g kuivahiiva
1/2 tl suola
1 tl leivinjauhe
30 g sokeri
30 g rypsiöljy
320 g täysmaito
Sekoita ainekset sekoitetaan yhteen käsin tai yleiskoneessa ja vaivaa taikinamassaa, kunnes se on sileää. Anna kohota öljytyssä kulhossa 1,5 tuntia.
Pyörittele taikina tangoiksi ja leikkaa tasaisiksi paloiksi. Pyöritä paloista palloja sämpylän tapaan, jonka jälkeen kaulitse n. 0.5 cm paksuisiksi ja taita kerran puoliympyrän muotoon.
Kohotus liinan alla puolituntia. Kypsennä höyrykattilassa kovalla lämmöllä kannen alla 10 min.Viimeistele makuelämys makealla
Kisapöydän makeaksi valikoitui herkullinen Matcha-kookoskakku. Japanilainen matcha on jauhettua vihreää teetä, joka on suosittu mauste aasialaisissa jälkiruuissa. Kakku on helppo valmistaa jo edellisenä päivänä.
Matcha-kookoskakku
200 g voita
200 g sokeria
2 kananmunaa
Vaahdota voi ja sokeri ja lisää munat
Sekoita keskenään kuivat aineet:
4 dl vehnäjauho
2 tl leivinjauhetta
2 rkl jauhettua matchaa
2 dl kookoshiutaleita
Sekoita kuivat aineet parissa erässä taikinan joukkoon. Lisää viimeiseksi kookoshiutaleet. Voitele kakkuvuoka ja laita taikina vuokaan.
Paista 175 C asteisessa uunissa 35-40 minuuttia, tai kunnes kaku näyttää kypsältä.
Anna jäähtyä ja leikkaa annospaloiksi. Kostuta tuoreella limenmehulla ja koristele kookoshiutaleilla.
Emme tietenkään unohda popcornia
Mitä kisastudiosta vielä puuttuu? No popcornit tietenkin. Miten niillä voisi säväyttää? Popcorneihin on helppo tuoda uusia ulottuvuuksia erilaisilla mausteseoksilla. Valitsimme sekaan norin eli merilevän, joka jauhettuna tekee tavallisesta snackistä mielenkiintoisemman. Voit myös asettaa tarjolle erilsisia mausteseoksia ja antaa vieraiden itse maustaa poppareistaan mieleisiään.
Hyvää kisafiilistä kaikille. Suomi voittoon!