Hiiohoi! Sitä itää -voittaja Rastipartio purjehtii Itä-Helsingin saaristossa

Kevään Sitä itää -ohjelman jaetulle ykkössijalle yltänyt partiolippukunta Rastipartio mahdollistaa perinteisen partiotoiminnan lisäksi purjehdustaitojen opiskelun lapsille ja nuorille Itä-Helsingissä. Kesän aikana Vuosaaresta lähtevät purjeveneet vievät partiolaisia merelle merensuojelutaitoja painottaen.

Meri kimmeltää Vuosaaren purjevenesatamassa kutsuvasti. Partiolaisten purjehdusreissua valmisteleva Rastipartion lippukunnanjohtaja Joosef Abokther tähyilee taivaalle kerääntyviä pilviä ja miettii, saadaanko iltapurjehdukselle lisää tuulta vai sadetta.

Ideaalikeli purjehdukselle tällä, 1980-vuosimallin lasikuituveneellä olisi noin kuuden metrin perustuuli kahdeksan metrin puuskilla, Joosef kertoo.

Tällä kertaa merelle on lähdössä joukko vanhempia partiolaisia, mutta Rastipartiossa merenkäyntitaitoja opetetaan myös lapsille seitsemästä vuodesta ylöspäin.

Alkukesä on kulunut yksityishenkilön lahjoittaman vanhan purjehdusveneen kunnostamisessa. Nyt Rastipartiolla on käytössä kaksi venettä, jolla suunnata Itä-Helsingin saaristoon. Vuosaaren purjehtijoiden oman retkisaaren, Furuskärin lisäksi retkikohteisiin kuuluvat muun muassa Isosaari, Kaunissaari ja Pikku-Leikosaari, joissa kaikissa voi myös yöpyä satamassa tai saaressa.

 Itä-Helsingin saaristo on mielestäni todella aliarvostettua, sillä täältä löytyy todella upeita maisemia ja pysähdyspaikkoja, Joosef sanoo.

Partio mahdollistaa upeita kokemuksia

Tänä vuonna 30-vuotisjuhlaansa viettävään Rastipartioon kuuluu nykyään 100 jäsentä. Monelle heistä partio mahdollistaa upeita kokemuksia koko matkan lapsuudesta aikuisuuteen. Joosef itse on ollut toiminnassa mukana noin 20 vuotta.

– Olen hyvällä tavalla kiitollisuudenvelassa kaikesta siitä, mitä partio on minulle antanut. Sain nuorena todella hienoja kokemuksia ja nyt haluan antaa niitä takaisin. Erilaisten luontokokemusten ja yhdessä tekemisen lisäksi parasta partiossa on, että tämä ei ole kilpailuhenkistä toimintaa vaan teemme asioita yhdessä. Vaikkakin partiotaitokilpailuihin voi osallistua!

Koska kesäkausi on perinteisessä partiotoiminnassa varsin hiljaista, on meripartiotoiminta mainio lisä Rastipartion ohjelmaan. Partion tavoitteena on mahdollistaa purjehduksen ja merellä käymisen kokemukset mahdollisimman monelle halukkaalle.

Juuri kunnostettuun Chava III -purjeveneeseen mahtuu yöpymään viisi aikuista ja lapsia hieman useampi. Valtaosa ajasta purjehduksella vietetään silti kannella, olipa sää mikä tahansa.

– Jos tulee vettä, laitetaan sadekamppeet päälle ja kivutaan takaisin kannelle. Partiolaisia ei ole tehty sokerista, sanoo veneistä vastaava venemestari Peetu Mehtonen (alla vasemmalla).

Pelastusliivejä koko rahalla

Etenkin tuulisella ja sateisella säällä tärkeässä roolissa merellä ovat hyvät varusteet, jotka kestävät erilaisia sääoloja ja takaavat turvallisuuden.

Eastonin Sitä itää -ohjelman jaetun voiton tuoman avustuksen Rastipartio on käyttänyt pelastusliivien hankintaan. 1500 eurolla on hankittu lapsille valjaallisia liivejä, joiden valjaat voidaan kiinnittää veneen kannella olevaan liinaan. Se estää purjehtijaa tippumasta laitojen ulkopuolelle vaikka vene kallistuisi rajumminkin.

Varttuneemmille partiolaisille avustuksella hankittiin paukkuliivejä, jotka sisältävät patruunan, mikä täyttää liivit ilmalla tarvittaessa.

– Tasokkaat pelastusliivit ovat varsin arvokkaita, joten pyrimme siihen, että tarjoamme liivit kaikille partiolaisille, ettei kenenkään purjehtiminen jäisi kiinni ainakaan välineistä. On myös reilua ja käytännöllistä, että kaikilla on käytössä samanlaiset välineet, Joosef sanoo.

Eastonin kauppakeskuspäällikkö Olli Virtanen (oik.) kävi onnittelemassa Joosef Aboktheria Rastipartion Sitä itää -voitosta.

Veneessä kaikilla on oma tehtävänsä

Purjehdusreissut alkavat aina hetkestä, jossa partiolaiset kokoontuvat paperikartan ympärille ja käyvät läpi tulevan reitin. Samalla opetellaan merikartan lukemista.

 Purjehdusreissulla jokaisella merenkävijällä on oma tehtävänsä: Yksi irrottaa köydet, toinen ohjaa ja kolmas nostaa purjeita. Tärkeintä on, että toiminta on kaikissa tilanteissa selkeää, ohjattua ja turvallista.

Purjehduksen riemusta ja kauniista merimaisemista nauttimisen lisäksi olennainen osa purjehdustaitojen opettelua on mertensuojelu. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, ettei mereen tai luontoon heitetä mitään ja likavedet viedään aina satamaan tyhjennettäväksi.

Tällä kertaa veneeseen ovat astuneet Peetun ja Joosefin lisäksi partiolaiset Ronja ja Luca. Heistä on hienoa, että Rastipartio on tarjonnut todella matalan kynnyksen purjehduksen aloittamiseen.

– Ehkä eniten purjehtimisessa kiinnostaa se, että tässä riittää niin paljon opittavaa, Luca summaa.

On aika suunnata merelle ja purjehtia kohti seikkailuja.

Anna Väre

Anna Väre

Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.

Aiheeseen liittyen

Kotikutoisuus on Myllypuron Taitoluisteluklubille vahvuus

Myllypuron Taitoluisteluklubi kiihdytti voittoon tiukassa Sitä itää -taistelussa. Onnea seuralle ja sen luistelijoille!

Sitä itää
18.01.2024

Sitä itää -voiton vei Myllypuron taitoluisteluklubi. Lämpimästi onnea!

Syksyn 2023 Sitä itää -äänestyksen voittaja on Myllypuron taitoluisteluklubi.

Sitä itää
12.12.2023

Massia itään! Äänestä Itä-Helsingin parasta toimijaa!

Sitä itää -äänestyksemme on käynnissä. Äänestä suosikkiasi Itä-Helsingin ykköstoimijaksi.

Sitä itää
21.11.2023

Kiitos timanttisista Sitä itää -ehdotuksista!

Etsimme Itä-Helsingin timanttisinta toimijaa. Ehdota suosikkiasi Sitä itää -ohjelmaamme ja tienaa sen toimintaan jopa 3000 €!

Sitä itää
12.10.2023

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje