Joulukuussa toffee sulaa suussa ja ystävät ihastuvat maustekakusta
Joulu tuoksuu kahvikakulta, jossa maistuu koko joulumausteiden kirjo. Erilaiset kahvikakut tuovat monille mieleen lapsuuden joulun, samoin kuin itse tehty piparitaikina ja makea toffee. Sopivan sitkeä toffee on myös ihana ruokalahja kauniiseen lasipurkkiin laitettuna. Usein yksinkertaisimmat asiat ovat täyttä kultaa ja tänä jouluna nautitaan perinteisistä kahvipöydän tarjoiluista ilman suuria kikkailuja.
Joulu on aistien aikaa
On värejä, makuja ja tuoksuja, jotka vievät ajatukset omiin lapsuusmuistoihin. Muistan, kuinka valmistin siskoni kanssa toffeeta, jonka jäähdytimme pakastimessa. Se oli niin kovaa, että leikatessa siitä irtoili paloja kuin jäälauttoja. Toffee paloi usein kattilan pohjaan, mutta silti sitä tehtiin säännöllisesti ainakin jouluksi. Tämän päivän toffee on viety uudelle tasolle siinä olevan glukoosiirapin vuoksi, sillä se tekee rakenteesta silkinpehmeän.
Kotitekoisissa makeisissa glukoosisiirappi säätelee tavallisen sokerin kiteytymistä, jolloin syntyy toffeelle ja fudgelle luonteenomainen koostumus. Tämä ohje on K-ruokakeittiössäkin touhuavan ruokaguru Satu Koiviston resepti. Yksinkertaisen helppo, mutta samalla järisyttävän herkullinen lopputulos.
Toffeen tekeminen ei ole sinänsä hankalaa, mutta kannattaa valita paksupohjaisin kattila ja hyvä teräsvispilä, jolla sekoittaa massaa. Toffeen tekeytyminen vie oman aikansa (noin puoli tuntia) ja onkin hyvä sekoittaa massaa koko ajan miedolla lämmöllä, niin että toffee kuplii hiljalleen. Toffeen teossa maltti on valttia. Massa kiinteytyy ja saa väriä hiljalleen.
Herkullinen kermatoffee
5 dl kuohukermaa
3 dl sokeria
1 dl glukoosisiirappia
tl vaniljajauhetta
1⁄2 tl suolaa
Tee näin: Vuoraa neliskanttinen matala vuoka (noin 20 x 30 cm) leivinpaperilla. Leivinpaperi asettuu kauniisti, kun ensin kastelet leivinpaperin kevyesti vesihanan alla ja sen jälkeen rypistelet kasaan ja oiot leivinpaperin auki ja asettelet vuokaan.
Kaada paksupohjaiseen kattilaan kerma, sokerit, glukoosisiirappi sekä suola. Laita levy päälle ja sekoita miedolla lämmöllä kierrevatkaimella vatkaten koko ajan. Älä siis jätä toffeeta itsekseen tekeytymään. Sekoittele seosta niin kauan, että seos alkaa sakeutumaan sekä saa kauniin toffeisen värin. Massa alkaa irrota kattilan reunoilta, kun se alkaa olla valmista. (Se voi viedä reilun 30 minuuttia. Riippuen kattilasta sekä hellasta).
Kaada kuuma seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja tasoita pinta lusikalla. Anna kermatoffeen kovettua huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Leikkaa toffeelevystä sopivia suupaloja tai tee toffeetankoja. Kääri toffeet halutessasi esim. leivinpaperiin.
Maustekakku vaan paranee vanhetessaan
Joulun klassikkokakku on piimään tehty maustekakku. Kakku on yksinkertaisuudessaan maukas, mutta sitä voi tuunata mieleisekseen myös lisäämällä joukkoon mantelirouhetta sekä tummaa suklaata. K-ruoka -sivustoilla on tarjolla useita erilaisia kuivakakku-reseptejä.
Kuivakakut ovat myös siitä kivoja, että ne voi tehdä ajoissa valmiiksi maustumaan ja ne säilyvät hyvin. Jokainen voi maustaa joulun kakut oman makunsa mukaan ja lisätä halutessaan joukkoon mitä mieli tekee, esim. sitrusten kuoriraastetta, suklaata, pähkinöitä tai vaikkapa lakritsijauhetta.
Jouluinen maustekakku
200 g voita
4 1⁄2 dl vehnäjauhoa
2 1⁄2 dl sokeria
2 tl ruokasoodaa
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl pomeranssinkuorta
1⁄2 tl neilikkaa
1⁄2 tl jauhettua maustepippuria 3 kpl kanamunaa
2 dl piimää
1 dl mantelirouhetta
100 g tummaa suklaata
voita voiteluun
korppujauhoa
tomusokeriaTee näin: Sulata voi ja jäähdytä. Voitele kakkuvuoka (n.1,8 l) ja jauhoita korppujauholla.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Riko toiseen kulhoon kanamunat ja sekoita joukkoon piimä sekä jäähtynyt voi. Yhdistä seokset ja sekoita huolellisesti.
Lisää lopuksi mantelirouhe sekä rouhittu suklaa. Sekoita ja kaada taikina kakkuvuokaan.
Paista kakkua 175 asteessa vajaa tunti. Anna kakun jäähtyä hetki ennen kumoamista.
Tarjoa kakku jäähtyneenä ja tomusokerilla ja piparitontuilla koristeltuna.
Gluteeniton vaihtoehto syntyy helposti vaihtamalla vehnäjauhot vaaleaan gluteenittomaan jauhoseokseen. Lisää myös tähän halutessasi suklaahippuja sekaan. Koska meillä on vikkeliä piparin leipojia ja piparkakkutaikinaa koko ajan jääkaapissa, päätimme koristella kakkumme piparitontuilla. Joulun tuoksua ja tunnelmaa saa aikaiseksi tekemällä piparkakkutaikinan itse. Kaupan piparkakkutaikinat ovat kuitenkin lähes yhtä hyviä ja myös niillä saa nopeasti loihdittua huumaavaa piparintuoksua ympärilleen.
Piparkakkutaikinaan käytetään samoja mausteita kuin maustekakkuun ja näin mausteet eivät jää pussien pohjalle lepäämään.
Piparkakkutaikina säilyy hyvänä jääkaapissa kelmuun käärittynä ja sitä voi myös pakastaa. Moni rakastaa syödä piparkakkutaikinaa sellaisenaan ja silloin siitä voi jättää leivinjauheen pois.
Piparkakkutaikinasta saa vegaanisen käyttämällä appelsiinimehua kanamunan sijaan.
Yksi muna vastaa 1 dl appelsiinimehua.
Pipareilla on tärkeä rooli jouluperinteissämme. Pipareiden on sanottu kulkeutuneen meille jo 1600-luvulla saksalaisten hansakauppiaiden matkassa. Minun ollessani lapsi, koulun joulupussista löytyi aina piparia, punainen omena ja rusinoita. Piparilla on edelleen paikkansa tämän päivän juhlapöydissä ja en usko tämän koskaan muuttuvan.
Miltä maistui?
Tällä kerralla arvoisana raatina toimi lasten lisäksi myös muutama ystävä. Maustekakku oli raadin mielestä tonttu koristeineen näyttävä ja maku toi mieleen lapsuusajat ja mummojen tekemät kakut. Kakku sai hienot neljä pistettä ja se oli erityisesti aikuisten mieleen – etenkin kun maku vielä syvenee muutaman päivän kuluessa.
Toffee puolestaan suli kaikkien suuhun ja se ei perusteluita vaatinut. Juuri sopivan pehmeä, mutta samalla sitkas toffee maistui täydelliseltä. Se sai täydet viisi pistettä. Tätä tehdään vielä uusi satsi ennen joulua ja jaetaan ystäville.
Ihanaa ja rauhallista joulunaikaa kaikille!
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.