Hyllyjen välissä Eastonin Mika Ohenoja
Arkena kokkailua määrittää sujuvuus, viikonloppuisin viihtyminen ja herkuttelu. Hyvää ruokaa on silti helppo nauttia joka päivä, sanoo uudessa K-Citymarket Eastonissa ostoksilla käynyt kauppakeskuspäällikkö Mika Ohenoja sanoo.
Eastonin kauppakeskuspäällikkö Mika Ohenoja nappaa ostoskorin käteensä ja lähtee määrätietoisesti astelemaan uuden K-Citymarketin valoisaa käytävää, joka maanantai-iltapäivällä avajaishulinoiden jälkeen näyttää varsin rauhalliselta.
Pian Mika kuitenkin empii. Hän ei selvästikään ole suunnitellut ostoksiaan.
– Totuus on, että meillä vaimo vastaa pääosin kokkaamisesta, etenkin arkena. Tykkään kyllä itsekin tehdä ruokaa, jos siihen on kunnolla aikaa.
Viime kuukausina niin ei juurikaan ole ollut, sillä kauppakeskuksen valmistuminen aikataulussaan on pitänyt johtajan kiireisenä. Tyylikkäiden erikoistuoteosastojen välissä kävellessään hän vaikuttaa lopputulokseen tyytyväiseltä.
– Itäkeskuksen vanha Citymarket avattiin vuonna 1977, joten olihan kauppa aika päivittää. Nyt uuden ruokakaupan kyljessä Eastoniin saatiin 30 muuta ravintolaa ja erikoisliikettä. Voin rehellisesti sanoa, että bravuurimme on Itä-Helsingin paras ruoka ja arjen sujuvuus.
Viikkorytmi ohjaa ruokailua
Ohenoja asuu viisihenkisen perheensä kanssa Klaukkalassa, jossa ostokset tehdään useimmin paikallisessa Citymarketissa, mutta jatkossa hän aikoo sijoittaa ne vahvemmin Eastoniin.
Perheessä ruoanlaittoa rytmittävät viikonpäivät. Arkena ruoan tulee olla mutkatonta ja valmistua nopeasti. Viikonloppuisin taas syödään pidemmällä kaavalla, etenkin jos kylään tulee vieraita. Silloin Mika suunnittelee menua tutkimalla K-Ruoan tai Valion reseptejä.
– Olen varsin kaikkiruokainen ja tykkään paljon esimerkiksi aasialaisesta. Viime perjantaina teimme sushia, mutta itse kokkaan yleensä perinteisiä liha- tai kalaruokia. Kesällä grillaamme monta kertaa viikossa.
Vaikka grillikausi on nyt ohi, on sähkösavustin kotipihalla yhä ahkerassa käytössä. Nyt Ohjenoja lähestyy kalatiskiä ja pyytää kalamestarilta ruodotonta norjalaista lohifilettä savustettavaksi. Lohi valmistuu sähkösavustimella kätevästi puolessa tunnissa, jonka aikana ehtii hyvin valmistaa lisukkeet. Kalan kanssa Mika päättää tarjoilla perheelleen punakuorisia Bellarosa-uuniperunoita itse tehdyllä kastikkeella.
Eastonissa vihannekset, juurekset ja yrtit tulevat usein lähituottajilta, kuten Lopelta, Sipoosta ja Vuosaaresta. Hulppeassa kalatiskissä valinnanvaraa riittää muikuista kaviaariin. Puikkelehdimme hyllyjen välissä Mikan poimiessa koriinsa kermaviiliä ja creme fraichea. Moni pitää pitkiä käytäviä isojen kauppojen ongelmana, mutta Mikan liikkeet todistavat, että myös jättimarketissa ostokset voi tehdä nopeasti ja tehokkaasti.
Eastonissa navigointia on helpotettu jättimäisillä nimikylteillä, joiden avulla perustuotteet löytyvät nopeasti. Kaupan avauksessa neuvoa saattoi kysyä myös robotilta, joka tuoteinfon lisäksi kertoi mielellään myös kaupan historiasta tai intoutui tanssikaveriksi.
Sujuvuutta ja fiilistelyä
Kaupan erikoisvalikoimat mahdollistavat monenlaiset makumatkat ja uusien ruokien kokeilemisen. Inspiraatiota ostoksiin voi ammentaa myös maistiaisista. Tänään tarjolla on ainakin paistettua turskaa Norjasta.
Keittiössä Mika kertoo tykkäävänsä enemmän suunnitella kuin soveltaa, mutta uuniperunakastikkeensa hän on kehitellyt kokeilemalla. Sen salaisuus on sinappisessa kurkkusalaatissa.
Muuta salaattia arkiruoka ei hänen mielestään tänään kaipaakaan. Mika valikoi kuitenkin koriinsa laatikollisen punaposkisia minitomaatteja, jotka tuovat väriä lautaselle. Sitten onkin aika suunnata kohti kassoja.
Matkalla silmäilemme hetken erikoisolutvalikoimaa, joka varmasti on Suomen mittavin.
– Olen tumman oluen ystävä, mutta oikeastaan kaikki muu menee paitsi IPAT. Ne eivät ole juttuni, Mika sanoo poimiessaan koriinsa tölkin Murphy’s Irish Stoutia.
Kassajonot vetävät nopeasti ja pian Mika jo suuntaa paperikassi kädessään kohti parkkihallia. Siellä ostoksilla kävijöitä odottaa yli tuhat parkkipaikkaa, joten tilaa tulijoille riittää kaikkina aikoina.
Mikan valinta: savustettua lohta ja uuniperunaa
Tee näin:
Kypsennä lohifileitä sähkösavustimessa n. 30 minuuttia. Katso ohje tästä: https://www.k-ruoka.fi/reseptit/savustettu-lohi
Valitse uuniperunaksi Bellarosa tai muu jauhoinen lajike.
Kääri perunat folioon ja paista niitä uunissa 225 asteessa noin tunti.
Katso tarkempi ohje: https://www.k-ruoka.fi/reseptit/uuniperunat
Kastike
2dl kermaviiliä
1dl ranskankermaa
2dl sinappikurkkusalaattia
Tarjoa lisäksi tuoresalaattia tai vaikka kirsikkatomaatteja.
Mikan kommentti: Tällainen annos syntyi päivän ostoksista. Olut on vielä juomatta.
Sen juon siivottuani keittiön, joka on minun kokkauksien jäljiltä tyypilliseen tyyliin aivan kuin pommin jäljiltä.
Anna Väre
Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.