Itä-Helsingin Vasikkasaari on monelle tuntematon paratiisi

 Kruunuvuorenrannan ja Santahaminan vieressä sijaitseva Vasikkasaari on paikka, jossa ajantaju katoaa. Kulosaaressa asuva valokuvaaja Laura Karlin on jo kolmannen polven mökkiläinen alueella, jonka monet sekoittavat Espoon Vasikkasaareen.

On heinäkuinen maanantaiaamu keskellä suomalaisten kesälomakautta, mutta M/s Monican aurinkokannella istuu vain yksi matkustaja. Kaivinkoneet nostelevat kiviä Itä-Helsingin Kruunuvuorenrannassa, kun puinen risteilyalus etenee kohti määränpäätään, jota jotkut kutsuvat kesäparatiisiksi. Kymmenen minuuttia myöhemmin kannelta nousee mies, joka katoaa puiden ja pensaiden sekaan silmänräpäyksessä.

Jos Vasikkasaarelle pitäisi keksiä toinen nimi, se voisi olla Salaisuus.

Niin harva helsinkiläinen tuntee Helsingin kaupungin omistaman yleiseksi ulkoilu- ja virkistysalueeksi merkityn saaren, joka sijaitsee keskeisellä paikalla Kruunuvuorenselän, Laajasalon ja Santahaminan kupeessa. Valokuvaajana työskentelevä Laura Karlin (kuvassa alla), 35, on yksi harvoista alueen tuntijoista.

Kolmannen polven mökkiläinen on pyörinyt 18 hehtaarin kokoisen Vasikkasaaren maisemissa pienestä pitäen. Alun perin saarelle päätyi hänen lihanleikkaajana työskennellyt isoisänsä. Hänen aikaansa – 1960-luvulla – kaupunki halusi tyhjentää saaren kesämajoista, mutta invalideille ja vanhemmille ihmisille myönnettiin pidempiä vuokrasopimuksia, ja lopulta lupa jäädä Vasikkasaareen.

–Isän isä oli leikannut töissä sormensa irti, joten hän sai luvan jäädä tänne, Laura kertoo.

Hän on saapunut mökilleen edellisiltana eräänlaiselle kirjoitusretriitille edistämään romaanikäsikirjoitustaan. Täällä, kunnallistekniikan ulottumattomissa, virikkeitä on vähemmän kuin mantereella. Juomavesi haetaan kaivosta, ja vessassa käydään ulkohuussissa. Laura muistuttaa, miten helposti realiteetteja voi romantisoida. Etenkin, jos vasta unelmoi omasta mökistä.

Vaaleanpunaiseksi maalatun kirjoituspöydän edestä avautuu vehreä näkymä. Sellainen, josta moni kirjoittaja lähinnä haaveilee. Kulosaaressa asuva Laura tietää, miten hyvää maisemanvaihto toisinaan tekee. Lintujen laulua kuunnellessa sanat löytävät paremmin paikoilleen.

–Tulin tänne ensisijaisesti nukkumaan. Halusin päästä pois yksiöstä, jossa teen töitä.

Hääkuvaamiseen erikoistunut yrittäjä elää omanlaistaan arkirytmiä, sillä monet kesäviikonloput on omistettu sesonkiaikaan kuvaukselle. Kerran Laura ikuisti erään hääparin Vasikkasaaressa. Se ei ole ihme, sillä miljöö tarjoilee ammattivalokuvaajalle lukemattoman määrän mahdollisuuksia. Ymmärtääkseen alueelta löytyviä kuvauskohteita syvemmin, on sukellettava hetkeksi saaren historiaan. Siinä riittää tutkittavaa.

Sotilaallinen saari

Laura tarttuu pöydällä olevaan saarelaisten julkaisemaan lehteen, jonka vanhasta karttakuvasta näkee, että mökkien määrä on vuosien saatossa vähentynyt radikaalisti. Puumökit eivät suinkaan ole ainoita saarelta kadonneita rakennuksia.

Nykyisin Vasikkasaari tunnetaan kenties parhaiten vanhasta ruosteisesta öljysäiliöstään, jossa on kuvattu muun muassa Lauri Tähkän musiikkivideo. Alkujaan säiliöitä oli saarella kolme, mutta kaksi vaurioitunutta öljysäiliötä päätettiin purkaa vuonna 1919 sattuneen voimakkaan räjähdyksen jälkeen. Historiatietojen mukaan suuri naftasäiliö räjähti, syttyi palamaan ja johti saarella sijainneen ammusvarastojen ammusten räjähtelyyn.

–Lapsena keräilin täällä luoteja ja kuulia purkkeihin. Isäni nuoruudessa alueelta löytyi isompaakin tavaraa, mutta ne on jo putsattu pois, Laura nauraa.

Aikoinaan Vasikkasaaressa oli parhaimmillaan lähemmäs toistasataa mökkiä, nyt niistä on jäljellä enää 51. Yksi niistä kuuluu Lauralle, joka sai oman mökkinsä vanhempiensa mökin vierestä jo 1990-luvun lopulla. Siitä ajasta muistuttaa nuoren tytön valitsema värimaailma, joka näkyy niin lattiassa kuin huonekaluissa. Lauran mukaan valtaosa mökin kalusteista on sellaisia, jotka ovat peruja jo edellisiltä asukkailta. Lipastosta löytyvä Kalle-lehti puhuu puolestaan. Täällä on vietetty aikaa jo kauan ennen Lauraa.

Ennen mökkikulttuurin kukoistuskautta saarta hallinnoi pitkään Suomen puolustusvoimat. Vuonna 1945 Suomen Kansan Demokraattisen Liiton Helsingin kunnallisjärjestö sai vuokrakäyttöönsä osan saaresta. Koska saarta käytti vielä siihen aikaan myös armeija, alue rajattiin siviileitä varten aidalla. Nyt historiasta on jäljellä vain rippeet.

Muistoja vuosien takaa

Kun Lauran kanssa lähtee saarikierrokselle, saa kuulla tarinoita muun muassa käsilaukusta löytyneestä kuolleesta kilpikonnasta, Mentos-hedelmäkarkeista, kesäteatterin näyttelijöistä, lampaista, hevosesta, lentopallo-otteluista, kiipeilystä, tikkakisoista ja edesmenneistä saarelaisista.

Vaikka kaupunki on viime vuosina investoinut Vasikkasaaren opaskyltteihin ja näköalapenkkeihin, paikan päällä näkyy enemmän luonnon kuin ihmisen jälkiä. Viimeistään tiilistä rakennetun komendantin talon kohdalla pää täyttyy kysymyksistä. Ketkä talossa ovat asuneet? Näkyykö vastarannalla tosiaan Kauppatori?

Vasikkasaaressa ikänsä seikkaillut Laura tietää, että kyseessä on Venäjän vallan aikainen vuonna 1850 valmistunut ”Valkoinen talo” -nimeä kantava rakennus, jonka vierestä löytyy vanhan jääkellarin rauniot. Miljöö on sellainen, joka tekisi mieli esitellä jokaiselle helsinkiläiselle megafonin säestämänä. Ikkunoista näkyy Helsingin siluetti, jalkojen alla on lasinsiruja ja seinät ovat täynnä kulkijoiden jättämiä viestejä.

–Teinivuosina nukuimme täällä yön kaverini kanssa ja pelasimme spiritismiä, Laura kertoo huvittuneena.

Jatkamme matkaa kallioita pitkin alaspäin. Hevosmuurahaiset kipittävät maata pitkin, kun ohitamme mökin, joka näyttää edellisen talon tapaan yhtä autiolta. Kauempana istuu piknik-seurue, joka saa nauttia eväitään omassa rauhassaan. Kaikesta päätellen Vasikkasaari lukeutuu kohteisiin, jotka kaupunki haluaa säilyttää luonnontilassa, kaukana suurelta yleisöltä. Saman on pannut merkille myös Laura.

–Moni sekoittaa tämän paikan Espoon Vasikkasaareen. Se tiedetään, kun se on isompi ja siellä on toimintaa.

Kuten arvata saattaa, Vasikkasaari ei ole ensimmäinen kohde, joka vetäisi yrittäjiä puoleensa ilman juoksevaa vettä ja sähköä. 1960-luvun alusta lähtien saaren omistanut Helsingin kaupunki on jo vuosikymmenten ajan kaavaillut keskustan tuntumassa sijaitsevasta saaresta ties minkälaista turistikohdetta, mutta mökkiläisten onneksi mitään konkreettista ei vieläkään ole tapahtunut.

–Isi yleensä sanoo, että kyllä tänne on yli 50 vuotta jotain kaavailtu.

Mantereen vieressä, omassa rauhassa

Mereltä puhaltaa lämmin tuuli, mutta tänään emme kuule ääniä Santahaminasta tai Korkeasaaresta. Lauran mukaan sopivalla säällä Vasikkasaareen voi kantautua jopa leijonan karjahduksia tai jäätelöauton tunnussävel. Ne ovat kuitenkin harvinaisempia hetkiä, sillä yleensä äänimaisemaan sekoittuu bileristeilyn melusaastetta tai Suvilahdesta kantautuvaa musiikkia.

Ennen kuin saavumme öljysäiliön kohdalle, ohitamme valkoisen sektoriloistotornin. Näkymä merelle on sen kohdalla sellainen, jota voisi tuijotella pidempääkin. Ei ihme, miksi Laura pyhittää mökkireissunsa yleensä rauhoittumiseen. Siihen, että aikaa jää riittävästi kallioilla istuskeluun, saunomiseen ja ystävien kestittämiseen.

Niin jäi myös lapsuusvuosina, jolloin Laura vietti Vasikkasaaressa useita kesiä. Se oli aikaa, jolloin ei vielä ollut sinilevävaaraa eikä aurinkopaneeleja. Saari oli täynnä lapsia, ja kaikki vähintään tiesivät toisensa. Juhannuksena kaikki mökkiläiset kerääntyvät kokon ympärille ilman kännyköitä. Joskus lähdettiin Pyysaarelle juhlimaan, joskus ajauduttiin uusien tuttavuuksien matkassa veneajelulle. Vielä parikymmentä vuotta sitten elämänrytmi oli toisenlaista, etenkin saarelaisen vinkkelistä.

–Onhan tämä edelleen ihan erilainen maailma. Vasikkasaaressa voi elää simppeliä elämää. Stressitasoni laskevat heti, kun tulen tänne. Minun ei tarvitse sitä varten lähteä toiselle puolelle maapalloa.

Öljysäiliön sisällä kaikuu. Laura taputtaa käsiään yhteen ja osoittaa, miksi akustiikka on kelvannut myös muusikoille ja kesäteatterilaisille. Suuntaamme kohti saaren keskiosaa, josta löytyy Kiinan muuriksi nimetty vanha muuri, korkeilla seinillä varustettu lentopolttoainevarasto ja Vasikka Areena, joka on muodostunut entisen öljysäiliön pohjalle.

Ulkopuolisin silmin pystysuorat kiviseinät näyttävät enemmän uhkalta kuin mahdollisuudelta, mutta Lauralle ne edustavat lapsuusvuosilta tuttuja kiipeily- ja pelipaikkoja. Urheilijan taidot eivät ole vuosien aikana ruostuneet samaan tahtiin kuin öljysäiliön seinät, sillä koripallo lentää renkaasta läpi jo ensimmäisellä heitolla. Huipulla on hyvä lopettaa.

Jenna Lehtonen

Vuosaaressa varttunut Itä-Helsinki -median ja Koira haudattuna -podcastin perustaja Jenna Lehtonen on Vartiokylässä päivystävä toimittaja ja valokuvaaja, joka työskentelee yrittäjänä.

Aiheeseen liittyen

Mitä tehdä Itä-Helsingissä tänä kesänä?

Kesäinen Itä-Helsinki kutsuu seikkailuun! Nappaa parhaat vinkit Itä-Helsingin kulttuuritapahtumiin ja muihin menoihin tästä.

Kiikarissa itä
09.07.2024

Grillaus kuuluu kesään, ja kauniita grillauspaikkoja löytyy myös Itä-Helsingistä

Itä-Helsinki on täynnä luonnonkauniita grillauspaikkoja. Tässä ohjeet helppoon ja kesäiseen grillimenuun.

Miltä maistui?
26.06.2024

Eastonin BiBi-ravintolassa koet persialaiset maut aidoimmillaan

Persialainen BiBi-ravintola tarjoaa makuja, jotka tuovat ihmiset yhteen.

Minun reseptini
21.02.2024

Kiitos timanttisista Sitä itää -ehdotuksista!

Etsimme Itä-Helsingin timanttisinta toimijaa. Ehdota suosikkiasi Sitä itää -ohjelmaamme ja tienaa sen toimintaan jopa 3000 €!

Sitä itää
12.10.2023

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje