Juhannusherkkuja nostalgisella pallogrillillä
Nyt grillataan! Kokeile grillauksessa tänä kesänä nostalgista pallogrilliä, jolla syntyvät juhannusruoat myös isommalle porukalle. Ja mikä tuoksu hiiligrillistä nousee! Tänä juhannuksena grillissä paahtuvat kesän tuoreimmat kasvikset ja rapsakat grilli- ja -vegemakkarat. Onnistumisessa tärkeintä on esivalmistelu ja oikea ajoitus.
Grillaaminen on mielentila, jossa yhdistyvät hetkessä elämisen taito ja hengailu hyvän ruoan äärellä.
Nostalginen pallogrilli luo aitoa tunnelmaa ja nostattaa monilla grillausmuistoja lapsuuden kesistä. Mikä tuoksu hiiligrillistä tuleekaan hitaan grillailun lomassa. Grillaaminen on yhteisöllistä hommaa ja parhaimmillaan grillin äärelle kokoontuvat tutut ja tuntemattomat nauttimaan.
Kesän houkuttavimmat kasvikset löytyvät Eastonin K-Citymarketista, jossa valikoimaa riittää ja tuoreus on taattua. Kasvikset ovat mitä maukkainta grilliruokaa liha- ja kalaruokien lisäksi. Kokeile erilaisia tekniikoita kasvisten valmistamisessa ja ylläty kuinka helppoa se on! Hyviä apuvälineitä ovat kaupan kertakäyttöiset paistoalustat ja kaksipiikkiset grillivartaat, jossa kasvikset pysyvät hyvin kiinni. Mukavuutta lisää tarpeeksi pitkät grillipihdit ja myös metallinen siivilä on oiva apuri.
Käy tutustumassa K-Ruoka-sivuston juhannusvinkkeihin, herättele makuhermoja ja inspiroidu kokeilemaan vanhojen tuttujen ohjeiden lisäksi jotain uutta.
Grillimakkarat kasvispedillä on maukas ja näyttävä kesäruoka
Ohje houkuttaa grillaamaan erilaisia kasviksia makkaroiden lisäksi. Kasvikset käyvät grillissä vain sen hetken, että kuuma ritilä ehtii painaa niihin paahteiset raidat. Näin kasvikset pysyvät sopivan napakoina, mutta saavat ihanan paahteisen maun. Kokoa grilliin lempikasviksia ja sovella ohjetta mielesi mukaan. Kasvisversiossa käytä vegemakkaraa.
Pirkka-grillimakkara ja krakovanmakkara olivat uusi tuttavuus perheemme lihansyöjille. Krakovanmakkara on lihaisa ja luonteikas luonnonsuolimakkara, jossa lihapitoisuus on 81%. Grillimakkara oli perinteisempi ja mausteisempi. Makkaroiden ohut ja napakka ulkomuoto oli kiva plussa.
TARVITSET:
1 pkt Pirkka Grillaa -paprikamixiä
1 kesäkurpitsa
2 punasipulia
2–3 kesäporkkanaa
nippu broccolia
4-5 keitettyä uutta perunaa
1 ps pakasteherneitä
2 rkl extra-neitsytoliiviöljyä
¼ tl suolaa
ripaus mustapippuria
ripaus chilihiutaleita
1 pkt Pirkka Grillaa -grillimakkaroita
1 pkt Pirkka Grillaa -krakovanmakkaroita
1 tl sitruunankuorta raastettuna
tuoretta tilliä
Kastike
1 ½ dl Pirkka aiolia
¾ dl hienonnettua tilliä
2–3 rkl sitruunanmehua
Tee näin:
- Leikkaa pestyt paprikat reiluiksi lohkoiksi ja kesäkurpitsat sopiviksi kiekoiksi. Kuori ja paloittele punasipuli. Lävistä kasvikset grillivartaisiin. Voitele vartaat öljyllä ja mausta suolalla ja pippurilla.
- Pese ja halkaise porkkanat ja pese broccolit ja leikkaa varresta kuiva pää pois. Asettele kasvikset paistoalustalle halkaistujen perunoiden kanssa. Sivele pintaan öljyä ja mausta suolalla ja pippurilla ja chilihiutaleilla. Paahda kasviksia juuri sen verran, että ne pysyvät napakoina, mutta ovat saaneet hieman väriä. Kääntele broccolia ja porkkanoita muutamaan otteeseen, etteivät ne pala. Nosta broccolit sivuun ja voit nostaa kasvisvartaat paistoalustan päälle paahtumaan hitaasti.
- Herneet valmistuvat grillissä metallisiivilässä hetkessä. Kaada herneet siivilään ja liikuttele niitä ravistamalla ja pihdeillä sekoitellen muutama minuutti. Mausta herneet lopuksi sitruunamehulla ja ripauksella suolaa.
- Grillaa makkarat.
- Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa.
- Asettele kasvikset laakealle vadille ja mausta sitruunankuorella. Nosta makkarat kasvispedin päälle ja koristele tillillä ja kastikkeella.
Uuden sadon keräkaali herää eloon grillin lämmössä. Uudessa Glorian koti ja viini -lehdessä oli upea ohje, jossa yhdistyy paputahna ja grillattu kaali. Tämän herkullisempaa grillissä valmistuvaa kasvisruokaa saa kesään hakea!
TARVITSET:
1 kesäkaali
2 rkl rypsiöljyä
2 valkosipulinkynttä
1 tl sormisuolaa
Paputahna
2 prk kypsiä isoja valkoisia papuja
1 valkosipulinkynsi
½ sitruunaa
1 dl oliiviöljyä
1 tl suolaa
(tilkka vettä tarvittaessa)
Alabama-kastike
1/3 ruukkua ruohosipulia
3 dl valmista majoneesia
¾ dl valkoviinietikkaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
¼ tl mustapippuria
Lisäksi
kuivattua sipulirouhetta
Tee näin:
- Valmista ensin paputahna. Valuta ja pese pavut siivilässä kylmässä vedessä. Kuori ja paloittele valkosipulinkynsi. Pese sitruuna ja raasta sen keltainen osa ja purista sitruunasta mehu (noin 1 rkl). Soseuta tahnan ainekset sileäksi. Lisää tilkka vettä, jos tahna tuntuu paksulta.
- Leikkaa kaali noin neljään lohkoon. Laita öljy kulhoon ja kuori ja silppua valkosipulin kynnet mukaan. Sivele kaalilohkot mausteöljyllä.
- Grillaa lohkoja muutama minuutti per puoli, kääntele lohkoja varovasti pihdeillä muutamaan otteeseen ja valele niihin mausteseosta sudilla. Voit käyttää paistoalustaa kaalin paistamisessa apuna, näin kaalilohkot pitävät paremmin muotonsa.
- Mausta kaalit grillauksen lopuksi suolalla ja pippurilla.
- Valmista kastike. Hienonna ruohosipuli ja yhdistä kulhossa majoneesi, etikka ja mausteet. Lisää ruohosipuli. Levitä paputahna laakealle tarjoilualustalle ja laita kaalilohkot päälle. Valuta pinnalle kastiketta ja viimeistele sipulirouheella.
Grilliruoan kanssa maistuu aina joku raikas suupala. Vesimeloni-fetasalaatti valmistuu hetkessä ja sopii kaikenlaisen grilliruoan kanssa. Tee melonisalaattia reilusti ja säilytä jääkaapissa. Kylmä salaatti maistuu kaikille.
TARVITSET:
vesimelonia
fetaa
loraus oliiviöljyä
mustapippuria
Tee näin:
- Paloittele meloni sopiviksi suupaloiksi.
- Murustele pinnalle fetajuustoa.
- Lorauta pinnalle oliiviöljyä ja mausta mustapippurilla.
Miltä maistui?
Kyllä tällä kertaa kasvikset nousivat grillatessa ihan omalle tasolleen ja makkarat jäivät toiseksi. Rohkeasti eri tekniikoita käyttäen saat ihanaa ja kevyempää kasvisruokaa lihaisten versioiden rinnalle. Oleellista kasvisten grilluksessa on huomioida lämpö ja paahtumisaika.
Paahdettu kaali paputahnalla oli koko perheemme suosikki. Maukas tahna oli ihana makupari kaalille. Ruokaisa annos sisältää paljon proteiinia ja maistuu sellaisenaan tai lisäkkeenä. Melonisalaatti raikastaa annoksen kuin annoksen ja sopii raikastamaan kokonaisuutta.
Hyvää ja rentouttavaa kesää grillaamisen lomassa!

Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.