Idän roso ja vastakohdat puhuttelevat Ivana Helsinkiä
Suomen menestyneimpiin vaatemerkkeihin lukeutuva Ivana Helsinki on kotiutunut rauhalliselle ja luonnonläheiselle pientaloalueelle Itä-Helsinkiin. Paola Suhoselle se merkitsee paluuta juurille, sijaitseehan hänen lapsuudenkotinsa myös Marjaniemessä.
Istun vaatesuunnittelija Paola Suhosen kanssa arkkitehti Bertel Saarnion suunnittelemassa 1970-luvun valkoisessa tiilirakennuksessa Marjaniemen Palopirtintiellä. Haluan tietää, miksi Suomen tunnetuimpiin muotibrändeihin kuuluva Ivana Helsinki jätti trendikkään Uudenmaankadun ja muutti myymälänsä keskustasta syvälle Itä-Helsinkiin.
– Ivana Helsinki Housen muutto Marjaniemeen on ollut unelmien täyttymys. Olin pitkään haaveillut, että saisimme kaikki toimintomme päämyymälästä suunnittelustudioihin ja vaatemallistojen esittelytiloista kuvaustiloihin yhden katon alle. Halusin, että saisimme kodin ja sydämen brändillemme, Paola kertoo.
Muutto itään kuvastaa osaltaan brändin halua rikkoa rajoja ja toimia eräänlaisena uudisraivaajana.
– Osa brändimme identiteettiä ja vahvuutta on se, että uskalletaan tehdä asioita vähän eri tavalla kuin muut sillä hetkellä.
Täällä seikkailtiin lapsena
Tämä talo, Marjaniemi ja Itä-Helsinki ovat Paolalle monella tavalla tuttua ja rakasta seutua, sillä hän varttui lapsuutensa ja nuoruutensa Marjaniemessä. Hänen vanhempansa asuvat täällä edelleen, ja myös sisko ja työtoveri Pirjo Suhonen asuu Itä-Helsingissä.– Tuntui kaikin puolin ihanalta siirtyä tänne työskentelemään. On fiilis, että on tullut kotiin. Vaikka olen asunut kantakaupungissa kohta 15 vuotta, niin kyllä Marjaniemi on minulle edelleen se kotipaikka.
Myös uuteen toimitilaan liittyy paljon rakkaita muistoja. Paola kertoo leikkineensä siellä lapsena ystävänsä kanssa, koska tämän vanhemmat työskentelivät silloisessa arkkitehtitoimistossa talonmiehinä.
– Talo tuntui silloin jännittävältä ja salaperäiseltä labyrintiltä.
Talon rakennutti itselleen arkkitehti ja insinööri Paavo Virtanen. Talon päässä palveli hänen toimistonsa ja toisessa asuttiin. Rakennuksessa Paolaa viehättävät erityisesti isot, maan tasalle ulottuvat ikkunat, lasikäytävät ja esteettömyys: talossa ei ole lainkaan kynnyksiä.
– Tämä on 70-luvulle tyypillinen, modernistinen ja bungalow-tyylinen rakennus. Luonnonvalo tulvii sisään pilvisenäkin päivänä. Tykkään siitä, että sisätilat menevät tavallaan läpi tuonne luontoon.
Jyrkät kontrastit kuuluvat Itä-Helsingin mentaliteettiin
Paolan lempipaikkoja Itä-Helsingissä ovat Uutelan, Rastilan ja Ramsinniemen luontoalueet, Marjaniemen ranta sekä Itä-Helsingin oma upea saaristo. Yksi tärkeimmistä paikoista on Kallahdenniemi uimarantoineen.
– Ensimmäiset lapsuudenmuistoni liittyvät siihen, kun olimme perheen kanssa Kallahdenniemessä. Sinne pystytettiin teltta ja makoiltiin heinikossa. Isän ja äidin kanssa kahlattiin viereiseen saareen, koska vesi oli niin matalaa.
Nykyisin Kallahdenniemi on Paolalle tärkeä työskentelypaikka, muun muassa Ivana Helsingin uusi vaatemallisto on valokuvattu siellä.
– Se on turvapaikka, jonne menen kun kaipaan luonnon rauhaa ja hienoja maisemia. Kallahdenniemessä on Hankoa ja Turun saaristoa muistuttava luonto; kuivaa kangasmetsää, jossa on hiekkaa.
Itä-Helsingin mentaliteetti ja identiteetti liittyvät Paolan mielestä tietynlaiseen rouheuteen, eli siihen, että ihmiset ovat aidosti mitä ovat. Myös kaupunginosien vastakohtaisuudet kuuluvat Itä-Helsinkiin.
– Itä-Helsingissä on tietynlaista särmää ja edgeä. Itiksen tyypit ovat vaan niin aitoja.
Tykkään siitä kontrastista, että täällä on puutarhalähiöitä ja lintukotoja, mutta myös Kontulaa ja Itäkeskusta. Itä-Helsingin mentaliteettia kuvaavat myös tietynlainen suvaitsevaisuus ja harmonia, jotka vastakohtaisuuksista kumpuavat.
Ulkomaalaiset turistit ovat jo löytäneet myymälän
Marjaniemessä sijaitseva Ivana Helsinki House on loistava miljöö esitellä suomalaista muotia ja luovuutta paikassa, jossa pohjoismaalainen arkkitehtuuri, metsä ja luonto ovat konkreettisesti läsnä. Luonnonläheisyys on myös houkutin, joka antaa ulkomaalaisille turisteille hyvän syyn lähteä keskustasta kauemmas.
– Kun tänne tulee esimerkiksi japanilainen turistibussi, tulijat pystyvät heti aistimaan skandinaavisen luonnon ja arkkitehtuurin – sen mistä skandinaavisessa lifestylessä on kyse, Paola valottaa.Herttoniemen teollisuusalueella sijaitsevaan Marimekon tehtaanmyymälään vaeltaa usein turistilaumoja Herttoniemen metroasemalta. Myös Ivana Helsinki pyrkii houkuttelemaan omatoimisia matkailijoita.
– Avasimme myymälämme tammikuun puolivälissä ja aika paljon täällä on jo käynyt väkeä. Nyt kun Itäkeskuksen kauppakeskusaluetta on laajennettu, metrolla pääsee kuivin jaloin Kampin kauppakeskuksesta Eastoniin asti. Meitä ja Eastonia erottaa oikeastaan vain Ystävyydenpuisto; viisi minuuttia metsän läpi, niin sitten oletkin jo täällä.
Ivana Helsinki House, Palopirtintie 15, avoinna ke-la klo 12-18.