Hyvät varusteet tekevät koiran talviulkoilusta mukavampaa
Välillä lenkillä tuulee ja pyryttää, välillä liukastellaan loskassa. Vaihtelevat talvikelit tuovat haasteensa koiran ulkoiluun, etenkin jos koira on sääarkaa sorttia. Koiran talvivaatetuksessa kannattaa panostaa hyvin istuvaan talvitakkiin ja sadetakkkiin, joiden alle voi tarvittaessa pukea välikerroksen.
Koirat kokevat talven eri tavoin. Paksuturkkiset huskyt ja lapinkoirat ovat lumihangessa elementissään, kun taas oma ohutturkkinen amstaffini laittaa jarrut päälle jo kotiovella todetessaan sään huonoksi.
Koiran ulkoiluintoon voi kuitenkin vaikuttaa sopivilla varusteilla (ja maistuvilla herkkupaloilla). Kysyin Eastonin Mustin ja Mirrin myymäläpäällikkö Milja Luostariselta, mitä koiran talvivaatetuksessa kannattaa huomioida.
– Koirat ovat erilaisia, silloin kun toinen pärjää hyvin turkillaan, toinen voi tarvita toppatakin. Oman koiran vaatetarve selviää parhaiten koiraa tarkkailemalla. Jos koira seisoo kyyryssä, tärisee, ja hytisee painaen häntää koipien väliin, on se selvästi kylmissään. Palellessaan koira saattaa myös hakeutua lähelle omistajaansa lämpöä ja turvaa hakien, Milja kertoo.
Eastonin Mustissa ja Mirrissä koirille löytyy hyllykaupalla vaatevalikoimaa. Pelkästään vaatteen ulkonäön tai kivan kuosin perusteella ostopäätöksiä ei kuitenkaan kannata tehdä.
Koiran vaatetuksessa istuvuus on tärkeää, jotta vaate haittaa mahdollisimman vähän koiran liikkumista. Siksi on onni, että Mustin ja Mirrin myymälöihin voi tulla koiran kanssa sovitusreissulle. Milja huomauttaa, että vaatteiden koot ja mitoitukset vaihtelevat merkeittäin, joten sovittaminen ja vertailu kannattaa aina.
Mittaa koira niskasta tyveen
Jos vierailu liikkeessä ei koiran kanssa onnistu, kannattaa koira mitata ennen ostoksille tuloa. Kriittisin mitta on selän pituus, ja sitä varten koira tulee mitata niskasta hännän tyveen. Myös rinnan ja kaulan ympäryksen mittaaminen helpottavat vaatevalintoja. Ohjeet koiran mittaamiseen löydät TÄSTÄ.
Milja muistuttaa, että kaikilla Mustin ja Mirrin normaalihintaisilla tuotteilla on 2 viikon palautusoikeus, eli tuotteiden sovitus onnistuu myös kotona, kunhan tuotteista ei poista hintalappuja.
Istuvuuden lisäksi koiran vaatteita ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota materiaaleihin.
Lyhytkarvaiselle koiralle fleece saattaa tuntua piikikkäältä. Silloin päälle kannattaa valita neuletta tai tekokarvaa, jotka eivät imaise koiralta irtoavaa karvaa itseensä.
Panosta koiran talvitakkiin ja sadetakkiin
Tärkeimmät hankinnat koiralle ovat hyvin istuva talvitakki ja sadetakki. Toppatakeista löytyy eri paksuisia versioita eri keleihin, mutta Etelä-Suomen talvessa pärjää hyvin yhdelläkin paksuudella. Hyvässä takissa on korkea kaulus, joka suojaa koiraa tuulelta ja viimalta. Kovemmilla pakkasilla tai hyytävällä sadesäällä takin alle voi pukea välikerraston tuomaan lisälämpöä.
Todella kylmäaralle koiralle sopiva malli talvitakin tai sadetakin alle puettavaksi. Takin pehmeä foliointi heijastaa kehon lämpöä.
Turkin paksuuden lisäksi koiran lämmön tarpeeseen vaikuttaa koiran ikä. Yli 8-vuotiaat seniorikoirat palelevat herkemmin kuin nuoremmat hännänheiluttajat.
Sadetakkien vedenpitävyys vaihtelee jonkin verran. Miljan mukaan Rukan valikoimasta löytyy takuuvarma sadetakki myös kovaan sateeseen. Sadetakki on valmistettu samasta materiaalista kuin ihmisten klassiset Rukka-sadetakitkin
Tässä Feel Activen tuulen ja veden pitävässä takissa näkyvyyttä edistää oranssi huomioväri.
Suojaa tassut suolalta ja pakkaselta
Pakkasella moni koira nostelee tassujaan kävellessään. Tähän syynä voivat olla jalkakäytäville levitetty suola ja sapelihiekka, tai lumipaakut, jotka tarttuvat tassujen väleissä oleviin karvoihin.
Paras tapa suojata arkoja tassuja, ovat tossut, jotka suojaavat niin kylmältä kuin ulkoiselta ärsytykseltäkin. Huono puoli tossuissa on, että koira kokee niillä kävelyn usein varsin epämukavaksi – ja eipä ihme, kun oma yhteys maahan katoaa.
Oma koirani kanssa matka päättyi tässäkin kohtaa postilaatikolle, kun koirani vain nosteli tassujaan ja sitten kieltäytyi kävelemästä moisissa avaruusvarusteissa. Virhe oli, että lähdimme liikkeelle liian nopeasti.
Miljan mukaan tossuihin totuttaminen kannattaa aloittaa vähitellen tassu kerrallaan.
– Aloita harjoittelu kotona tukevalla alustalla, kuten matolla, jotta koira ei pääse liukastumaan. Liukastumisen kokemus on koiralle epämiellyttävä ja voi pahimmillaan aiheuttaa jopa venähdyksiä. Liukastelu saattaa myös pelästyttää koiran niin, että tossujen käyttämisestä tulee entistä hankalampaa.
Tossuja kannattaa kokeilla aluksi pelkästään etujalkoihin. Vahvista kokemusta positiivisesti ja anna koiralle runsaasti kehuja ja sen herkkunameja sen suostuessa pitämään tossuja jaloissaan. Tossut tulee kiristää tarpeeksi tiukalle, jotta ne istuvat koiran jalkaan napakasti. Esimerkiksi Rukan tossut ovat vetoketjujensa ansiosta helpompi pukea.
Seuraavana päivänä harjoitusta voi jatkaa kokeilemalla tossuja samalla tekniikalla takajalkoihin ja lopulta kaikkiin jalkoihin. Ulos tossuilla kannattaa lähteä vasta kun koira hyväksyy tossut jalassaan ja pystyy liikkumaan niillä sisätiloissa nostelematta jalkojaan omituisesti.
Jos koirasi ei käytä tossuja, on tassut hyvä puhdistaa ja tarkastaa lenkkeilyn jälkeen. Mustissa ja Mirrissä tarjolla olevat tassuhoidot sopivat erityisesti pitkäkarvaisille koirille, joiden karvat yltävät tassuväleihin. Tassuhoidossa tassukarvat siistitään ja tassut rasvataan huolellisesti, mikä sekä suojaa että pehmentää niiden ihoa.
Heijastin ja huomiovalo ovat halpa henkivakuutus
Vaatteiden lisäksi talven pimeydessä tarvitaan heijastimia. Monissa koiravaatteissa heijastavia osia tai heijastimia on jo valmiiksi, mutta tarvittaessa Mustista ja Mirristä löytyy koirille monenlaisia heijastimia: panoja, nauhoja ja valoja.
Lisäturvaa koiralle huomiovalo, joka näkyy pimeässä ilman että siihen kohdistuu valoa. Huomiovalo on erityisen hyödyllinen silloin, jos koira jostain syystä pääsee karkuteille. Kirkkaan ja kauas näkyvän huomiovalon ansiosta autoilijat osaavat varoa koiraa nopeammin ja myös karkurin löytäminen on pimeässä helpompaa.
Koiran lisäksi ulkoiluttajien kannattaa valaista myös itsensä. Eastonin Mustista ja Mirristä löytyy monenlaisia huomioliivejä ja heijastimia myös kaksijalkaisille.
Anna Väre
Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.