Kroppa kiittää kasvisruoasta – kokeile vaikka!
Kotimaiset vihannekset ovat parhaimmillaan juuri nyt. Nyt on myös oikea hetki kokeilla kasvisruokaviikkoa ja taltutella mahdollisesti kesän aikana kertynyttä grillipöhnää. Vaikka tuhti liha on hyvää ja grillaaminen on kesässä parasta, kroppasi kiittää, kun syötät sille välillä kasvista.
Kasvikset mielletään usein lisukkeiksi. Hyvällä suunnittelulla ne kuitenkin pitävät myös nälän loitolla. Kasviksista kokkaaminen on yleensä myös erittäin lompakkoystävällistä. Juuri nyt sesonkituotteita on tarjolla paljon ja varsin edullisesti.
Soveltaminen on suotavaa
Me kävimme inspiroitumassa K-Citymarket Eastonin kattavalla kasvisosastolla ja valikoimme koriimme sen, mikä hyvältä ja tuoreelta, ja kotimaista suosien, tietenkin. Respetejämme voi muokata korvaamalla sipulin purjolla tai paprikan herkkusienillä, jos siltä tuntuu. Ohje ei ole koskaan kiveen hakattu, vaan itsenäinen soveltaminen on jopa suotavaa.
Mutta nyt resepteihimme.
Kasvisvartaat ja tzatsiki
Kasvisvartaat ovat helppo ja hyvä ruoka, koska ne voi koota aina sesonginmukaisista kotimaisista raaka-aineista. Jos joku vihannes näyttää hyvältä, pujota se vartaisiin.
1 kesäkurpitsa
2 sipulia
2 paprikaa
5 herkkusientä
1 munakoiso
kourallinen kirsikkatomaatteja
suolaa
pippuria
öljyä
3 dl turkkilaista jogurttia
Sitruunamehua
1 kurkku
1 valkosipulinkynsi
Mausta vartaat suolalla ja pippurilla, jonka jälkeen paista uunissa 200 asteessa 15-20 minuuttia. Voit myös käyttää grilliä, koska vielä on kesää jäljellä!
Raasta kurkku tzatsikia varten. Purista kurkusta ylimääräiset nesteet pois ja sekoita jogurttiin. Mausta suolalla ja 1 ruokalusikallisella sitruunamehua. Purista sekaan yksi valkosipulinkynsi ja sekoita.
Kukkakaalipihvit ja kukkakaalicouscous
2 kpl kukkakaali
50 g voita
suolaa
Poista ylimääräiset lehdet kukkakaaleista. Hiero voi kukkakaalien
pintaan ja ripottele päälle oman maun mukaan suolaa. Laita kukkakaalit
vuoassa 165-asteiseen uuniin noin tunniksi. Kukkakaalin kuuluu olla
kullanruskeaa ja pehmeää. Leikkaa kukkakaaleista pihvejä.
1 kpl kukkakaali
oliiviöljyä
Curryä
suolaa
Leikkaa veitsellä kukkakaalin nuput irti, mahdollisimman pieneksi.
Ruskista oliiviöljyssä curryä oman maun mukaan, lisää kukkakaalit
pannuun. Paista vielä kaksi minuuttia koko ajan sekoittaen. Mausta
suolalla.
Vuohenjuustosalaatti
200 g vuohenjuustoa kiekoiksi siivutettuna
1 kpl friseesalaatin valkoista osaa revittynä ja pestynä
200 g mansikoita kannat poistettuna
100 g kirsikkatomaatteja
100 g avomaankurkkua kuorittuna ja siivutettuna
auringonkukansiemeniä
herneenversoa
oliiviöljyä
vaaleaa balsamicoa
ripaus suolaa
Paista vuohenjuusto pannulla kullanruskeaksi molemmilta puolin. Laita
kulhoon tomaatit, kurkut ja salaatti. Mausta oliiviöljyllä, balsamicolla
ja ripauksella suolaa. Sekoita ja asettele lautaselle. Nostele salaatin
päälle vuohenjuustot ja mansikat. Koristele salaatti
auringonkukansiemenillä ja herneenversoilla.
Greek Pasta
1 kpl keltasipuli
2 kpl valkosipulinkynttä
150 g kivettömiä kalamata-oliiveja
200 g aurinkokuivattuja tomaatteja
50 g pinjansiemeniä
kourallinen rucolaa
tuoretta basilikaa
oliiviöljyä
mustapippuria rouhittuna
suolaa
Parmesan-juustoa
500 g keitettyä penne-pastaa
Ruskista pilkotut sipulit oliiviöljyssä. Lisää tomaatit ja oliivit. Lisää keitetty
pasta. Lämmitä pasta koko ajan sekoittaen. Mausta suolalla ja
mustapippurilla. Lisää pastaan rucolat, basilikat ja pinjansiemenet.
Raasta annoksen päälle parmesania oman maun mukaan.
Ratatouille
1 rs kirsikkatomaatteja
1 kesäkurpitsa
1 munakoiso
prk tomaattimurskaa
1 paprikaa
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
suolaa
pippuria
timjamia
oliiviöljyä
sokeria
Ratatouille on ranskalainen kasvispataruoka, joka on helppo valmistaa. Pilko kasvikset pieneksi, heitä paistinpannulle ja ruskista oliiviöljyssä. Mausta: 1 rkl suolaa, ripauksella mustapippuria ja teelusikallisella sokeria. Sokeri tasoittaa tomaattien happamuutta.
Lisää joukkoon ripaus timjamia ja purkillinen tomaattimurskaa. Anna padan muhia miedolla lämmöllä 30-40 minuuttia ja tarjoile riisin kanssa.
Ratatouille kannattaa valmistaa viikon viimeisenä ruokana, koska siihen on helppo lisätä ne kasvikset, jotka jäivät muualla käyttämättä. Tätä ajatusmallia kannattaa soveltaa muutenkin patoja kokkailtaessa.
Kasvishaaste!
Jos koko viikko pelkällä kasvisruolla kuulostaa liioittelulta, haastamme sinut kokeilemaan kasvisuruokapäivää edes kerran viikossa. Kevytkin kokeilu voi avata silmiä uusille mahdollisuuksille ja näillä resepteillä on helppoa päästä alkuun. Kun valitset ostoslistallei pääosin kotimaista, tiedät että tie pellolle ole kovinkaan pitkä.