Ulkoillessa lämmittävät lusikoitava kaakao ja muut termari-herkut
Talvisen ulkoilupäivän tärkein retkieväs on termarillinen lämmintä ja herkullista sekä kehoa että mieltä lämmittävää juomaa. Tässä parhaat reseptit vilun karkoittamiseen ja kevätauringon sulostuttamiin ulkoiluhetkiin.
Hiihtoladulle ja pulkkamäkeen, miksei pilkillekin, lähdetään yleensä hyvin varusteltuina: on villakerrastoa, toppahousua, lämpimät hanskat ja vettä hylkivä takki. Talviriehoissa alkaa kuitenkin jo melko nopeasti tuntua varusteiden paino kropassa. Silloin tulee yhtäkkiä mieli istua alas lämpimän viltin päälle ja kaivaa repusta jotain lämmintä juotavaa.
Vaikka join kahvia itse jo parin vuoden ikäisenä tarhatätien sen salliessa, en oleta muiden taaperoiden nauttivan siitä.
Tässä muutama mieltä ja kroppaa lämmittävä juoma hiihtoloman pulkkamäkeen, hiihtoladulle, pilkkireissulle, tai missä ikinä lumesta nautittekaan.
Lämmin mehu
Tämä herkku on varmasti tuttu monen isovanhempien kotona nautittuna. Vastaavasti myös flunssaisena moni on saattanut juoda kupin jos toisenkin lämmintä mustaherukkamehua.
Mehuja on kaupoissa hyllyt väärällään. On makeaa tiivistettä, jota voi oman maun mukaan lantrata. Tuoremehut ihastuttavat pirteydellään ja hedelmän aidolla maulla.
Valmismehuja voi helposti tuunata, kuten lämmittää lastenmakuun istuvaa mansikkamehua raikastavan inkiväärin kanssa, tai sekoittaa esimerkiksi vähän tymäkämpää tyrnimehua makean omenamehun kanssa.
Chai
Kylmä ilma herättää minussa aina mausteiden ystävän. Muuten pidän yrttisistä ja vehreistä mauista, mutta pulkkamäessä varpaat jo hieman kohmettuneena mieli matkustaa mausteisen ja makean juoman pariin, ja kenties myös lämpimiin maisemiin.
Chai latte -juomaa tarjoillaan monissa kahviloissa. Se on yleisimmin vain makeaa chai-siirappia, joka sekoitetaan kevyesti vaahdotettuun ja lämmitettyyn maitoon. Herkkujuoman kotimassa Intiassa chain valmistukseen on monia eri tapoja, tässä yksi vegaaninen versio:
Ainekset (noin 1 litra valmista juomaa):
- 6 dl vettä
- 1 tähtianis
- 1 kanelitanko
- 4 kokonaista kardemumman palkoa
- 0,5 dl mustaa irtoteetä
- 4,5 dl kauramaitoa
- 0,5 dl sokeria
Ohjeet:
- Murskaa kardemummat ja keitä yhdessä veden, tähtianiksen ja kanelitangon kanssa kiehumispisteeseen asti.
- Keitä n. 3-5 minuuttia, kunnes tee on hautunut ja vesimäärä on haihtunut noin 5 desilitraan. Siivilöi ja lisää sokeri. Lisää kauramaito ja lämmitä sopivan lämpöiseksi.
Kaakao 2.0
Maitomuki mikroon ja O’Boy makua antamaan. Tämä muisto nousee ensimmäisenä pintaan, kun mietin kaakaota.
Kahvilassa työskenneltyäni törmäsin kuitenkin paksuun, keski-eurooppalaiseen tuhtiin ja lusikoitavaan kaakaojuomaan. Ranskassa tilatessasi le chocolat chaudin voi saada eteensä kupillisen samettisen pehmeää, katkeroista tummaa suklaata lusikoitavassa muodossa, joskus myös kermavaahdon kera.
Tätä juomaa varten kannattaa siis ottaa mukaan lusikat, ja halutessasi tumman suklaan katkeroa taittavaa kermavaahtoa.
Ainekset
- 3,5 dl täysmaitoa
- 1 ¼ dl kuohukermaa
- 2 tl tomusokeria
- 225 g vähintään 70% tummaa suklaata pilkottuna
- Kermavaahtoa
Ohjeet
- Vispaa kattilassa samalla seosta lämmittäen täysmaito, kuohukerma ja tomusokeri. Älä anna seoksen kiehua!
- Siirrä kattila pois levyltä, ja lisää suklaa. Sekoita, kunnes se on sulanut kokonaan joukkoon. Tarjoile kermavaahdon kanssa.
Hyviä lomakelejä ja lämpimiä termareita!
Toim. huom.
Ennen kuin kaadat mitään termariin, esilämmitä se kiehuvalla vedellä.