Hyvästellään kesä syömällä yhdessä
Venetsialaisten aikaan eli elokuun viimeisenä viikonloppuna kokoonnutaan usein viimeisiä kertoja yhdessä mökeille ja veneille viettämään veden, valon ja tulen juhlaa. Venetsialaiset tuovat lämpimiin loppukesän öihin maagista tunnelmaa, kun valot tuikkivat vesien äärellä.
Suunnittelin K-ruokareseptien avulla loppukesäisen menun, vaikkapa juuri venetsialaisiin. Koska juuri nyt on paras satokausi, päädyin valmistamaan menun aineksista, joita ihmisiltä saattaa löytyä omasta puutarhasta. On mukavaa, että suussa maistuvat juuri vuodenaikaan sopivat herkut.
Kukkakaali, tuo kasvisten kuningatar on komeudessaan yksi monipuolisimmista kasviksista. Kukkakaalilla on monia hyviä terveysvaikutuksia ja siksipä sitä olisi hyvä syödä säännöllisesti.
Pidän paahteisesta mausta ja paahdan usein kasvikset, koska maut korostuvat uunin lämmössä. Ilahduin, kun löysin tämän kokonaisena paahdetun kukkakaalireseptin.
Tämä kukkakaaliherkku on helppo valmistaa. Kaiken tarjottava voit laittaa esille samaan tarjoiluastiaan. Kukkakaali on uunissa noin tunnin, riippuen sen koosta.
Tarvitset:
pieniä perunoita
oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa
hunajaa
yrttejä
vihreitä tuoreita papuja
sitruunaa
voita
Kokonainen kukkakaali paahdetaan uuninpelillä ja päälle sivellään reseptin ohjeiden mukainen öljy. Itse koverran aina kukkakaalin takaosan kovan osan pois ja maustan kukkakaalin myös alapuolelta. Kukkakaali saa rauhassa paahtua uunissa ½ tuntia.
Sen jälkeen lisätään uuninpellille pestyt ja halkaistut perunat. Perunoiden päälle sivellään hyvää oliiviöljyä, mustapippuria, yrttejä maun mukaan, sormisuolaa ja ripaus hunajaa tai siirappia. Näin perunat karamellisoituvat maukkaiksi. Lähes valmiiden perunoiden päälle voi myös raastaa esim. parmesanjuuston jämät. Paahda kasviksia vielä ½ tuntia.
Vihreät pavut keitetään suolalla maustetussa vedessä muutama minuutti riittää. Vesi kaadetaan pois ja papujen päälle voi laittaa muutaman nokareen voita ja puristaa sitruunanmehua.
Jos oikein hyvä tuuri käy, jotkut saattavat saada ahvenfileensä ongittuna suoraan järvestä paistinpannulle. Minä hain kalani Eastonin K-Citymarketin kalatiskiltä, joka on herkullisen monipuolinen. Ammattitaitoiset myyjät kertovat mielellään niksinä ja aina kannattaakin rohkaistua ja kysyä uusia ideoita. Sitä ei ikinä tiedä mitä omaan koukkuun tiskiltä tarttuu, kun kalamestari saa suositella. Pirkalla on myös tarjolla pakasteessa 300 g pussi ahvenfileitä, jos tuoretta kalaa ei ole saatavilla sillä hetkellä. Fileet paistetaan pannulla voissa ja päälle rouhaistaan suolaa ja mustapippuria sekä tillisilppua reilusti.
Syksyllä omenapuut pursuavat omenoita. Monet tarjoavatkin omenoitaan ilmaiseksi keräystä vastaan. Soseiden ja hillojen lisäksi on ihana tehdä piirakkaa ja variaatioita on joka lähtöön. Tässä reseptissä omenat leikataan kauniiksi ohuiksi siivuiksi ja taikina maustetaan kardemummalla. Itse lisäsin päälle vielä mantelirouhetta makua antamaan.
Meillä täällä kaupungissa on mahdollista luoda venetsialaistunnelmaa omalle parvekkeelle tai puutarhaan lyhtyjä ja kynttilöitä poltellen. Tunnelman luovat kuitenkin itse ihmiset ja onkin turha stressata liikaa järjestelyistä. Itä-Helsingissä on myös mahdollista osallistua yhteisiin juhliin, Kahvila Kampelan isännöimissä venetsialaisissa. Perinteeksi muodostuneet juhlat kokoavat suuren joukon ihmisiä yhteen elokuun viimeisenä lauantaina 31.8.2019. Tilaisuus on maksuton ja siellä on tarjolla monenlaista ohjelmaa klo 16-22 välillä. Nähdäänkö siellä?
Miltä menu maistui?
Kriittinen lapsiraati antoi ruualle yhteensä neljä tähteä. Perunat ja kala maistuivat hyvin, mutta pitkät kiiltävät pavut herättivät epäluuloja. Omenapiirakka sai kokonaiset viisi tähteä ja se olikin todella herkullista. Päälle lisäämäni mantelirouhe maistui kivalta suussa. Ohjeessa kannattaa käyttää hieman kirpeitä omenoita, jotta piirakasta ei tule liian makea. K-ruoka -sivustoilta löydät vinkkejä tulevan syksyn juhliin. Illat pimenevät ja on aika kokoontua vielä nauttimaan kesän viime hetkistä.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.