Habaa purkista? Onko ravintolisistä hyötyä kuntosalitreenissä?
Kreatiini, kofeiini, beeta-alaniini, natriumbikarbonaatti… Suorituskyvyn parantamiseen ja lihasmassan kasvattamiseen markkinoituja ravintolisiä on tarjolla paljon, mutta onko niistä kuntosalitreenaajalle todellista hyötyä?
Essi Lindeberg on pian valmistuva laillistettu ravitsemusterapeutti (TtM), joka työskentelee kuntosaliketju Fitness24Sevenin Gym Hostina. Hänen kokemuksensa mukaan erityisesti suorituskykyyn vaikuttavien erityisvalmisteiden käyttö on kuntosaleilla viime vuosina lisääntynyt.
– Ravintolisiä käytetään edistämään suorituskykyä, palautumista, lihasmassan kertymistä sekä varmistamaan energian ja ravintoaineiden saantia. Jotkut käyttävät niitä niin sanotusti ”varmuuden vuoksi” tai vakuuttavan markkinoinnin seurauksena, Essi (kuvassa alla) kertoo.
Pian laillistetuksi ravitsemusterapeutiksi valmistuvan Essin mukaan markkinoilla on valtava määrä suorituskyvyn parantamiseen tarkoitettuja tuotteita, joiden tehoa ei ole osoitettu – tai juuri edes tutkittu. Koska ravintolisien myynti ei tarvitse viranomaisen ennakkotarkastusta tai lupaa, niitä voidaan markkinoida ilman todellista näyttöä tuotteen lupaamista hyödyistä.
Satsaa mielummin monipuoliseen ruokavalioon
Lisätehoja kuntoiluun etsitään esimerkiksi luontaistarvikekaupoissa myytävistä erityisvalmisteista, joihin kuuluvat muun muassa kofeiini, beeta-alaniini, natriumbikarbonaatti ja kreatiini. Valmisteita voidaan käyttää eri muodoissa, kuten tabletteina ja veteen sekoitettavina jauheina. Vaikka tuotteiden lupaukset voivat vaikuttaa houkuttavilta, kehottaa Essi pohtimaan tuotteiden tarpeellisuutta kriittisesti, sillä monet niistä voivat aiheuttaa käyttäjilleen varsin ikäviäkin haittavaikutuksia.
Esimerkiksi kreatiini voi olla haitallista munuaisille, natriumbikarbonaatti voi aiheuttaa vatsavaivoja ja beeta-alaniini ihottumaa, ihon pistelyä ja tunnottomuutta. On siis vähintäänkin järkevää puntaroida valmisteiden hyötyjä ja mahdollisia haittoja ennen käytön aloittamista.
– Koska valmisteiden todellisesta tehosta on varsin vähän tutkittua näyttöä, ei tehokas treeni ja hyvät tulokset varmasti ole niistä kiinni.
Kuntosalitreenaajalle treenin tärkein kulmakivi on monipuolinen ruokavalio, joka sisältää lihaskasvua ja palautumista tukevia proteiineja, jaksamiseen vaikuttavia hiilihydraatteja ja laadukkaita pehmeitä rasvoja. Kun syö monipuolisesti, saa tavallisesta kotiruoasta vitamiineja ja hivenaineita tarpeeksi.
On silti tilanteita, joissa ruokavaliota saattaa kannattaa täydentää purkista saatavilla vitamiineilla ja kivennäisaineilla. Vuonna 2024 päivitetyt suomalaiset ravitsemussuositukset suosittelevat huolehtimaan vitamiinien ja kivennäisaineiden riittävästä saannista erityisesti tietyissä tilanteissa: Syksyn viedessä auringonvalon D-vitamiinia kannattaa tankata purkista ainakin loka-marraskuun ajan.
Vegaanit puolestaan saattavat hyötyä jodia ja kalsiumia tarjoavista ravintolisistä ja rautatabletit voivat olla erityisen hyödyllisiä raskaana oleville ja rauta-anemiasta kärsiville. Erikoistilanteissa on kuitenkin hyvä kääntyä lääkärin tai apteekin farmaseuttien puoleen.
Syö monipuolisesti ja oikeaan aikaan
Tuloshakuisessa treenaamisessa huomiota kannattaa kiinnittää myös syömisen ajoitukseen. Tankkaa hiilareita 1-2 tuntia ennen treeniä, jotta energiatasosi ovat salilla parhaimmillaan. Palautumisen ja lihaskasvun edistämiseksi treenin jälkeen taas kannattaa nauttia proteiinipitoinen ateria. Rankan treenin jälkeen palauttavan proteiinijuoman voi nauttia jo pukuhuoneessa.
Hiilihydraatteina kannattaa suosia täysjyväviljatuotteita, kuten kuitupitoista leipää, täysjyväriisiä ja -makaronia, ja välttää puhtaasti valkoisista jauhoista valmistettuja ”höttöhiilareita”.
Lisäravinteiden sijaan lihaskasvua voi tukea suosimalla hyviä rasvoja, kuten avokadoa, pähkinöitä, oliiviöljyä ja rasvaista kalaa, joilla on tärkeä tehtävä solujen rakennusaineena ja energialähteenä.
Salilla paras kaveri on vesipullo, josta kannattaa hörppiä sarjojen välissä. Kesällä ulkona treenatessa tai erityisen pitkissä suorituksissa veteen voi sekoittaa elektrolyyttejä, jotka auttavat ylläpitämään nestetasapainoa ja ehkäisevät kehon kuivumista.
Kuntoilun ei kuulu olla kallista!
Lisäravinteiden sijaan kuntoilijan kannattaa siis panostaa monipuoliseen kotiruokaan ja säännölliseen ja vaihtelevaan treeniin.
Jotta treenaamassa tulee käytyä säännöllisesti, on kuntosalin hyvä olla päivittäisen kulkureitin tuntumassa. Itähelsinkiläisille hyvä sali löytyy Eastonista.
Eastonin katutasossa, Kauppakartanonkadun puolella sijaitseva, siisti ja tilava Fitness24Seven -kuntosali tarjoaa modernit välineet voimaharjoitteluun, toimivan vapaapainoalueen sekä mukavan venyttelyalueen. Naiset voivat halutessaan treenata täysin omassa tilassaan. Treenaamaan pääset vuorokauden ympäri juuri silloin kun itse haluat!
Fitness24Sevenin jäsenenä saat monipuolisen paketin pienellä kuukausimaksulla Pääset treenaamaan ketjun saleilla ympäri Suomen, nimen mukaisesti 24/7. Halutessasi voit osallistua myös ohjatuille ryhmäliikuntatunnille Group-keskuksissa.
Tervetuloa testaamaan, Essi kannustaa!
Treenit 1. kk -50 % + aloitusmaksu nyt 0 €!
Anna Väre
Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.