Lähiömutsi intoilee elämästä ostoksilla
Herttoniemeläiselle Lähiömutsille kauppareissut ovat omaa aikaa ja seikkailuja. Purkkeja käännelleessä ja yrttejä tuoksutellessa hyllyjen välistä kuuluu ihastuneita huudahduksia.
– Oih, täällä on persimon-hedelmiä! Niiden kasvukausi on juuri nyt parhaimmillaan, Lähiömutsi-bloggari Hanne Valtari huudahtaa ja nappaa käteensä oranssin hedelmän.
Persimonit sopivat mainiosti niin suolaisiin kuin makeisiinkin syötäviin ja hedelmällä voi vaikkapa korvata tomaatin. Olemme ostoksilla Eastonin Citymarketissa ja bloggaaja on värikkäästä näystä innoissaan
– Kerään yleensä heviosastolta kärryni täyteen. Olen syönyt vegeruokaa 18-vuotiaasta ja se maistuu myös 3- ja 5 -vuotiaille lapsillemme.
Nyt lapset ovat kuitenkin kotona ja Hannella on aikaa syventyä valikoimaan.
– Yksin kauppaan pääseminen on äidille nautinnollista omaa aikaa. Silloin tutkin tarkkaan joka purkin. Rakastan käydä ruokakaupoissa myös ulkomailla. Ollessani Hollannissa vaihdossa tunsin kotiutuneeni asuinpaikkaani kun kaupassa käynnistä tuli ihmettelyn sijaan rutiinia.
Intohimo kokkaukseen löytyi uudelleen
Lähiömutsi-blogissaan Hanne kirjoittaa lapsiperheen elämästä, johon kuuluu tärkeänä osana ruoka. Viimeiset kaksi vuotta kokkausvastuu on kuitenkin ollut hoitovapaalla olleella puolisolla. Samalla Hanne on yrittänyt houkutella takaisin kadonnutta rakastettuaan.
– Lasten myötä ruoanlaitosta tuli intohimoisen rakkauden kohteen sijaan pakollinen paha, mutta nyt olen löytänyt kokkauksen ilon uudelleen. Olen hedonisti ja tykkään freeseistä, vahvoista ja rapsakoista mauista, tuoreista yrteistä ja avokaadosta. Suurin herkkuni ovat kuitenkin juustot, mitä vahvempi maku sen parempi.
Tänään Hanne aikoo valmistaa phad thain kasvisversion. Hän poimii koriinsa lempiyrttiään korianteria, porkkanoita, limejä ja vihreitä chilipalkoja.
Hannen mieltymys aasialaista ruokaan kohti syveni perheen vietettyä kolme kuukautta Balilla viime talvena. Vuokravillan talonmiehen tytär järjesti hänelle kokkauskursseja ja opetti, kuinka valmisti curryt maustetahnoista lähtien itse. Myös ihanat hedelmäsmoothiet lumosivat.
– Indonesialaisessa keittiössä toteutetaan todellista kausiajattelua. Esimerkiksi mangoja on saatavilla vain tietyn aikaa vuodesta. Koska kaikki ruoka oli paikallista, ulkomaiden tuontitavaraa pidettiin tosi eksoottisena.
Herttoniemi on metsää ja melukylää
Indonesiassa Hanne kirjoitti kirjaa Unelmahommissa. Tee itsellesi työ siitä mistä pidät (WSOY) yhdessä toimittaja Satu Rämön kanssa – ja eli opetustensa mukaisesti. Kirjoittajien omien tarinoiden lisäksi kirja kertoi monta muuta tarinaa omien unelmien toteuttamisesta ja työn muokkaamisesta omia haaveita vastaaviksi.
– Emme yllytä ketään lopettamaan päivätyötään tai edes vaihtamaan alaa, oman työn voi myös ajatella uudelleen. Työn murroksen myötä yhdellä ammatilla eläkkeelle -linja on mahdollista todella harvalle. Sen sijaan unelmatyötään voi rakentaa eri elementeistä.
Hannen, entisen toimittajan, oma työ koostuu bloggaamista, puhekeikoista ja podcastejen tekemisestä. Suositun blogin miljöönä toimii perheen koti Herttoniemessä.
– Muutimme kantakaupungista Hertsikkaan vuonna 2011 ja enää en lähtisi pois. Täällä on luonto lähellä, mutta keskustaan pääsee silti metrolla 10 minuutissa. Asumme 50-luvun kerrostalossa, jonka melukylämäisessä ympäristössä elää vahva yhteisöllisyys, jollaiseen en keskustassa törmännyt.
Polveileva ostoskierroksemme aikana Hanne on löytänyt koriinsa monenlaisia herkkuja; kuten tuoretta punajuurileipää, vuodenjuustoa, satsumia ja Maldonin laadukasta merisuolaa. Ihastelemme pitkään Hartwallin vanhoja puukoreja, jotka on täytetty klassisella Vishyllä – ainoalla oikealla kivennäisvedellä.
Viimeinen rasti löytyy vegehyllyltä, jonka valikoiman Hanne tutkii tarkkaan. Korin täydennyttyä parilla kaurapohjaisella Yosalla ja pussilla maapähkinöitä, suuntaamme hyvin mielin kohti kassoja ka illan kokkauksia.
Hannen valmistama phad thai on lainattu ja varioitu Hannansoppa-ruokablogista
Tofu Pad Thai
200 g leveitä riisinuudeleita
1 sipuli
100 g punakaalia
1 (punainen) paprika
2 porkkanaa
3 valkosipulikynttä
2 kevätsipulivartta
1 ruukku korianteria
1 dl suolapähkinöitä
0,5 dl tamarind-tahnaa
1,5 rkl soijakastiketta
1.5 rkl Kecap Manis -kastiketta (tuotu tuliaisena Balilta, ei välttämätön)
2 rkl hunajaa
Puolikkaan limetin mehu
1-2 rkl (kookos)öljyä
Paketti maustamatonta kiinteää tofua
Tarjoiluun: tuoretta chiliä, limetin lohkoja
Tee näin:
Puristele tofusta mahdollisimman hyvin ulos kaikki neste keittiöpyyhkeeseen tai talouspaperiin. Jätä se vielä paperiin / pyyhkeeseen käärittynä jonkun painon alle, jotta viimeinenkin nestepisara tulee ulos.
Kypsennä riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan, jäähdytä juoksevan veden alla siivilässä ja jätä valumaan.
Kuori vihannekset. Leikkaa sipuli, punakaali, paprika ja porkkana suikaleiksi. Hienonna valkosipulikynnet, kevätsipulit, korianteri ja rouhi suolapähkinät.
Sekoita keskenään tamarind-tahna, soijakastike, Kecap Manis -kastike, hunaja ja limetin mehu.
Kuumenna öljy wokkipannussa ja freesaa siinä sipulia, valkosipulia, punakaalia, porkkanaa ja paprikaa muutama minuutti. Pilko tofu ja lisää se joukkoon. Jatka paistamista pari minuuttia, kunnes vihannekset ovat napakan kypsiä.
Lisää joukkoon riisinuudelit (huuhtele niitä vielä kylmällä vedellä siivilässä, jos ne ovat tarttuneet toisiinsa kiinni). Sekoita joukkoon kastike ja anna muhia pari minuuttia.
Lisää lopuksi joukkoon kevätsipuli, korianteri ja suolapähkinät.
Tarjoile limetin lohkojen ja tuoreen hienonnetun chilin kera.
“Mausteinen ja tuoreita makuja pursuileva ruoka toi pohjoisen kaamoksen keskelle tarvittavaa aurinkoa ja pirteyttä. Oli hyvä ruokapäivä: sapuska maistui koko perheelle.”
Anna Väre
Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.