Grillinyytit ovat juhannuksen herkku ja kesäiltojen nerokas retkieväs
Grillinyytit ovat helppo kesäruoka, joka kulkee mukana kylmälaukussa vaikkapa juhannuksen juhlintaan. Nyytit kätkevät sisäänsä kesän herkullisimpia makuja. Ensimmäisiä kotimaisia varhaisperunoita odotetaan kuin kesää konsanaan ja näissä nyyteissä ne maistuvat lohen, kevätsipulin ja tuorejuuston kanssa täydellisiltä. Kääräise nyytit kotona valmiiksi ja voit sen jälkeen keskittyä vain grillailuun.
Kesällä on ihanaa syödä ulkona. Grillissä tai nuotiolla valmistuvat nyytit ovat ihanan herkullinen ja helppo kesäruoka. Vaikka et omistaisikaan omaa grilliä tai kesäkeittiötä, pakkaa esivalmistetut nyytit kylmälaukkuun ja lähde viettämään kesäiltaa vaikkapa ystävien kanssa rannalle.
Nyytit ovat helppoja esivalmistella kotona ja ottaa matkaansa huomioiden valmistusvaiheessa ruoan käsittelyssä hygienia sekä kylmäketjun katkeamattomuus. Onneksi nykyään on tarjolla myös käteviä kylmäkasseja, joten aina ei tarvitse raahata mukana isoa kylmälaukkua.
Muista aina myös huolehtia roskat roskiin ja tarvittaessa tuo roskat mukanasi lajitteluun.
Grillinyyteissä kypsyvät samanaikaisesti monenlaiset maut ja voit pilkkoa nyytteihin kaikenlaisia kasviksia, sipuleita ja yrttejä. Juuri mullasta nostetut varhaisperunat ovat kesän suurinta herkkua ja ne sopivat pohjaksi ruokaisiin nyytteihin kera lisukkeiden. Varhaisperunoissa on vara valita ja kannattaakin maistella eri lajikkeita.
K-ruoka sivustolta löytyy kivoja vinkkejä ja reseptejä varhaisperunoiden valmistukseen. Nykyään on ollut kiva huomata, että K-ruokakaupat huomioivat myös lähitilojen tuottajat ja tarjolla saattaa olla esimerkiksi sipoolaista perunaa.
Perunat kannattaa keittää etukäteen kypsiksi, jolloin nopeutat nyyttien kokoamista. Pese multaiset perunat hyvin. Usein kesän ensimmäisille perunoille riittää vain sipaisu ja kuori irtoaa jo perunoita pestessä. Lisää varhaisperunat aina hyvin suolattuun ja kiehuvaan veteen. Varhaisperunoiden kruunu on tilli. Lisää keitinveteen muutaman tillinoksan makua antamaan. Hunnuta lopuksi keitetyt perunat runsaalla tillisilpulla.
Meillä grillinyytit ovat klassikko ja niitä on tehty vuosikymmeniä. Nyyttien tekeminen on nopeaa ja helppoa, myös lapset voivat osallistua omien nyyttien kokoamiseen. Oma suosikkini on aina ollut peruna-lohinyytit, niitä on tarjottu usein kesävieraille ja erilaisissa grillijuhlissa. Nämä nyytit menevät kesän top 3 -grilliruokiin niiden monipuolisuuden vuoksi.
K-ruoka -sivuston sipulista-lohinyytti -reseptiä voi muokata omaan makuun sopivaksi. Voit itse määritellä minkä kokoisia nyyttejä valmistat. Esivalmistelut onnistuvat myös retkiolosuhteissa tai mökin laiturin nokassa. Voit halutessasi käyttää tuorejuuston tilalla feta- tai homejuustoa. Myös siivutettu fenkoli sopii täydellisesti lohen ja perunan kaveriksi.
Tarvitset:
1 kg varhaisperunoita
800 g lohifileetä
nippu kevätsipulia
Creme Bonjour -mustapippuri-tuorejuustoa
tilliä
mustapippuria
suolaa
sitruunaa
oliiviöljyä
Tee näin: Pilko kypsät ja jäähtyneet varhaisperunat sopivan kokoisiksi suupaloiksi. Paloittele foliosta sopivan kokoisia (reilun A4 paperin kokoisia paloja). Laita folion päälle leivinpaperia näin nyytin sisältö pysyy mehevänä. Folio suojaa leivinpaperia kärähtämiseltä.
Leikkaa lohifile sopivan kokoisiksi kuutioiksi. Poista tarvittaessa ruodot. Pilko kevätsipuli silpuksi. Lorauta jokaisen leivinpaperin päälle loraus oliiviöljyä.
Lado päälle keko perunaa, lohta, reilusti sipulisilppua, tuoretta tilliä, rouhi päälle suolaa, mustapippuria ja purista päälle reilusti sitruunaa. Lisää lopuksi ruokalusikallinen tuorejuustoa ja sulje nyytti.
Grillaa nyyttejä noin 15 minuuttia, niin että kala on kypsää.
Grillinyytit ovat nerokas keksintö, kerralla valmistuu koko annos.
Muista ottaa retkille mukaan jokaiselle syöjälle oma haarukka, muuta et nyyttien lisäksi tarvitse. Kaikista maistuvimmat nyytit syntyvät mielestäni hiiligrillissä. Nyyteille riittää kohtuullisen alhainen lämpötila ja mitä tiiviimpi nyytti, sitä aromikkaampi sisus.
Miltä maistui?
Kesän kuumuus ja ihanat kesäillat houkuttavat perhettämme usein ulos grillaamaan. Nämä nyytit nostavat kesän grillailut ystävien kesken omiin sfääreihin. Nyytit kätkevät sisuksiinsa kesän parhaita makuja ja ne houkuttavat herkuttelemaan. Makuvaihtoehtoja on yhtä monta kuin grillaajaakin.
Meillä nyytit maistuvat aina ja ne ovat yksi kesän pidetyimmistä grilliruuista. Halutessaan nyyttiin voi laittaa perunan lisäksi hautumaan esimerkiksi grillimakkaraa, kuten nuorimmaiseni tykkää tehdä. Nyytit ansaitsevat täydet viisi pistettä helppouden, monipuolisuuden ja maun perusteella.
Nyytit ovat helppoa ja makoisaa juhannusruokaa, joka kulkee matkassa sinne minne sinäkin. Ihanaa ja lempeää juhannusta!
Tänä juhannuksena kokkoa voi kaupungin tiedotuksen mukaan päästä Itä-Helsingissä ihailemaan Karjalaisten kesäkodissa, Villa Salmelassa Jollaksessa.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.