Joko kokeilit lumikenkäilyä? Itä-Helsingin luonto sopii nautinnolliseen talvilajiin täydellisesti 

Kivikossa asuva lumikenkäilijä Petri Teräväinen muistuttaa, ettei harrastuksen perässä tarvitse matkustaa tuhansia kilometrejä. Luonnon hyvinvointivaikukset löytyvät helposti omasta lähimetsästä.

Nuoskalumen päälle on satanut kerros pakkaslunta. Tänä talvena maisema muistuttaa akryylimaalausta jopa Etelä-Suomessa. Jos nietoksia lähtee ylittämään tavallisilla talvikengillä, hankeen uppoaa ja sukat kastuvat. On kuitenkin konsti, jolla koskemattomien kinosten läpi pääsee etenemään ilman suurta ponnistelua.

Kivikossa asuva yrittäjä Petri Teräväinen, 51, tietää, että juuri nyt on täydellinen sää lumikenkäilylle. Lämpömittarin lukema on maltillinen, ja ulkona tarkenee ilman paksuinta toppatakkia. Itä-Helsingissä ei tarvitse matkustaa kauas päästäkseen luonnon ääreen. Petrin tapauksessa lähimetsään kipaisee kotiovelta muutamassa minuutissa.

– Itä-Helsingillä ei ehkä ole varsinaista retkeilymainetta, mutta yritän kannustaa ihmisiä tulemaan tänne. Ei sinun tarvitse ajaa 1000 kilometrin päähän, jotta voit harrastaa tätä lajia. Ihmisillä on vielä sellainen käsitys, että lumikenkäily vaatii jonkun ihmeellisen paikan.

Tällä kertaa ihmeellinen paikka löytyy aivan oranssien kerrostalojen katveesta. Hangessa näkyy Petrin tarpomia vanhoja jälkiä, mutta kaikesta päätellen Kivikossa törmää useammin hiihtäjiin kuin lumikenkäilijöihin.

Lumikenkäharrastus sopii koko perheelle. Petrin mukaan lapset ovat välineen kanssa sinut nopeammin kuin aikuiset, jotka epäröivät enemmän.

Ulkoilijoiden ja urheilijoiden lisäksi Kivikon liikuntapuiston ympärillä liikkuu jäniksiä, kettuja, peuroja ja jopa hirviä. Kesäisin kallioilla voi törmätä käärmeisiin. Petri mainitsee myös alueen linnuston. Frisbeegolf-radan tuntumasta on bongattu harmaahaikara, ja täyttömäen yli lentelee silloin tällöin merikotkia. Alueella pesii vuodesta toiseen esimerkiksi kanahaukka.

– Tämä on luonnon tarkkailijalle ja luontokuvaajalle yllättävän upea paikka. Kivikolla on tietysti myös sotahistoriansa. Täältä löytyy tykkitie, syvät juoksuhaudat ja kuuluisat luolat.

Lumi narskuu lumikenkien alla, kun nousemme sinne, missä kukaan muu ei ole hetkeen kulkenut. Lajin viehätys piilee ehkä juuri siinä, vapaudessa. Vaikka Petri kertoo myös hiihtävänsä, veri vetää  enemmän ladun ulkopuolelle. Se lienee syy, miksi lajin harrastajat rakastavat Aaro Hellaakosken runoa:

Tietä käyden tien on vanki.
Vapaa on vain umpihanki.”

Lumikenkäily-ryhmää Facebookissa ylläpitävä Petri kertoo, että uusien jäsenpyyntöjen perusteella laji kiinnostaa entistä useampaa. Harrastus on helppo aloittaa, sillä halvimmillaan lumikengät löytää jalkaansa muutamalla kympillä, ja hangilla pysyy pystyssä ilman teknistä harjoittelua. Monet aloittelijat kysyvät ensimmäisenä sitä, millaiset lumikengät kannattaa ostaa. Petri muistuttaa, että Suomesta löytyy lukuisia yrityksiä, jotka tarjoavat opastettuja lumikenkäretkiä. Ammattitaitoiselta oppaalta saa alkuun kaiken tarvittavan tiedon varusteista turvallisuuteen.

 

– Oppaan omilla kokemuksilla on valtava merkitys. Sitäkin tapahtuu, että joku käy päivän koulutuksen, ostaa kymmenen paria lumikenkiä ja alkaa myydä palveluita. Se on riskialtis tapa lähteä liikkeelle, mutta yleensä Suomessa toimitaan melko vastuullisesti. Oppaan ammatti on vähän myyttinen ja romantisoitu, sillä työ on fyysisesti rankkaa ja siinä on iso vastuu.

 

Pilkkihaalari ei säväyttänyt

Vielä reilu 20 vuotta sitten lumikenkäily ei lukeutunut insinöörinä työskennelleen Petrin kiinnostuksen kohteisiin. Kun silloinen työnantaja järjesti virkistyspäivillä lumikenkäretken Oulussa, ei laji tuntunut yhtään omalta.

– Oli kevättalvi, ja suhteellisen lämmin keli. Meille laitettiin pilkkihaalarit päälle, ja lunta oli metri.

Ensimmäisenä tuli älytön hiki. Mietin, että tässä touhussa ei ole mitään järkeä.

Mieli muuttui vuosia myöhemmin vuonna 2007, jolloin Petri opiskeli Suomen Urheiluopistossa Vierumäellä. Lumikenkäohjaajan koulutus oli liikunta- ja ohjelmapalvelut -linjan yksi osa. Lajin pariin opasti tuolloin lajin pioneeri, Pasi Juutilainen, jonka myötävaikutuksella oli käänteentekevä vaikutus. Omien sanojensa mukaan Petri pääsi silloin lajin sisään. Ei kulunut kauaakaan, kun mies jo perusti sivutoimisen yrityksensä ja päätyi Linnanmäen Jäähelmi-tapahtumaan töihin. Monena talvena huvipuistoalueelle rakennettiin erilaisia aktiviteetteja, kuten lumikenkärata.

– Työskentelyni lajin parissa alkoi tuolloin. Laitoin kymmeniä ja kymmeniä lumikenkiä ihmisten jalkaan päivittäin.

Vuosien saatossa kotiin alkoi kerääntyä lumikenkäpareja, joita oli välillä pakko myydä pois. Nyt tilanne on jälleen se, että Petrin työhuoneessa on niin paljon lumikenkiä, että niitä voi tarvittaessa vuokrata halukkaille. Vanhojen puisten lumikenkien lisäksi seinille on ripustettu valokuvia lumikenkäreissuilta, jotka ovat vieneet miehen Norjaan asti.

Yrittäjä on muutamaan otteeseen järjestänyt pienille ryhmille ilmaisia lumikenkäretkiä Kivikossa, mutta ainakaan toistaiseksi pelkkä lähiluontoretkeily ei ole Petrin yrityksen kivijalka.

Leipä pöytään tulee pääasiallisesti yritysten johtamisjärjestelmien auditoinneista, joita hän teki myös päivätöissään ennen siirtymistä päätoimiseksi yrittäjäksi alkuvuodesta 2017.

– Ihmisillä on vielä korkea kynnys maksaa ulkoilusta etenkin, jos ei olla missään tunnetussa kansallispuistossa.

Viime päivinä yrittäjä on muun muassa vetänyt Kivikosta käsin etäkoulutusta Rovaniemeen ja Ouluun. Auditointien lisäksi Petri opettaa Animator Consulting -firmansa kautta muutaman eri oppilaitoksen tuleville eräoppaille pienyrittäjyyttä ja lumikenkäilyn saloja. Koronatilanteen myötä arkeen on vapautunut enemmän aikaa, kun työn perässä ei tarvitse ajaa joka viikko Suomen toiselle puolelle. Normaalitilanteessa Petri olisi tähän aikaan vuodesta useamman kuukauden ajan Lapissa.

– Laskin juuri, että olen viime vuonna istunut autossa 50 päivää vähemmän kuin normaalisti. Vaikka koronassa ei ole mitään hyvää, olen saanut työtehtäviä, joita en olisi varmaan muuten saanut.

Kun Petri opiskeli Suomen urheiluopistossa Vierumäellä vuosina 2007–2008, tutkintonimike oli englanniksi Outdoor Animator. ”Tuolloin ajattelin, että jos joskus perustan yrityksen, käytän yrityksen nimessä animator -sanaa.”

Kylmässä karaistunut

Parikymppisenä Etelä-Karjalan Ruokolahdelta Herttoniemeen muuttanut Petri on asunut Itä-Helsingissä yli 30 vuotta, mutta myös pohjoisesta löytyy paikka, joka on tavalla tai toisella vaikuttanut pakkasessa viihtyvän lumikenkäilijän mielenmaisemaan. Kun Petri oli vuoden ikäinen, hän muutti perheineen Ivaloon. Siltä ajalta on peräisin tarina, jonka mukaan päivähoidossa ollut poika karkasi 30-asteen pakkaseen.

– En tietenkään muista siitä mitään, mutta näin minulle on kerrottu. Ehkä se on osasyy, miksi en kaihda kylmää ja tarkenen. Tykkään raaoista olosuhteista, eikä kylmyys häiritse.

Talviasuminen Ivalossa tarkoitti sitä, että oli viikkoja, jolloin lämpötila ei noussut kertaakaan -36-asteen yläpuolelle. Petri kertoo, että hänet otettiin jo varhain mukaan yöksi laavuille nukkumaan ja mukaan tuntureille.

– Jos ajattelee 1970-luvun alun varusteita ja minkälaisissa vehkeissä olimme laavuilla yötä, niin ehkä sieltä on joku karaistuminen tullut. Ensimmäiset oppimani sanat viittasivat tuntureihin ja makkaraan.

Pallastunturin Taivaskero on yksi niistä Lapin paikoista, jossa Petri lumikenkäilee erityisen mielellään. Vaikka mies viihtyy varhaislapsuutensa maisemissa, hän hehkuttaa ylistävin termein myös Itä-Helsingin luonto. Esimerkiksi Vuosaaren eri kohteet Uutelasta Kallahdenniemeen ovat tehneet yrittäjään suuren vaikutuksen. Luontoelämyksiä saa jo kotikulmilla, eikä aina tarvitse hypätä edes auton rattiin.

Parhaimmillaan lumikenkäily vie paikkoihin, jonne ei muuten pääsisi.

Kun kävelee hiljaisessa metsässä aistit avoinna, kohottaa sekä fyysistä että psyykkistä hyvinvointiaan. Jos matkaan lähtee kaverin kanssa, lajin sosiaalinen merkitys korostuu.

Lähimetsän kuusien alla turvaväleistä on yhtä helppo pitää kiinni kuin sauvoista, joiden avulla voi vaikka varmistaa uuden reitin turvallisuuden. Kirkkaan auringonpaisteen, kirpeän pakkaspäivän ja hyvien eväiden äärellä on helppo ymmärtää, miksi niin moni jää lajiin koukkuun.

– Kannattaa nauttia Suomen luonnosta ja sen hyvinvointivaikutuksista. Se on tämän kaiken juoni.

 Petrin muistilista lumikenkäilystä kiinnostuneille:
  1. Lumikenkäily ei vaadi merkittyjä polkuja. Voit harrastaa missä tahansa. Itä-Helsingissä luonto löytyy yllättävän läheltä.
  2. Selvitä, saatko vuokrattua lumikengät koekäyttöön.
  3. Jos mahdollista, osallistu ensin ohjatulle retkelle.

PS. Eastonin Intersportin varastosta löytyy vielä muutama pari lumikenkiä kaikkein nopeimmille!

Jenna Lehtonen

Vuosaaressa varttunut Itä-Helsinki -median ja Koira haudattuna -podcastin perustaja Jenna Lehtonen on Vartiokylässä päivystävä toimittaja ja valokuvaaja, joka työskentelee yrittäjänä.

Aiheeseen liittyen

Muusikko Kai Jämsän sydämessä soi iskelmä: ”Ei olisi ollut toista tietä”

Trubaduuri Kai Jämsä esiintyy Eastonin joulun avauksessa lauantaina 23.11. klo 13.30 ja 14.30.

Hyllyjen välissä
20.11.2024

Osallistu Sirkus Magentan sirkustyöpajaan lauantaina

Lämpimät onnittelut syksyn 2024 Sitä itää -äänestyksen voitosta Sirkus Magenta!

Sitä itää
11.11.2024

Anna äänesi Itä-Helsingin kirkkaimmalle kulttuuritimantille

Sitä itää äänestys on käynnissä. Tue kulttuuria ja anna äänesi suosikillesi!

Sitä itää
21.10.2024

Julkistamme SITÄ ITÄÄ -finalistimme maanantaina 21.10.

Itä-Helsingin timantteja etsivä Sitä itää 2024 -äänestys starttaa maanantaina 21.10. Äänestä suosikkisi voittoon!

Sitä itää
14.10.2024

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje