Itäinen rantareitti esittelee Itä-Helsingin parhaat puolet
Huvilahistoriaa, uimarantoja, metsäpolkuja ja merenrantakahviloita. Kaikkea tätä tarjoilee ympäri Itä-Helsinkiä kiertävä rantareitti, joka hurmaa maisemillaan.
Oletko jo kuullut 23 kilometrin pituisesta reitistä, joka kiemurtelee pitkin Itä-Helsingin rantoja? Haluaisitko toimia paikallisoppaana ystävällesi, joka harkitsee muuttoa itään? Itäinen rantareitti kannattaa lisätä to do -listalle ennen kuin aurinkoiset kesäpäivät ovat enää kaunis muisto vain. Kun pakkaa mukaan viltin, uimapuvun ja eväitä, reitistä voi tuunata yhden urheilusuorituksen sijaan kokonaisen retkipäivän.
Vuoden 2021 lopussa opastettuna auennut reittikokonaisuus johdattaa kulkijan Kalasataman puistosta Mustikkamaan, Kulosaaren ja Herttoniemen rantoja pitkin Vuosaaren Aurinkolahteen ja Uutelaan saakka. Matkan varrelle osuvat oranssit vahvenneopasteet antavat osviittaa siitä, onko yhä kartalla. Reitiltä harhaantuminen on mahdollista, sillä joissakin kohdissa kävely ja pyöräily on erotettu omille reiteilleen, eikä opasteita löydy jokaisesta tolpasta.
Jos kisakunto kestää, maisemareitin voi juosta, pyöräillä tai vaikka kävellä läpi, mutta itäiseen rantareittiin pääsee tutustumaan myös yksi osuus kerrallaan. Kapinalliset voivat aloittaa keskeltä ja suunnata suoraan jonnekin Porolahden tai Strömsinlahden suuntaan.
Käytännössä Helsingin kaupungin brändäämän reitin ideana on, että kaupunkilaiset pääsevät kulkemaan mahdollisimman lähellä merta ja nauttimaan samalla lähiluonnosta. Matkan varrelle osuu muun muassa uimarantoja, puistoja ja kartanoita. Kaikkea sitä, mikä muistuttaa Itä-Helsingin parhaimmista puolista. Mistä tahansa ilmansuunnasta itäisen rantareitin varrelle päätyykään, nähtävää riittää purjeveneistä luontopolkuihin.
Sekoitus historiaa ja kaunista luontoa
Yksi reitin kauneimmista etappipaikoista on 1800-luvulla valmistunut Herttoniemen kartano, jonka pihapiirissä riittää ihmeteltävää. Kartanopuisto on niitä harvoja jäljellä olevia barokkipuistoja, joita Suomesta vielä löytyy. Paikan päällä kannattaa varautua siihen, että kartanon sisällä oleva museo palvelee kävijöitä ainoastaan sunnuntaisin.
Itäisen rantareitin varrelta löytää muitakin Itä-Helsingin historiaan linkittyviä kartanoita, jotka kannattaa katsastaa. Yksi niistä – Strömsin kartano – löytyy Marjaniemen ja Roihuvuoren liepeiltä, kaksi muuta – Puotilan ja Rastilan kartanot – Vartiokylänlahden varrelta.
Ennen kuin ryntää tutustumaan reittiin ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin, kannattaa tutustua kaupungin laatimaan opaskarttaan, johon on merkitty kiinnostavia kohteita Herttoniemenrannan aallonmurtajasta Vartiokylän linnavuoreen ja Meri-Rastilan muinaisrantakivikkoon. Mikäli kahvihammasta kolottaa, rantareitin varrella voi tankata kofeiinivaraston täyteen monessa eri kohteessa. Niistäkin saa osviittaa, kun vilkaisee ensin karttaa.
Mitä enää odotat? Laita lenkkarit jalkaan ja lähde tutustumaan reittiin, joka tarjoilee idän parhaimmat puolet. Reissuun kannattaa varautua hyvillä lenkkareilla, joita löydät hyvän valikoiman Eastonin Intersportista.
Nappaa Eastonista samalla mukaasi kunnon retkieväät ja nauti kesäisestä päivästä.
Vuosaaressa varttunut Itä-Helsinki -median ja Koira haudattuna -podcastin perustaja Jenna Lehtonen on Vartiokylässä päivystävä toimittaja ja valokuvaaja, joka työskentelee yrittäjänä.