Karkki vai kepponen – Halloween on jo ovella!
Halloween aloittaa kotonamme kynttiläkauden. Ulkona pimeyden syvetessä on ihana asettaa kurpitsan kuvionaama hehkumaan elävää valoa portinpieleen.
Tyttäreni suosima kurpitsanaaman kaiverrusprosessi alkaa jo kaupasta. Kurpitsat ovat kasvaneet eri asennoissa, ja siten niillä on jo valmiiksi erilaiset ”ilmeet” olemassa. Niitä kannattaa pyöritellä ja tutkia mihin asentoon ne luontevasti asettavat. Kun painopiste on löytynyt, suunnitellaan naamataulu kurpitsan pintaan.
Kurpitsan kaiverrus ja ilmeen suunnittelu ovat meillä isän ja tyttären tehtävä. Ilmeestä tulee ilkeä tai iloinen – fiiliksen mukaan. Meillä hymystä tehdään leveä, jotta se tuo pimeään enemmän valoa. Perheemme kurpitsan tunnistaa erikoisen terävistä hampaista. Kurpitsa on helpoin kovertaa lusikalla. Tässä vaiheessa saa äitikin osallistua, roolini on nimittäin tärkeä kurpitsan jatkojalostamisessa.
Kurpitsa – kasvimaan valloittaja ja yllättäjä
Ruokapöydässämme kurpitsa näkyy yleensä kesäkurpitsalisäkkeenä. Juustohöylällä saa kurpitsasta pastamaisia suikaleita, jotka pyöräytetään nopeasti voissa. Seuraksi sopii valkosipuli ja osin vihreä kesäsipuli. Aasialaista twistiä ruokaan saa tuoreesta inkivääristä. Lisuke menee lähes kaikkien ruokien kylkeen, niin vaalean kalan kuin grillatun lihankin.
Lapsuuden kurpitsamuistoni liittyvät mausteliemeen säilöttyyn kuutioituun keltaiseen kurpitsaan. Kurpitsapikkelsiä taisi olla tarjolla kouluruokanakin… vahva makumuisto odottaa uutta tulemista vielä toistaiseksi.
Kurpitsa on loistava kaveri esimerkiksi uunissa haudutetuille lihapadoille. Kun olin lapsi, padassa tehtiin usein karjalanpaistia. Ilahtuneena olen huomannut, että perinteiset reseptit maistuvat hieman päivitettyinä versiona edelleenkin. Yksi uudistus reseptissä on, että pataan voi nykyään napata lihaosastolta valmiiksi pilkotut juurekset. Tällöin hauduttamaan pääsee ilman veistä ja jo parissa tunnissa on vierasvara valmiina. Tätä kannattaa tehdä heti kerralla tuplaannos, sillä lihapata säilyy jääkaapissa useamman päivän.
Katso ohjeet Halloween-ateriaan tästä:
https://www.k-ruoka.fi/reseptit/pehmea-kurpitsakeitto
https://www.k-ruoka.fi/reseptit/spagettikurpitsa
https://www.k-ruoka.fi/reseptit/liha-juurespata-karjalanpaistin-tapaan
https://www.k-ruoka.fi/reseptit/gulassipata-karjalanpaistista
Anna Väre
Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.