Hyllyjen välissä SPR:n itäisen osaston puheenjohtaja Sanna Olli
Suomen Punaisen Ristin Itä-Helsingin osaston puheenjohtaja Sanna Olli hakee ruokaideoita maailmalta ja opettelee sitten valmistamaan suosikkejaan itse. Parhaillaan meneillään oleva Nälkäpäiväkeräys herättää hänessä kiitollisuutta siitä, että ruokaa ja vettä on Suomessa riittämiin.
– Ihan eka mun pitää tarkastaa, saako täältä makedonialaista Ajvar-paprika-munakoiso -tahnaa, Sanna Olli sanoo ja painelee kovaa vauhtia kohti Lähi-idän maustehyllyä.
Kun punainen tahna onneksi löytyy, palaamme K-Citymarketin hevi-osastolle, jossa Sanna alkaa määrätietoisesti kerätä koriinsa vihanneksia ja yrttejä illan ateriaansa, epälasagnea, varten.
– Keksin tämän ruoan kerran kun teki mieli lasagnea, mutta kaapista ei löytynyt sopivia aineksia. Tykkään soveltaa keittiössä ja koska olen reissannut paljon ympäriinsä, ruoissani sekoittuvat maut erilaisista ruokakulttuureista.
Suomen Somalia-verkoston vastaavana toiminnanjohtajana toimiva Sanna on sekasyöjä, mutta viime viikonlopun kasvisruokavaliota korostavan tantrakurssin innoittamana Tantric Life Coach -valmentajaksi opiskeleva Sanna ei tällä viikolla ole kaivannut lihaa. Usein hän myös korvaa osan lihasta kasvisproteiinilla kuten belugalinsseillä keventääkseen aterioita.
Kasvissyönti ei ole juttu Syyriassa
– Asuin vuoden Syyriassa Lähi-Idän opintoihin kuuluvan työharjoitteluni vuoksi. Siellä ei ole mikään juttu olla kasvissyöjä, ihmisillä ei vaan ole varaa lihaan. Vierailin usein palestiinalaisleireillä, jotka ovat kasvaneet kokonaisiksi pakolaisten asuttamiksi kaupunginosiksi. Niillä opin arvostamaan Suomessa itsestään selvänä pidettyjä asioita, kuten sitä, että on minulla varaa ostaa kaupasta ruokaa ja puhdasta vettä tulee suoraan hanasta.
Syyriassa vietetty vuosi jätti jälkensä monella tapaa. Palattuaan Sanna hakeutui Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoiseksi ja toimii nykyään SPR:n Itä-Helsingin osaston puheenjohtajana. Viiden vapaaehtoisvuotensa aikana hän on toiminut henkisen tuen vapaaehtoisena Vapaaehtoisessa pelastuspalvelussa ja seuraa nyt ylpeänä sivusta, kuinka osaston aktiivit ovat järjestäneet parhaillaan käynnissä olevaa Nälkäpäiväkeräystä, jonka juuret ohtavat pitkälle 1980-luvun alkuun.
– Kun keräys alkoi, rahaa kerättiin Itä-Afrikan nälkäisille. Nyt kerätään sitomattomia varoja, jotka voidaan käyttää erilaisissa katastrofitilanteissa Suomessa ja ulkomailla. Suomessa tällaisia ovat esimerkiksi tulipalot, joissa ihmiset menettävät äkillisesti kotinsa ja omaisuutensa. Maailmalla suuri avun tarve on tällä hetkellä etenkin Jemenissä, Syyriassa ja Somaliassa.
Visio oluesta syntyi unessa
Kertoessaan kokemuksistaan Sanna poimii koriinsa chiliä, fenkolia, sipuleja ja porkkanoita. Hän sanoo perineensä kokkausintonsa isältään, jonka innoittamana hän kiinnostui ruoanlaitosta jo pienenä.– Google on ihmeellinen. Sen avulla olen jäljittänyt ruokia joita olen syönyt matkoillani ja opetellut sitten tekemään niitä itse. Muokkaan ruuista omia versioitani, jolloin poimin itselleni mieluisia elementtejä. Lähi-Idän makumaailman lisäksi tykkään erityisesti Kaakkois-Aasian mausteista: limestä, chilistä ja korianterista.
Aina paraskaan ruoka ei silti maistu. Sanna on huomannut vaikka muiden auttaminen antaa hänelle paljon, tulee hänen samalla muistaa huolehtia myös itsestään. Yllätyksenä tulleen eroprosessin keskellä se on välillä haastavaa.
– Vapaaehtoistyöstä saamani henkisen tuen opit tulevat tarpeeseen myös arjessa. Erosurun keskellä on muistettava pitää itsestään huolta ja syödä säännöllisesti, Sanna kertoo tutkiessaan samalla alkoholittomien oluiden valikoimaa.
– Lopetin alkoholin ja kofeiinin käytön puolisen vuotta sitten, koska halusin fokukseni pysyvän päällä stressaavissakin tilanteissa. Nautin silti oluen mausta ja olen monesti ollut sitä panemassakin. Bravuurini on vadelmaolut, josta sain kerran vision unessani. Se toimi loistavasti Sacher-kakun kaverina.
Tänään kuitenkin valmistan lohturuokaa syksyyn ja sydänsuruihin. Sen kylkeen sopivat olut ja pieni levy hyvää suklaata.
AJVAR-LASAGNE
Ainekset:
Muutama valkosipulin kynsi
2 sipulia
½ fenkoli
6 pientä porkkanaa
1 ½ kasvisliemikuutiota
mustapippuria
(sitruunaa tai vähän sitruunahappoa)
(chiliä maun mukaan)
400 g jauhelihaa tai 200 g belugalinssejä (voi myös laittaa puolet ja puolet)
2 dl vettä
1 prk mietoa Ajvar-sosetta (munakoiso-paprikasosetta) (tai tulisempaa
versiota, jos pitää tulisesta)
½ prk Viola-ruohosipulituorejuustoa
1 prk tomaattimurskaa
200 g raastettua Paimenpoika-juustoa
1 paketti lasagnelevyjä
Tee näin:
Pilko ja raasta vihannekset pieneksi, pehmennä miedolla lämmöllä
kannen alla reilun rypsiöljyhulauksen ja mausteiden kera.
Lisää jauheliha ja paista.
Sekoita mukaan vesi, belugalinssit, Ajvar-sose ja tuorejuusto. Keitä
kokoon 5-10min. Lisää tarvittaessa vettä.
Lado ison uunivuoan pohjalle ohut kerros kastiketta, päälle kerros
lasagnelevyjä. Jatka kunnes vuoan reunasta on muutama sentti vielä
näkyvissä. Päällimmäiseksi kastikekerros ja päälle juustoraaste.
Paista 225°C noin 30 min (kiertoilmauunissa 200°C).
Anna Väre
Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.