Itadakimasu! Japanin merelliset maut yhdessä suupalassa

Nyt nautitaan viileitä susheja, jotka sulavat suuhun kuumana kesäpäivänä ja ovat parhaimmillaan näppärää sormisyötävää vaikka piknikille. Sushien tekeminen ei ole vaikeaa, kunhan valmistat etikkariisin huolella, jotta sitä on helppo käsitellä. Herkkupalojen näprääminen sopii kivasti vaikka ystäväporukan mökkiviikonlopun ohjelmanumeroksi.

Sushien historia juontaa juurensa reilun tuhannen vuoden päähän Kaakkois-Aasiaan, josta ne levisivät japanilaisille riisipelloille ja sieltä ympäri maailman. Varhaisessa muodossa kalaa syötiin riisipelloilla etikan, suolan ja riisin kanssa.

Nykyisen muotonsa sushi sai 1700-luvulla. Sushi tarkoittaa japanin kielellä su (etikka) ja shi (kädentaito). Sushien valmistuksen perinteisiin heijastuvat japanilaiset keskeiset hyveet, kuten minimalistisuus, maltillisuus, hienovaraisuus ja hygienia. Sushit valmistetaan hyvistä ja tuoreista raaka-aineista. Sushien muoto on harkittu ja minimalistinen. Valmistus vaatii jonkinlaisia kädentaitoja, mutta harjoitus tekee mestarin. Susheista saa monenlaisia versioita ja ne voivat olla tekijänsä näköisiä.

Lähde siis rohkeasti kokeilemaan sushien valmistusta. Varmista että käyttämäsi kalat ja ravut ovat tuoreita eikä kylmäketju pääse katkeamaan. Siirrä valmiit sushit heti viileään odottamaan tarjoilua.

Jos oma nyt aika ei riitä sushin valmistamiseen, löytyy K-Citymarket Eastonista susheja monen makuun. Nappaa tiskistä sopiva annos mukaan, vaikkapa matkaevääksi.

Sushien sielu on etikkariisissä

Ja se tulee valmistaa huolella. Sushien valmistaminen on mahdotonta, jos riisi on liian raakaa tai ylikypsää. Huuhdo riisiä siivilässä kylmän veden alla niin pitkään, että vesi on kirkasta (4–6 krt). Silloin riisistä irtoaa lika ja ylimääräinen tärkkelys, jolloin riisistä tulee kuulaampaa ja se myös kypsyy paremmin.

Seuraa K-ruoka- sivuston selkeää ohjetta riisin valmistuksessa.

TARVITSET:

4 dl sushiriisiä

5 dl vettä  

Sushietikka

1 dl riisiviinietikkaa

3 ½ rkl sokeria

½ rkl suolaa

 TEE NÄIN:

 •  Huuhdo riisiä 4–6 krt kylmällä vedellä niin kauan, että vesi on kirkasta. Valuta lopuksi riisi lävikössä.
 • Kaada huuhdeltu riisi kattilaan ja lisää kylmä vesi. Nosta kattila liedelle.
 • Kuumenna riisi kiehuvaksi ilman kantta. Hauduta riisiä miedolla lämmöllä kannen alla n. 10 minuuttia. Vältän kannen nostamista, äläkä sekoita riisiä keittämisen aikana.
 • Ota kattila pois liedeltä ja anna riisin seistä kannen alla vielä 15 minuuttia. Sekoita sillä aikaa sushietikan ainekset keskenään.
 • Levitä riisi laakeaan vatiin ja mausta riisi etikkaseoksella. Jäähdyttele riisiä varovasti. Voit käyttää myös viuhkaa riisin jäähdyttämiseen.
 • Valmiin riisin ollessa huoneenlämpöistä, voit aloittaa sushien valmistamisen. Riisin määrää riittää viiteen merileväarkkiin eli noin 50 kpl makirullaan. 

 Sushi sopii myös vegaaneille

Sushien historian aikana susheja on valmistettu hyvin monenlaisina variaatioina. Ehkä tunnetuimpia ovat nigiri- ja makisushit. Nigirit ovat soikioksi puristettua riisiä, jossa päällä on mereneläviä, kuten kalaa ja rapuja. Nigirisushit tarjoillaan yleensä soijakastikkeessa ja wasabi-tahnassa. Ne syödään yleensä sormin ja yhdellä purennalla. Nigirisushit ovat yksi suosituimmista sushi-lajeista ympäri maailman.

Suomalaisittain raaka kala, voi tuntua hankalalta syötävältä, mutta voit käyttää graavattua lohta ja esimerkiksi nigirisushin päälle tulevan lohen voi liekittää kaasupolttimella lähes kypsäksi. Vegaanille sopiva nigiri koostuu käsin muotoillusta riisipallosta ja sen päälle merilevä suikaleella sidotuista avokadoviipaleista. Aukaistu jättikatkaravun pyrstö riisityynyn päällä tekee nigiristä hieman ylellisemmän.

TARVITSET:

sushiriisiä  (valmista)

300 g lohifileetä

jättikatkarapujen pyrstöjä

wasabitahnaa

 Lisäksi:

Chili-seesami -majoneesia (Pirkka)

Teriyaki-kastike (Pirkka)

ruohosipulia (koristeeksi)

 TEE NÄIN:

 • Kastele kädet kylmällä vedellä ja muotoile soikean mallisia riisipalloja.
 • Leikkaa lohesta ohuita siivuja ja asettele ne riisipallojen päälle.
 • Jos omistat kaasupolttimen, voit liekittää lohet päältä polttimella. Voit halutessasi paistaa lohipaloja hetken paistinpannulla toiselta puolelta ja asetella palat riisipallojen päälle. Pitkät keittiöpinsetit ovat tässä oiva apu.
 • Lisää chili-seesami majoneesia ja halutessasi silputtua ruohosipulia.
 • Jättiravunpyrstöt kannattaa halkaista varovasti mahapuolelta ja asetella riisipalolle. Halutessasi mausta nigirisushin lohipalat tai riisityyny ravun alta teriyakikastikkella.

Maki rakastaa mereneläviä

Makisushit kääritään norilevään ja väliin laitetaan riisiä ja erilaisia täytteitä, kuten raakaa kalaa, äyriäisiä ja kasviksia. Makisushi on tyypillisesti noin 2 cm paksu ja 8 cm pitkä. Käytä apuna bambumattoa makirullien käärimisessä. Bambumattoa myydään hyvin varustelluista elintarvikekaupoissa.

Asettele nori- eli leväarkki bambumaton päälle karhea puoli ylöspäin. Kastele kädet ja levitä ohut kerros riisiä kevyesti painellen leväarkin päälle. Jätä arkin reunasta ⅓ osa paljaaksi. Vedä halutessasi ohut wasabiraita leveyssuunnassa riisin päälle keskelle leväarkkia. Asettele muut täytteet wasabiraidan päälle. Kastele paljaaksi jäänyt leväarkin pää kevyesti vedellä. Rullaa arkki bambumaton avulla napakaksi rullaksi. Leikkaa rullasta noin 2 cm levyisiä suupaloja.

TARVITSET:

1 pkt merileväarkkeja (Pirkka Nori-merilevä)

sushiriisiä  (valmista)

2 rkl wasabitahnaa

1 pkt graavilohiviipaleita

kurkkua

avokadoa

porkkanaa tai (surimipuikkoja) 

Lisäksi kulho kylmää vettä

 

Kokeile myös uramakia eli californialaista rullaa, jossa täytteet ja leväarkit ovat toisinpäin. Päällimmäisenä onkin riisi, joka on pyöritelty seesaminsiemenissä ja leväarkki on sisäpuolella täytteiden kanssa. Nämä maistuvat monelle ja ne voi täyttää vaikka vain kasviksilla.

Näin syöt sushia

Varaa sushien kaveriksi soijakastiketta, jonka tarkoituksena on maustaa kalaa. Kasta sushi soijaan kalapuoli alaspäin. Riisipuolta ei kasteta, koska soijakastike irrottaa riisit ja kalan toisistaan. Soijan on hyvä olla vähäsuolaista, jotta kokonaisuus ei ole liian suolainen.

Lisäksi varaa wasabia, joka on vihreää erittäin tulista merikrassin juuresta ja piparjuuresta valmistettua tahnaa, joka levitetään riisin ja sen aseteltavan palan päälle. Wasabilla voi maustaa myös soijakastikkeen susheja syödessä. Wasabitahna antaa susheille pientä potkua. Moni pitää myös ohueksi viipaloidusta garista, joka on pikkelöityä inkivääriä. Garin tehtävä on raikastaa ja neutralisoida suu kalan mausta eri sushipalasten välissä. Voit nauttia sushit käsin tai syömäpuikkoja apuna käyttäen.

Miltä maistui?

Sushit jakavat mielipiteitä meidän perheessä: osa tykkää ja osa ei tykkää yhtään. Itse ajattelen sushien salaisuuden piilevän niiden yksinkertaisessa ulkomuodossa, puhtaudessa ja tuoreudessa. Valmistusvälineiden, esimerkiksi erilaisten veitsien ja leikkuulaudan tulee pysyä puhtaana. Kalan on tärkeää olla tuoretta ja hyväntuoksuista.

Sushit ovat tarkoitettu kaikille aisteille nautinnoksi.

Liekitetyt lohinigirit olivat helpommin lähestyttäviä susheja, myös niille jotka eivät susheista niin välitä. Chili-seesamimajoneesi sopi erinomaisesti maustamaan nämä herkkupalat. Graavattu lohi nigirin päällä maistui parhaiten aikuisille. Nuoriso ei lämmennyt raa’alle kalalle ja jättikatkaravun pyrstöille. Uramakeista ja tavallisista makeista hävisivät tarjottimelta kasvisversiot nuorison suuhun.

Susheissa parasta on niiden monipuolisuus. En yhtään ihmettele, että sushit ovat viime vuosina saaneet niin suuren suosion. Ne ovat valmiiksi tehtyinä helppoa ja nopeaa katuruokaa. Sushiravintoloiden ja -buffetien määrä on lisääntynyt valtavasti. Kukaan ei ole seppä syntyessään, joten sushien valmistustakin voi harjoitella ja siinä harjaantua. Kannustan kokeilemaan ja oppimaan.

Jarna Gustafsson

Jarna Gustafsson

Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.

 

Aiheeseen liittyen

3 x rapsakkaa tofua – Näin saat tofusta hyvää ja maukasta

Tässä parhaat niksit tofun maustamiseen ja käsittelyyn.

Miltä maistui?
28.02.2024

Otetaan härkistä sarvista ja tehdään siitä herkkutäyte paprikoille

Täytetyt paprikat ovat retroherkku, jotka saavat härkistäytteellä uuden elämän.

Miltä maistui?
14.01.2024

Riisipuuro vai ohrapuuro? Paras joulupuuro syntyy pitkään hauduttamalla

Joulupuuro kuuluu joulun aloitukseen. Perinteiseen riisipuuroon tai ohrapuuroon saa lisätwistiä erilaisilla lisukkeilla.

Miltä maistui?
19.12.2023

Mojito maustaa uunilohen, joka maistuu juuresten kanssa

Joulun aikaan nautiskellaan uunilohesta ja värikkäästä juuresvuoasta. Jälkiruokana maistuu raikas puolukkajäätelö.

Miltä maistui?
04.12.2023

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

 1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
 2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
 3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
 4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
 5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje