Grillikausi käyntiin: näin putsaat grillin ja grillailet keväisen aterian
Kesä on jo niin lähellä, että monet ovat kaivaneet grillin pihavarastosta. Jos grillauskautensa tahtoo avata yhden pysähdyksen taktiikalla, apu löytyy Eastonin Puuilosta ja K-Citymarketista.
Kun elohopea ei enää yöllä painu pakkasen puolelle, ajatukset kääntyvät kohti kesää. Moni harkitsee grillikauden korkkaamista viimeistään siinä vaiheessa, kun lumet alkavat sulaa. Jos on oikein malttamaton luonne, grilli kuumenee hyvissä ajoin ennen vappua. Jotkut aloittavat herkkujen grillaamisen jo pääsiäisenä.
Ennen kuin rasvapellille kannattaa laittaa ruokaa, grilli on syytä valmistella kuntoon edellisen kauden jäljiltä.
Pinnoille unohtuneet siitepölyt täytyy pyyhkiä, ja ritilä pestä huolellisesti. Helpoimmalla pääsevät ne, jotka jättivät grillinsä talviteloille siistinä ja puhtaana. Me, jotka jätimme grillin terassille oman onnensa nojaan, joudumme näkemään enemmän vaivaa. Ehkä tänä vuonna muistan hankkia grillin suojapeitteen elokuun loppuun mennessä.
Onneksi Eastonin Puuilon valikoimista löytyy pelivälineet, joiden avulla jokainen itähelsinkiläinen saa niin pallo-, kaasu-, kuin sähkögrillinkin kiiltämään. Heitän ostoskoriin puhdistussuihkeen, harjan, pesusienen, kaapimen, öljysumuttimen ja pari mikrokuituliinaa. Koska tarkoitus on kevään kunniaksi valmistaa mahdollisimman nopeaa ja helppoa grilliruokaa, mukaan lähtee myös muutama pakkaus alumiinivuokia ja tukevat grillipihdit.
Kohta grillataan!
Vaikka ruoan laittamisen ei pitäisi olla mitään välineurheilua, unohdun K-Citymarketin hyllyjen väliin aivan liian pitkäksi aikaa. En osaa päättää, minkä värisiä servettejä hamstraan kattausta varten. Värikkäät kertakäyttöastiat, kynttilät ja kaiken maailman tarjottimet on helppo kuvitella kesäisen kattauksen keskelle. Pään saa pyörälle viimeistään uutuustuotteiden edessä. Trendikkäät puualustat nahkaisilla yksityiskohdilla päätyvät vikkelästi ostoslistalle. Mitäköhän unohdan?
Pyörin osastolta toiselle kuin juhannusviikonloppuna. Vain aurinkolasit puuttuvat otsaltani.
Tulppanikimppujen ja kukkaruukkujen ohi en osaa kävellä pysähtymättä – näky on häikäisevä. Yritän muistuttaa itseäni, että en ole etsimässä puutarhahanskoja tai suurta huonekasvia, vaan grillikauden avajaisiin vaadittavia antimia. Yhden ämpärin kohdalla valitsen mukaani kaikista kauneimman tulppaanikimpun, joka tuo mieleen lämpimät kesäpäivät. Olisipa jo hellettä ja mahdollisuus pulahtaa muualle kuin kylmään avantoon.
Asettelen kassahihnalle tuotteita, joista kuka tahansa Sherlock osaa päätellä, mitä on tekeillä. Onneksi muistin ostaa mansikoita. Kohta grillataan!
Helppoa ja nopeaa grilliruokaa
Grillin puhdistaminen käy leikiten, kun käsissä on oikeat aineet ja välineet. Seuraavaksi laitan perunat kiehumaan, nostan leikkuulaudat kaapista ja sidon essun ympärilleni. Reseptit olen kaivanut valmiiksi esille jo ennen kauppareissua.
Tänään on tarkoitus grillata lohta ja parsaa. Niiden seuraksi teen kevyen vihersalaatin, jonka tekeminen ei vaadi montaa minuuttia. Nälkä alkaa kurnia jo pelkästä ajatuksesta. Kaikki valitsemani ruokaohjeet poimin K-Ruoka.fi -reseptien joukosta. Kuten aiemmin mainitsin, valintakriteereinäni toimivat nopeus ja helppous. En ole sellainen viiden tähden kotikokki, ainakaan vielä. Pitäisi ehkä kokeilla savustamista, joka kuulemma sopii myös aloittelijalle.Parsat paistuvat kuumassa grillissä nopeammin kuin lohi. Nälkäisimmille tulee vesi kielen päälle viimeistään siinä vaiheessa, kun ripottelen vihannesten päälle parmesaanilastuja. Parsat katoavat pöydältä nopeasti parempiin suihin. Panostan kattauksen visuaalisuuteen ja asettelen parsat riviin ostamalleni puualustalle, joka on kuin luotu tehtävää varten.
Kun lohi alkaa olla kypsä, suustani pääsee vanhan liiton huuto: ”Nyt syömään!” Nappaan suuhuni mansikan ja avaan valkoviinipullon. Grillikausi on virallisesti avattu.
Tutustu kesän 2021 grillimallistoon
Vuosaaressa varttunut Itä-Helsinki -median ja Koira haudattuna -podcastin perustaja Jenna Lehtonen on Vartiokylässä päivystävä toimittaja ja valokuvaaja, joka työskentelee yrittäjänä.