Kiehtova Lähi-itä lautasella – Nyt herkutellaan (itsetehdyillä) falafeleilla ja kebabilla
Lähi-idän ruokakulttuuri on täynnä houkuttelevia makuja ja mausteita. Mässyt pitaleivät kätkevät sisäänsä kana-kebabia tai falafel-pyöryköitä ja mausteinen baba ghanoush, raikas tsatsiki ja pikkelöity punakaali hivelevät makuhermoja. Voit valmistaa kaiken itse tai ostaa valmiit tuotteet kaupasta.
Lähi-idän alue kattaa Välimeren itärannikon, Persianlahden ja Arabian niemimaan naapurimaineen. Alueen ruokakulttuuria voi luonnehtia kiehtovaksi sekoitukseksi mm. arabialaisia-, israelilaisia- ja turkkilaisia perinteitä.
Lähi-idän monipuolinen ruokakulttuuri on kasvattanut suosiotaan myös Suomessa ja Itä- Helsingissä onkin tarjolla useita ruokakauppoja ja ravintoloita. Esimerkiksi Itäkeskuksen Puhoksessa sijaitsevat Alanya Market ja Beno-market ovat erikoistuneet Lähi-idän tuotteisiin. Tällä kertaa nappasin Alanya Marketista mukaani munakoisoja ja muhkeita yrttikimppuja. Marketissa on myös kunnon lihatiski sekä hylly riveittäin eksoottisia tuotteita, joiden etikettejä tutkiessa kuluu helposti pitkä tovi.
Koska Puhoksen tulevaisuus on tulevien remonttien myötä auki, on onni, että vastaavia tuotteita löytyy nykyään myös hyvin varustetuista ruokakaupoista, kuten läheisestä Eastonin K-Citymarketista.
Munakoiso on Lähi-idän peruna
Lähi-idän keittiön perusraaka-aineita ovat kasvikset, kuten perunan tapaan käytettävä munakoiso, tomaatti, kikherneet ja sitruuna. Kasvisten lisäksi käytetään paljon riisiä, lihaa, leipää ja jogurttia, ja mausteina yrttejä, kuten minttua ja lehtipersiljaa. Vaikka monet annokset syntyvät kasviksista, syödään Lähi-idän alueella myös runsaasti kanaa ja lammasta.
Lähi-idässä leipää pidetään pyhänä ja sitä syödään lähes joka aterialla
Leipiä on monenlaisia ja niitä syödään erilaisten tahnojen ja täytteiden kanssa. Pitaleivät on helppo leipoa itse, ja lopputulos on taatusti pienen vaivan väärti. Itse leivottuihin pitaleipiin syntyy ontto sisus, kun taikinaa alustaa kauan ja leipäset litistää ennen paistamista. Jos et ole leipomistuulella, voit ostaa esimerkiksi Cittarista valmiita pitaleipiä, jotka tarvitsee vain lämmittää.
PITALEIPIIN TARVITSET:
25 g hiivaa
3 dl kädenlämpöistä vettä
7–8 dl vehnäjauhoja
1 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
1 tl sokeria
(¼ tl juustokuminaa)
- Liuota hiiva lämpimään veteen ja sekoita joukkoon kuivat aineet ja halutessasi juustokumina. Vaivaa taikinaa 5–10 minuuttia ja anna sen nousta huoneenlämmössä liinan alla noin ½ h. Kuumenna uuni 250 asteeseen.
- Jaa taikina neljään osaan ja pyöritä palat palloiksi. Kauli taikinapallot jauhon avulla pyöreiksi ja noin 2 cm paksuiksi pitaleiviksi. Nostata pitaleipiä liinan alla noin 10 minuuttia. Litistä leivät ennen paistoa.
- Paista kuuman uunin ylätasolla 5–8 minuuttia, riippuen uunin tehosta. Paistuessaan taikina nousee taskuksi, joten älä avaa uuninluukkua välillä.
Eräs ystäväni kehuu usein tekevänsä herkullista kana-kebabia ja nyt halusin kokeilla sen valmistusta itse. Syyslomalla olleet lastemme serkut kehuivat kebabin maistuvan ihan “aidolta”. Mausteisen taikinan tuoksu onkin huumaava, joten tätä kannattaa kokeilla! Taikinan voi valmistaa jo käyttöä edellisenä päivänä jääkaappiin odottamaan.
KEBABIIN TARVITSET:
1 kg kananjauhelihaa
4 tl suolaa
2 tl mustapippuria
2 tl sipulijauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl oreganoa
1 tl paprikajauhetta
½ tl juustokuminaa
½ tl chilijauhetta
½ tl cayennepippuria
1 ½ rkl perunajauhoa
Foliota paistamiseen
Lämpömittari lihan paistamiseen
Tee näin: Sekoita mausteet ja perunajauho yhteen. Lisää monitoiminkoneeseen kananjauheliha ja mausteet alkuvaiheessa.
Anna koneen käydä vajaa ½ h lihamassaa pyörittäen. Massan rakenne on lopuksi tarkoitus olla tiiviin sitkomainen. Painele lopuksi käsin mahdolliset ilmakuplat pois massasta ja tee siitä tiivis pötkö vahvan folion sisään. Laita foliopötkö uunin pellille, niin että se mahtuu siihen kulmasta kulmaan.
- Paista kebabia 100-asteessa, niin kauan, että lihan sisälämpö on 80 astetta (Tämä voi kestää n. 5 tuntia). Tarkkaile lihan kypsyysastetta pitkin paistoa.
- Kebabin ollessa kypsää, jätä se jäähtymään huoneenlämpöön ja siirrä tekeytymään yöksi jääkaappiin.
- Siivuta kebabista juustohöylällä ohuita siivuja ja paista ne ennen tarjoilua voissa paistinpannulla.
- Jos kebabia jää yli, sen voi pakastaa suikaleina ja paistaa myöhemmin.
Jos kuitenkin haluat oikaista, voit ostaa valmista lihaa pakastealtaasta.
Parhaat falafelit ovat pehmeitä sekä rapeita
Rakastan hyvin tehtyjä falafel-pyöryköitä. K-ruoka -sivustoilla löytyy hyviä vinkkejä rapeiden ja herkullisten falafelien valmistukseen. Kiireisen kokin falafelit valmistuvat helposti liemessä olevista kikherneistä, kunhan valutat ne kunnolla siivilässä, ettei taikina jää liian kosteaksi.
TARVITSET:
2 tlk luomu-kikherneitä
2 tl suolaa
3 salottisipulia
2–3 valkosipulinkynttä
korianteria (reilusti silputtuna)
lehtipersilijaa (reilusti silputtuna)
3 tl juustokuminaa
½ tl cayennepippuria
½ tl mustapippuria
½ tl chiliä
5 rkl vehnäjauhoa
6 rkl vettä
seesaminsiemeniä
1 l rypsiöljyä paistoon
Tee näin: Valuta kikherneet hyvin siivilässä ja soseuta ne tasaiseksi massaksi suolan kanssa tehosekoittimessa tai sauvasekoitinkin käy.
- Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan levätä kylmässä pari tuntia. Pyöritä taikinasta palloja ja laita syvään kulhoon seesaminsiemeniä ja pyöräytä valmiit pallot seesaminsiemenissä.
- Lämmitä öljy noin 170–180 asteiseksi. Varaa lähelle kattilankansi, jos rasva sattuisi kuumenemaan liian kuumaksi ja syttyisi liekkeihin. Paista falafelit kypsiksi öljyssä ja nosta ne reikäkauhalla talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy valuu pois.
- Tarjoile falafelit kuumana pitaleivän ja kastikkeiden kanssa.
Munakoisotahna eli baba ghanoush kuuluu meze-pöydän antimiin ja sopii erinomaisesti pitaleivän kanssa syötäväksi. Paahdetuista munakoisoista tehty tahna viimeistellään hapolla eli tässä tapauksessa limetin tai sitruunan mehulla.
Paahda halkaistuja munakoisoja uunin 225-asteessa noin 20 minuuttia ja kaavi pehmennyt sisus kulhoon. Lisää mausteet ja valkosipuli ja soseuta tasaiseksi tahnaksi.
Baba ghanoush sopii mainiosti dippailuun.
Tsatsiki on tuoreesta kurkusta, maustamattomasta jugurtista valmistettu kastike ja dippi. Tsatsiki sitoo pitaleivän täytteiden maut yhteen ja se on helppo valmistaa jääkaappiin etukäteen odottamaan tarjoilua. Tähän valkosipuliseen kastikkeeseen tulee helposti himo ja sitä kannattaakin valmistaa iso satsi kerralla.
Pitaleipäannokset kruunaa pikkelöity punakaali, joka valmistuu hetkessä. Ota haluamasi määrä punakaalia (n. 200 g) ja siivuta se aivan ohuiksi suikaleiksi veitsellä tai mandoliinilla.
TARVITSET:
1 dl vettä
¾ dl sokeria
3 rkl punaviinietikkaa
Teen näin: Kiehauta vesi, sokeri ja etikka kattilassa, kunnes sokeri on sulanut. Anna liemen jäähtyä hetki ja kaada se kaalisuikaleiden päälle.
Anna kaalin tekeytyä jääkaapissa liemessä mielellään tunti ennen tarjoilua.
Miltä maistui?
Tällä kerralla ruokia maisteli serkkujen katras, joka vietti syyslomaansa meillä. Osa nuorisosta halusi myös auttaa ruokien valmistuksessa ja näiden ruokien tekemisessä olikin puuhaa monelle. Erityisesti kana-kebab oli monen mieleen ja sai hyväksyviä huudahduksia.
Falafelit olivat omasta mielestäni täydellisen rapeita ja hieman tulisia. Täyteläiset kastikkeet tukivat hapokkaan punakaalin makua.
Kattaus hävisi nopeasti parempiin suihin ja ansaitsi täydet pisteet.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.