Lähilomalle eksoottiseen itään
Miksi lähteä kauas, kuin antoisan loman voi viettää omilla huudeilla? Tässä Itä meidän -matkaoppaan kirjoittaneen Marco Kososen vinkit kesäiseen lähilomaan. Matkalippuna reissulla toimii metrokortti ja parhaiten elämykset koetaan jalan.
Hevossalmen rantakallioilta voi katsella Suomenlinnan muureja ja laivojen lipumista merelle ja satamiin. Kirkkaassa auringonpaisteessa merelle tähyää matkakirjan Idästä kirjoittanut Marco Kosonen, joka on nostalgisissa tunnelmissa.
– Tuo on Tissiluoto ja tuo tuolla Jeesuskivi, ja tuolle luodolle uimme pienenä, Marco viittoilee.
Läheisellä Gunillanpolulla kasvaneelle kirjailija-muusikolle Heviksen uimaranta ja sen lähimaasto toimivat monen tärkeän nuoruuden riitin näyttämönä.
– Täällä opin uimaan ja myöhemmin juomaan. Soitimme mankalla Pelle Miljoonaa, David Bowieta ja Hanoi Rocksia ja välillä painettiin uimaan farkut jalassa ja rotsi niskassa. Olen parantumaton nostalgikko ja tähän paikkaan kuuluu paljon muistoja ja elämän intohimoa.
Veri veti maailmalle
Lapsuuden tärkeisiin paikkoihin kuuluu myös kodin läheisyydessä sijaitseva Aake Pesosen puisto, eli Bunksuskutta, jonka venäläisten hyökkäyksistä muistuttavien bunkkereiden, kivien ja kallioiden väleissä leikittiin sotaa Santahaminan sotaharjoitusten tarjotessa autenttista soundtrackia.
Nuorena miehenä pussikaljaa rantagaltseilla nautiskellessaan Marco katseli ohi lipuvia Ruotsin laivoja, jotka 1980-luvulla olivat reitti maailmalle – ja päätti lähteä heti kun pääsisi.
Ensin tie vei Amsterdamiin, Roomaan ja Berliiniin ja myöhemmin Etelä-Amerikkaan, Afrikkaan ja Siperian kautta Aasiaan. Kambodzan lähes autiolla Koh Rong -saarella Marco pyöritti kolmena talvena Rock’n Roll Suicide nimistä baaria, jossa koetut tapahtumat tekivät hänestä myöhemmin kirjailijan.
– Ajatus omasta baarista oli aina ollut yksi unelmistani. Elämässäni monet asiat ovat tapahtuneet tai johtaneet toisiinsa tapaamieni ihmisten tai matkoilla kohtaamieni asioiden kautta.
Miniloma idässä
Lapsuuden maisemien Itä-Helsinki aukesivat Marcolle uudella tavalla, kun hän päätyi tutkiskelemaan niitä kontulalaisen Petri Stenmanin kanssa kirjoitetun Itä meidän -kirjan (Like) kautta.
– Kirjaa tehdessä katsoin Itä-Helsinkiä sekä ulkopuolisena että muistojeni lävitse. Samalla pääsin listaamaan mielipaikkojani.
Jos itään lähtisi arjesta irrottavalle minilomalle, Marco suosittelee seuraavaa: majoituspaikaksi valitaan Rastilan leirintäalue, josta on helppo retkeillä lähiympäristöön. Toinen, hieman fiinimpi vaihtoehto majoituspaikaksi on Vuosaaren Ramsinrannassa sijaitseva Hotelli Rantapuisto, jossa syksyllä järjestään Superwood-festarit.
Kauniina kesäpäivänä Marco suuntaisi uimaan Laajasaloon, Puotilaan tai Vuosaareen, ja kiertelisi metsiä ja luontokohteita. Ravintoloita ja iltaelämää löytyisi ainakin Roihuvuoresta, mutta lisäksi Marco katsastaisi myös Stoan ja Vuotalon kulttuuritarjonnan.
Maista jotain uutta ja matkusta vesibussilla
Eri ruokakulttuureista ammentavalle makumatkalle Idässä pääsee helposti.
– Erikoisempia ravintoloita löytyy esimerkiksi Puhoksesta, jota moni pitää menetettynä paikkana, mutta jonka itse näen monipuolisuutena. Vaikka ostari on nykyään huonossa kunnossa, on sen kaarissa arkkitehtuurillista kauneutta. Vähän kun Nairobissa. Matka maailmalle on lyhyt.
Puhokselta löytyvät esimerkiksi monipuolinen turkkilainen elintarvikeliike Alanya Market, jossa myydään elintarvikkeiden lisäksi kosmetiikkaa ja vesipiippuja. Herkuttelu onnistuu esimerkiksi kaksikerroksisessa Nemroz 21:ssä tai suositussa Kirkurissa, jossa voi maistella bajaa, eli lampaan päätä ja muita Lähi-idän herkkuja.
Loman voi aateloida vesibussiajelulla, joka kulkee Hakaniemestä Vuosaareen ja takaisin. Matkalla voi poiketa esimerkiksi Vartiosaaressa, josta löytyy kiva kesäkahvila.
Matkailu on mielentila
Pikkujäbänä Marcolla oli tapana mennä rautatieasemalle hypätä randomisti sieltä lähtevään bussiin. Sitä hän tekee edelleen ja suosittelee tapaa myös muille.
Ahkerasta maailman matkaamisesta huolimatta ei kotikaupunkimatkailu ole Marcosta yhtään huonompi vaihtoehto. Olennaisinta on, että matkaa taittaa jalan ja kiireettä ja pitää mielen avoimena.
– Käveleminen on paras tapa elää hetkessä. Kävellessäni en kuuntele musaa tai räplää puhelinta vaan katson ja kuuntelen, mitä kaikkea tulee vastaan.
Kun kulkee kiireettä ja keskittyy havainnoimaan ympäristöä, löytää paljon ja kaiken voi nähdä matkana.
Hienoja kokemuksia voi saada esimerkiksi kesäöinä, jolloin kadut ovat tyhjiä ja maisema herkimmillään. Silloin Marco valitsee usein pidemmän reitin kotiin.
Marcon suosikit
Hevis eli Hevossaaren ranta
Kallioilta näkee kauas ja pieni hiekkaranta tarjoaa idyllisen uimapaikan.
Buksuskutta eli Aake Pesosen puisto.
Tänne harva päätyy vahingossa.
Kruunuvuorenlampi
Nevarantainen puiden reunustama lampi on säilyttänyt kauneutensa, vaikka vanhat huvilat onkin poltettu maan tasalle.
Eloisa Roihuvuori
Nautiskele sushia Zen Sushin terassilla ja jatka siitä Hard Rock Houseen, jossa voi kuulla esimerkiksi tasokasta roots-musaa tai free jazzia.
Kivinokan elokuvaesitykset elokuun pimeinä iltoina.
Leffojen lisäksi Kivinokassa voi bongata siellä majailevien taiteilijoiden installaatioita.
Kontulan festarit
Jimi Tenorin järjestämä elektronisen musiikin festari Kontula Electric ottaa ostarin hienosti haltuun.
Stansvikin alue
Kartanon tilukset, idyllinen mökkialue ja merellinen luonto kuuluu idän helmiin.
Anna Väre
Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.