Kiehtova Lähi-itä lautasella ­– Nyt herkutellaan (itsetehdyillä) falafeleilla ja kebabilla

Lähi-idän ruokakulttuuri on täynnä houkuttelevia makuja ja mausteita. Mässyt pitaleivät kätkevät sisäänsä kana-kebabia tai falafel-pyöryköitä ja mausteinen baba ghanoush, raikas tsatsiki ja pikkelöity punakaali hivelevät makuhermoja. Voit valmistaa kaiken itse tai ostaa valmiit tuotteet kaupasta.

Lähi-idän alue kattaa Välimeren itärannikon, Persianlahden ja Arabian niemimaan naapurimaineen. Alueen ruokakulttuuria voi luonnehtia kiehtovaksi sekoitukseksi mm. arabialaisia-, israelilaisia- ja turkkilaisia perinteitä.

Lähi-idän monipuolinen ruokakulttuuri on kasvattanut suosiotaan myös Suomessa ja Itä- Helsingissä onkin tarjolla useita ruokakauppoja ja ravintoloita. Esimerkiksi Itäkeskuksen Puhoksessa sijaitsevat Alanya Market ja Beno-market ovat erikoistuneet Lähi-idän tuotteisiin. Tällä kertaa nappasin Alanya Marketista mukaani munakoisoja ja muhkeita yrttikimppuja. Marketissa on myös kunnon lihatiski sekä hylly riveittäin eksoottisia tuotteita, joiden etikettejä tutkiessa kuluu helposti pitkä tovi.

Koska Puhoksen tulevaisuus on tulevien remonttien myötä auki, on onni, että vastaavia tuotteita löytyy nykyään myös hyvin varustetuista ruokakaupoista, kuten läheisestä Eastonin K-Citymarketista.

Munakoiso on Lähi-idän peruna

Lähi-idän keittiön perusraaka-aineita ovat kasvikset, kuten perunan tapaan käytettävä munakoiso, tomaatti, kikherneet ja sitruuna. Kasvisten lisäksi käytetään paljon  riisiä, lihaa, leipää ja jogurttia, ja mausteina yrttejä, kuten minttua ja lehtipersiljaa. Vaikka monet annokset syntyvät kasviksista, syödään Lähi-idän alueella myös runsaasti kanaa ja lammasta.

Lähi-idässä leipää pidetään pyhänä ja sitä syödään lähes joka aterialla

Leipiä on monenlaisia ja niitä syödään erilaisten tahnojen ja täytteiden kanssa. Pitaleivät on helppo leipoa itse, ja lopputulos on taatusti pienen vaivan väärti. Itse leivottuihin pitaleipiin syntyy ontto sisus, kun taikinaa alustaa kauan ja leipäset litistää ennen paistamista. Jos et ole leipomistuulella, voit ostaa esimerkiksi Cittarista valmiita pitaleipiä, jotka tarvitsee vain lämmittää.

PITALEIPIIN TARVITSET:

25 g hiivaa

3 dl kädenlämpöistä vettä

7–8 dl vehnäjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 tl sokeria

(¼ tl juustokuminaa)

  • Liuota hiiva lämpimään veteen ja sekoita joukkoon kuivat aineet ja halutessasi juustokumina. Vaivaa taikinaa 5–10 minuuttia ja anna sen nousta huoneenlämmössä liinan alla noin ½ h. Kuumenna uuni 250 asteeseen.
  • Jaa taikina neljään osaan ja pyöritä palat palloiksi. Kauli taikinapallot jauhon avulla pyöreiksi ja noin 2 cm paksuiksi pitaleiviksi. Nostata pitaleipiä liinan alla noin 10 minuuttia. Litistä leivät ennen paistoa.
  • Paista kuuman uunin ylätasolla 5–8 minuuttia, riippuen uunin tehosta. Paistuessaan taikina nousee taskuksi, joten älä avaa uuninluukkua välillä.

Eräs ystäväni kehuu usein tekevänsä herkullista kana-kebabia ja nyt halusin kokeilla sen valmistusta itse. Syyslomalla olleet lastemme serkut kehuivat kebabin maistuvan ihan “aidolta”. Mausteisen taikinan tuoksu onkin huumaava, joten tätä kannattaa kokeilla! Taikinan voi valmistaa jo käyttöä edellisenä päivänä jääkaappiin odottamaan.

KEBABIIN TARVITSET:

1 kg kananjauhelihaa

4 tl suolaa

2 tl mustapippuria

2 tl sipulijauhetta

1 tl valkosipulijauhetta

1 tl oreganoa

1 tl paprikajauhetta

½ tl juustokuminaa

½ tl chilijauhetta

½ tl cayennepippuria

1 ½ rkl perunajauhoa

 Foliota paistamiseen

Lämpömittari lihan paistamiseen

Tee näin: Sekoita mausteet ja perunajauho yhteen. Lisää monitoiminkoneeseen kananjauheliha ja mausteet alkuvaiheessa.

Anna koneen käydä vajaa ½ h lihamassaa pyörittäen. Massan rakenne on lopuksi tarkoitus olla tiiviin sitkomainen. Painele lopuksi käsin mahdolliset ilmakuplat pois massasta ja tee siitä tiivis pötkö vahvan folion sisään. Laita foliopötkö uunin pellille, niin että se mahtuu siihen kulmasta kulmaan.

  • Paista kebabia 100-asteessa, niin kauan, että lihan sisälämpö on 80 astetta (Tämä voi kestää n. 5 tuntia). Tarkkaile lihan kypsyysastetta pitkin paistoa.
  • Kebabin ollessa kypsää, jätä se jäähtymään huoneenlämpöön ja siirrä tekeytymään yöksi jääkaappiin.
  • Siivuta kebabista juustohöylällä ohuita siivuja ja paista ne ennen tarjoilua voissa paistinpannulla.
  • Jos kebabia jää yli, sen voi pakastaa suikaleina ja paistaa myöhemmin.

Jos kuitenkin haluat oikaista, voit ostaa valmista lihaa pakastealtaasta.

 Parhaat falafelit ovat pehmeitä sekä rapeita

Rakastan hyvin tehtyjä falafel-pyöryköitä. K-ruoka -sivustoilla löytyy hyviä vinkkejä rapeiden ja herkullisten falafelien valmistukseen. Kiireisen kokin falafelit valmistuvat helposti liemessä olevista kikherneistä, kunhan valutat ne kunnolla siivilässä, ettei taikina jää liian kosteaksi.

TARVITSET:

2 tlk luomu-kikherneitä

2 tl suolaa

3 salottisipulia

2–3 valkosipulinkynttä

korianteria (reilusti silputtuna)

lehtipersilijaa (reilusti silputtuna)

3 tl juustokuminaa

½ tl cayennepippuria

½ tl mustapippuria

½ tl chiliä

5 rkl vehnäjauhoa

6 rkl vettä

seesaminsiemeniä 

1 l rypsiöljyä paistoon

 Tee näin: Valuta kikherneet hyvin siivilässä ja soseuta ne tasaiseksi massaksi suolan kanssa tehosekoittimessa tai sauvasekoitinkin käy.

  • Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan levätä kylmässä pari tuntia. Pyöritä taikinasta palloja ja laita syvään kulhoon seesaminsiemeniä ja pyöräytä valmiit pallot seesaminsiemenissä.
  • Lämmitä öljy noin 170–180 asteiseksi. Varaa lähelle kattilankansi, jos rasva sattuisi kuumenemaan liian kuumaksi ja syttyisi liekkeihin. Paista falafelit kypsiksi öljyssä ja nosta ne reikäkauhalla talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy valuu pois.
  • Tarjoile falafelit kuumana pitaleivän ja kastikkeiden kanssa.

Munakoisotahna eli baba ghanoush kuuluu meze-pöydän antimiin ja sopii erinomaisesti pitaleivän kanssa syötäväksi. Paahdetuista munakoisoista tehty tahna viimeistellään hapolla eli tässä tapauksessa limetin tai sitruunan mehulla.

Paahda halkaistuja munakoisoja uunin 225-asteessa noin 20 minuuttia ja kaavi pehmennyt sisus kulhoon. Lisää mausteet ja valkosipuli ja soseuta tasaiseksi tahnaksi.

Baba ghanoush sopii mainiosti dippailuun.

Tsatsiki on tuoreesta kurkusta, maustamattomasta jugurtista valmistettu kastike ja dippi. Tsatsiki sitoo pitaleivän täytteiden maut yhteen ja se on helppo valmistaa jääkaappiin etukäteen odottamaan tarjoilua. Tähän valkosipuliseen kastikkeeseen tulee helposti himo ja sitä kannattaakin valmistaa iso satsi kerralla.

Pitaleipäannokset kruunaa pikkelöity punakaali, joka valmistuu hetkessä. Ota haluamasi määrä punakaalia (n. 200 g) ja siivuta se aivan ohuiksi suikaleiksi veitsellä tai mandoliinilla. 

TARVITSET:

1 dl vettä

¾ dl sokeria

3 rkl punaviinietikkaa

Teen näin: Kiehauta vesi, sokeri ja etikka kattilassa, kunnes sokeri on sulanut.  Anna liemen jäähtyä hetki ja kaada se kaalisuikaleiden päälle.

Anna kaalin tekeytyä jääkaapissa liemessä mielellään tunti ennen tarjoilua.

Miltä maistui?

Tällä kerralla ruokia maisteli serkkujen katras, joka vietti syyslomaansa meillä. Osa nuorisosta halusi myös auttaa ruokien valmistuksessa ja näiden ruokien tekemisessä olikin puuhaa monelle. Erityisesti kana-kebab oli monen mieleen ja sai hyväksyviä huudahduksia.

Falafelit olivat omasta mielestäni täydellisen rapeita ja hieman tulisia. Täyteläiset kastikkeet tukivat hapokkaan punakaalin makua.

Kattaus hävisi nopeasti parempiin suihin ja ansaitsi täydet pisteet.

Jarna Gustafsson

Jarna Gustafsson

Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.

 

Aiheeseen liittyen

Rapeat yön yli -sämpylät ja samettinen kasvissosekeitto lämmittävät kehoa ja mieltä

Sytytä kynttilät ja nautiskele sielua lämmittävää ja ihanasti inkivääristä kurpitsa-linssikeittoa sekä rapeita yön yli -sämpylöitä, jotka syntyvät lähes itsestään.

Miltä maistui?
05.11.2024

Syksyllä hurmaannutaan pataruoista

Hitaasti haudutettu Lyonin kana sulaa suuhun, ja maistuu kera kuohkean perunasoseen ja paahdettujen punajuurien. Annos maistuu myös kasvisversiona.

Miltä maistui?
15.10.2024

Mausteinen kala-äyriäiskeitto bouillabaisse itähelsinkiläisittäin

Mausteinen bouillabaisse on keittojen aatelia. Sen syvä mausteisuus ja houkuttava ulkoasu todella herättävät makuhermot nauttimaan.

Miltä maistui?
05.09.2024

Metsä pursuaa nyt marjoja ja sieniä, joista syntyy elämäsi paras sienipiirakka

Lähde metsään virkistävälle löytöretkelle. Paras sienipiirakka ja kuohkea vispipuuro syntyvät itse poimituista sienistä ja marjoista.

Miltä maistui?
16.08.2024

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje