Klassikon jäljillä: Testissä ammattilaisten bravuurit ja Epicurious-sovellus
Kun lohturuoasta tulee oma bravuuri, ovat planeetat kohdillaan ja moni lohtua kaipaava hetki hymyntäyteinen.
Aina kun kutsun kavereita kylään huomaan automaattisesti ajattelevani meze-pöytää. Lähi-idän ruokakulttuuri on omiaan illanistujaisiin:
Jakamiskulttuurin sävyttämät raikkaat ja moniulotteiset annokset ovat jo itsessään silmänruokaa.
Yksi lempimausteistani on lähi-idän ruoissa paljon käytetty tahini. Kasvissyöjän välillä kaipaama täyteläinen umami löytyy paahteisesta ja täyteläisestä tahinista, ja tyydyttää sen himon hetkessä.
Sellaisenaan tahinia ei monikaan sulata (tätä en kyllä henkilökohtaisesti voi ymmärtää). Niinpä sitruunan raikastama ja kikherneen pehmentävä hummus on täydellinen nautittava meze-pöytään.
Malttia ja kynsilaukkaa
Hummuksen teko on teoreettisesti erittäin idioottivarmaa puuhaa. Ainekset tehosekoittimeen ilman sen kummempia esivalmisteluja, surrur ja voilá. Tietenkin tähänkin ruokaan on erilaiset kikkakolmoset, joilla voi nostaa annoksen toiseen ulottuvuuteen.
Koko lapsuuteni ajan olen nähnyt keittiönpöydällämme erinäisiä kuppeja ja kulhoja täynnä linssejä ja papuja likoamassa. Sunnuntaina on sitten keitelty ja hauduteltu tomaattisia patoja ja kastikkeita.
Myös hummuksen teossa pitkäjänteisyys on valttia. Liottamalla ja keittämällä kikherneet valmiiksi käsiteltyjen sijaan on maku täysin omasta maailmastaan.
Toinen kikka on olla säästelemättä valkosipulia. Oli kyseessä sitten treffit tai appivanhempien tapaaminen, suosittelen lisäämään valkosipulia enemmän, kuin mitkään etikettioppaat neuvovat. Tietävätpähän ainakin heti, kuinka rohkean ja huolettoman tyypin kanssa ovat tekemisissä.
Unelmani on, että hummukseni olisi joku päivä pomminvarma. Olen kuitenkin joka kerta sitä tehdessäni muunnellut reseptiä ja raaka-aineita fiiliksen mukaan.
Iäti muuttuva bravuuri
En yleensä laita ruokaa reseptikirja kädessä. Nyt päätin kuitenkin testata ruoka-alan ammattilaisten ylläpitämää Epicurious-appia. Siinä enemmän tai vähemmän kuuluisat kokit ja ruoka-alan ammattilaiset jakavat luottoreseptejään. Noudattamani resepti on lontoolaistuneen libanonilaissyntyisen ruokakirjailija ja lähi-idän ruokakulttuuriin erikoistuneen kokki Anissa Heloun käsialaa.
Apin ulko-asu on selkeä, energinen ja helppokäyttöinen. Reseptin ruoka-aineet voi lisätä suoraan kauppalistalle ja sivun alalaidassa on do ahead -osio, jota hyödyntämällä voi säästää aikaa etukäteisvalmisteluilla. Appi on englanninkielinen ja mitat ovat cupeissa ja ounceissa, joten se saattaa olla pieni hidaste käytölle. Ilmainen kielikylpy ja matikantunti kokkauksen ohella, uhka vai mahdollisuus?
Hakukenttään voi kirjoittaa haluamansa ruokalajin tai raaka-aineen. Reseptien esikatselussa voi nähdä käyttäjien antamat tähdet heti. Täten voi raa’alla kädellä heti seuloa käytetyimmät reseptit. Tilastoissa on voimaa tälläkin saralla!
Appi on olemassa myös verkkosivuna, jossa on enemmän myös ruoka- ja ruoka-aine -aiheisia artikkeleja.
Notkeus kraanasta
Tällä reseptillä valmistamani hummus oli koostumukseltaan sileämpi ja kermaisempi, kuin ikinä olen tehnyt. Yllättävää kyllä, itse hummukseen ei reseptin mukaan tullut tippaakaan oliiviöljyä. Massa notkistettiin vedellä (mitä ei ainesosaluettelossa mainita). Lisäsin kuitenkin hieman öljyä esillepanon vuoksi juuri ennen tarjoilua. Kuvat eivät tosin puhu tämän ruoan puolesta. Onhan kyseessä melko väritön tahna. Jos maun vain voisi ikuistaa filmille…
Myös granaattiomenasiirapin ja paprikatahnan käyttö hummuksessa oli itselleni uutta. Turkkilaisessa aamupalapöydässä voi tosin törmätä leivän ja juustojen kanssa syötävään makeaan levitteeseen tahin pekmeziin. Se on käytännössä noin 70/30-suhteella tahinia ja hedelmäsiirappia, joka on usein viinirypäleistä tai nimenomaan granaattiomenasta valmistettua. Erilaisia hedelmäsiirappeja löydät etnisistä ruokakaupoista.
AINEKSET (reilu ½ litraa hummusta)
450 g kikherneitä, huuhdeltuna
0,8 dl tahinia (käytin itse paksua tahinia)
3 rkl sitruunamehua (tätä oman maun mukaan, itse laitoin melkein yhden desilitran)
1 1/2 rkl paprikatahnaa tai harissatahnaa (itse käytin makeahkoa paprikacashew-pestoa)
1 rkl granaattiomenasiirappia
Karkeaa suolaa
Tarjoiluun oliiviöljyä, chilirouhetta ja lämmintä leipää.
VALMISTUS
- Säästä pari ruokalusikallista kikherneitä tarjoiluun. Laita tahini, sitruunamehu, paprikatahna, granaattiomenasiirappi ja loput kikherneet tehosekoittimeen lisäten vettä niin kauan, kunnes hummus on sileää. Mausta suolalla.
- Koristele hummus oliiviöljyllä ja chilirouheella, ja vaikka mintunlehdillä. Tarjoile hummus lämpimän leivän kanssa.
Tee etukäteen:
Hummuksen voi tehdä vaikka kolme päivää ennen tarjoilua. Säilö kelmutettuna jääkaapissa.