Kokkisodassa arkinen muuttui viikonlopuksi

On aika testata, kuinka ammattilainen ja amatööri haastavat toisiaan keittiössä. Ryhdyimme kokkisotaan ja teimme arkisisista annoksista omat, astetta paremmat tulkintamme. 

Monen kotikokin mielessä pyörii kysymys, miten loihtia tavallisista raaka-aineista jotain hienostuneempaa? Tämä on ollut meidänkin kokkailumme suurin inspiraation lähde – miten tavallisesta saa erityistä?

Käymme usein keskustelua siitä mikä reseptiikka sopii jokaisen kotikokin arkipöytään, jolloin päädymmehelpostiväittelemään ja vertailemaan ammattilaisen ja tiukkaa matskuu pumppaavan kotikokin näkemyseroja. Samalla olemme myös opettaneet toinen toisiamme, mikä onkin tiimityössä parasta. Nyt oli kuitenkin aika heittää yhdessä tekeminen romukoppaan ja lähteä testaamaan ammattikokin ja kotikokin (eli minä Pro-Lasse vs. haastaja Henkka) näkemyseroja kokkisota-hengessä.

Lähtöideamme oli valmistaa tutuista resepteistä hiukan parempia arkiversioita ja tiukkoja ammattilaisversioita. Lassella on vuosien kokemus työskentelystä Suomen ravintolamaailman huipulla kun taas Henkka on yrittänyt parhaansa mukaan oppia omassa kotikeittiössään erilaisia niksejä.Skabaa varten laadimme yksinkertaiset säännöt: meistä molemmat saivat valita yhden annoksen valmistettavaksi. Ideana oli jättää mahdollisimman paljon oman mielikuvituksen ja tyylin varaan.

Itse valitsin tehtäväksemme taktisen tylsästi lohta, lisukkeita ja kastiketta. Henkka puolestaan halusi meidän valmistavan lettuja. Melko tylsää tuokin. Sovittiin, että nokka kohti kauppaa ja ostoksille. Ei tullut tylsää.

Lohta, lisukkeita ja kastiketta

Homma meni heti alusta kiinnostavaksi: yllättäen päätimme molemmat kypsentää lohen uunissa, mutta varsin eri lämpötiloissa. Erilaisia kypsennystapoja hyödyntämällä ruoalla voi loihtia täysin erilaisen olemuksen vaikka vaiva olisikin suhteellisen sama.

Lisukkeetkin olivat molemmilla erilaiset. Jätin itse tarkoituksella perunan, riisin ja pastan pois. Tuntuu, että nämä kolme ovat yleisimmät lisukkeet kotona, vaikka kasvisten ja mahdollisuuksien kirjo olisi huomattavasti laajempi. Kastikkeista saatiin myös onneksemme erilaiset.

Lassen ravintolaelämys

2 hengelle

300g lohta

1 kukkakaali

voita

1 dl kermaa

200g kuorimattomia katkarapuja

1 tl tomaattipyrettä

suolaa, mustapippuria, voita

1 nippu tilliä

Päälisukkeena on kukkakaali, jota paahdetaan 165 C-asteisessa uunissa kypsäksi. Hiero pehmeää voita kukkakaalin pintaan ja laita uuniin noin 45 – 60 minuutiksi. Paahda kukkakaali kypsäksi ja leikkaa siitä kauniita siivuja. Tämän jälkeen uuniin lentää lohi, joka kypsennetään 65 C-asteisessa uunissa.Lohella kestää kypsyminen ymmärrettävästi huomattavasti kauemmin,kun lämpötila on matala elinoin 30 – 40 minuuttia.

Näin lohi pysyy tumman punaisena, mutta silti lohkeaa syistään irralliseksi. Kastikkeeksi keitin kermaa kasaan ja lisäsin joukkoon aikaisemmin kuorimani katkarapujen kuoret ja hieman tomaattipyrettä. Keitä kermaa vartin verran, siivilöikuoret pois ja heitä tilalle ravunlihaa.Kerma maustetaan vielätillillä, suolalla ja mustapippurilla. Annoksen viimeistelee voissa pikaisesti paistetutromanescokaalin nuput. Kun kaikki elementit ovat valmiina, rakenna annos ja tarjoile vaikka rakkaallesi.

Henkan arkitykitys

300g lohta

500g jauhoisia perunoita

1 purjo

2 dl maitoa

voita

suolaa, mustapippuria

Henkan lohi kypsennettiin 150 C-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia ja tarjoiltiin kunnon perunamuussin kanssa. Muussia varten keitä perunat pehmeiksi, valuta vedet pois ja muussa voin ja maidon kanssa. Lopuksi sekaan ripaus suolaa.

Lohi saa kaverikseen vielä kermaisen purjolisukkeen. Purjo on erinomainen sipuli, joka on helppo käsitellä ja valmistaa. Poista purjosta kaikista vihrein osa poisjaleikkaa loput rinkuloiksi. Freesaa purjoa voissa muutama minuutti, jonka jälkeenlisää kerma ja keitä hetki kastikkeeksi.Nopeaa, maukasta ja simppeliä, niin kun arjessa pitääkin olla!

Annoksia maisteleessa suurin ero ilmeni lohen kypsyydessä. Rinnalle molemmat olimme onnistuneet valitsemaan itse pääraaka-ainetta tukevia lisukkeita ja kastikkeetkin toimivat hienosti. Itse yleensä tykkään käyttää lohen ja muiden rasvaisten kalojen kanssa happamia kastikkeita, mutta nyt tein poikkeuksen. Voit halutessasi aina lisätä tuoretta sitruunanmehua kastikkeisiin, tai suoraan ruokaankin leikkaamaan kalan rasvaisuutta.

Letut, Home made by Henkka

Lettutaikina

3 kananmunaa

6 dl täysmaitoa

3 dl vehnäjauhoja

1 rkl sokeria

1 tl suolaa

1 tl kanelia

Mascarpone-mousse

puolikkaan vanilijatangon sisältö

2 dl kuohukermaa

1 dl mascarponea

2 rkl sokeria

haluamiasi marjoja

Kotiversio letuista syntyi klassisesti pannulla paistaen. Valmista lettutaikina sekoittamalla taikinan ainekset ja paista letut voissa kullanruskeiksi. Henkka lisäsi taikinaankanelia ja vaniljaa, joka tuo makuun lisää syvyyttä. Erikoisuutenakermavaahdon korvasi mascarponejuustosta valmistettu mousse, joka toi kivasti ryhtiä ruokaan. Mousse syntyy vaahdottamalla kerma, jonka jälkeen marcarpone nostellaan tasaisesti sekaan. Viimeistele maku sokerilla. Hilloksi laitetaan kuulemma kesäisin mansikkaa. Muulloin saa laittaa, mitä kaapista löytyy.

Hienompaa lettua

Jouduin itse pohtimaan hetken, miten saa klassisen letut, kerman ja hillon näyttämään hieman päräyttävämmältä. Sitten muistin klassisen ranskalaisen millefeuillen ja totesin, että miksei. Alkuun paistetaan letut ihan normaalisti pannulla voissaesimerkiksi Henkan reseptin mukaisesti.

 Lisäksi annokseen tarvitaan

2 rkl tomusokeria

2 dl kuohukermaa

marjoja

Jäähdytä letut huoneenlämpöisiksi ja leikkaane veitsellä noin 4 cm x 10 cm kokoisiksi suorakaiteiksi ja kuivaa palatsitten rapeiksi 75 C-asteisessa uunissa. Annos kasataan kermavaahdon ja tuoreiden marjojen kanssa kerroksittain torniksi. Koristellaan tomusokerilla. Tässä tuodaan erilaisia tekstuureja annokseen, kun letut ovatkin rapeita ja tuoreet marjat antavat raikkautta eri tavalla kuin makea hillo.

Tästä ruoasta on helppo todeta, että taikinan ollessa hyvä ei voi mennä mönkään. Molemmat versiot toimii. Voit vaikka tämän päivän ylimääräiset letut kuivata yön yli ja huomenna nauttia ne kuivattuina.

Havaintoja

Se miten ruokaan suhtaudutaan, riippuu paljon siitä, minkälaisessa miljöössä sitä nautitaan. Ravintolassa paraskaan uunilohi pottumuussilla tuskin tyydyttää kriittisen ruokailijan tarpeita, mutta kun nämä annokset laittaa vierekkäin arkipöytään, on vaikea sanoa kumpi on parempaa. Molemmat nimittäin toimivat omalla tavallaan täydellisesti. Lähdimme taistelemaan, mutta päädyimme kättelemään. Monesti ronski on kaunista ja hienompi ruoka elämyksellistä – molemmille on tilausta.

Aiheeseen liittyen

Timanttiset tärpit ITÄ-Helsingin Taiteiden yöhön

Nauti 15.8. järjestettävästä Taiteiden yöstä Itä-Helsingissä. Tässä parhaat vinkit illan tarjontaan.

Hetkiä idässä
13.08.2024

Palvelemme tälläkin viikolla 24/7

Kauppakeskus Easton on auki 24h vuorokaudessa.

Yleinen
30.01.2024

Mitä lahjaksi lapselle? – Tässä joulun parhaat lahjaideat Eastonista

Kauppakeskuspäällikkömme Olli ideoi lahjavinkkejä monen ikäisille lapsille ja eri kukkarolle – kaikki Eastonista.

Hyllyjen välissä
07.12.2023

Mojito maustaa uunilohen, joka maistuu juuresten kanssa

Joulun aikaan nautiskellaan uunilohesta ja värikkäästä juuresvuoasta. Jälkiruokana maistuu raikas puolukkajäätelö.

Miltä maistui?
04.12.2023

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje