Mansikkahillovertailussa painivat kaupan suursuosikit
Mansikkahillo on ylivertaisesti käytetyin hillo suomalaisissa kodeissa. Hillo maistuu ihanalta pitkin vuotta, mansikkakauden ollessa suhteellisen lyhyt. Kävimme tutkimassa mansikkahillovalikoimaa Eastonissa ja teimme perheeni kanssa pienen mansikkahillovertailun sekä aistinvaraisen arvioinnin kaupan suosituimmista tuotteista.
Cittarin hillo- ja marmeladivalikoima on täydellinen
Eastonin Cittarin hillovalikoiman löydät hyllyvälistä 18. Tilaa on erinomaisesti ja alahyllyiltä löydät edullisimmat ja suurikokoiset muovipurkkeihin pakatut hillot ja ylemmiltä hyllyiltä niin pienemmät kuin suuremmat lasipurkit ja erilaiset makuvaihtoehdot tuotteista.
Valitsimme pieneen hillovertailuumme neljä kaupallista tuotetta sekä viidenneksi kotona tehdyn mansikkahillon. Kotona tehty mansikkahillo on valmistettu Eastonista ostetuista marjoista ja reseptillä, jonka löydät hillosokeripussin kyljestä.
Mukaan vertailuumme päätyivät Meritalon, Pirkan, Saarioisten ja Pirkka Parhaat -brändin mansikkahillo sekä itsetehty hillo. Meritalon hillo lähti maisteluun ennakkosuosikkina Me Naisten jutun perusteella. Pirkalta halusimme mukaan edullisemman vaihtoehdon ja hieman arvokkaamman version sekä pitkään perheemme perushillona käytetyn Saarioisten hillon. Näitä kaikkia vertasimme kotona tehtyyn mansikkahilloon, jota valmistamme joka kesä muutaman satsin.
Meritalo
50g mansikkaa / sokereita 46g / suomalaisista mansikoista
Meritalon hillo on kauniin kirkkaan punainen ja vaaleahkon sävyinen. Sen maku on erittäin hillomainen ja hyvin lähellä itsetehdyn hillon makua. Tuote ilahduttaa sillä, että se on valmistettu kotimaisista mansikoista ja sillä, että tuotteen rakenne on täydellinen yhdistelmä valuvaa ja lusikan päällä pysyvää hilloa. Plussaa siitä, että tuotteella on Sirkkalehtilippu ja merkintä puhtaasti kotimainen.
Erinomainen ja ihana kotimainen!
Pirkka 700g pönikkä
35g mansikkaa / sokereita 45g / mansikka EU
Pirkan suureen muovipurkkiin pakattu edullisemman kategorian hillo on sävyltään vertailun oranssein ja aavistuksen rusehtava. Koostumukseltaan Pirkan perushillo on marmeladimainen ja jopa vähän lohkeava. Kun hilloa kuopaisee lusikalla, vesi erottuu kuopan pohjalle. Maultaan tämä hillo ei kuitenkaan paljon häpeä muillekaan. Maku on hyvin perinteinen ja tuo mieleen esimerkiksi lettujen tai jäätelön päälle sopivan mansikkahillon. Sanoisin, että näinä taloudellisesti haastavina aikoina, tämä melkein puolet kilohinnaltaan kaikkia muita vertailun tuotteita oleva hillo on maultaan hyvä eikä liian makea.
Oivaa peruskamaa budjettitietoiselle.
Saarioinen
41g marjaa / sokereita 44g / mansikan alkuperä ei pakkauksessa
Tämä kahdeksankulmaiseen lasipurkkiin pakattu hillo on päätynyt kärryihimme aiemminkin ja sitä voisi sanoa sellaiseksi juuri tavalliseksi mansikkahilloksi. Nyt vertailussa erottuu tuotteen kaunis punainen väri sekä koostumus joka on sopiva yhdistelmä kokonaisia mansikoita ja hyytelömäistä sosetta. Saarioisten hillo on maultaan melko makea mutta todella miellyttävä. Ainoa harmitus mielen päälle jää siitä, että edes nettisivuilta ei selviä mansikoiden alkuperämaa. Yksi mainitsemisen arvoinen juttu on kuitenkin kulmikas pakkaus, josta on hyvä pitää kiinni sekä kansimekanismi, jonka ansioista tämän purkin saa auki myös ilman hurjia käsivoimia. Sopii siis niin lapsille kuin vanhuksille tai miksei vaikkapa reuman vaivaamiin käsiin. Käytettävyys on erinomainen juttu, sillä muutenhan koko hillo saattaapi jäädä purkkiin.
Maukas ja helppo avata.
Pirkka Parhaat
75g mansikkaa / sokereita 44 / mansikka EU ja muu kuin EU
Tämä on testin tummin hillo jossa on hurjasti marjaa! Pirkka parhaat -brändin mansikkahillo vie hillon selkeästi seuraavaan kategoriaan eikä tuotetta ole kyllästetty sokerilla ja vedellä. Tämä mansikkahillo on marmeladimainen, sisältää reilusti kokonaisia mansikoita ja siinä erittäin vahva mansikan maku. Tuote ei ole kovin sokerisen makuinen, joten tätä voi laittaa reilulla kädellä. Kauniista etiketistä tulee premium-hillon fiilistä ja näin tämä sopii esille myös vaikkapa juhlapöytään.
Laadukas, oikea mansikan maku.
Itsetehty mansikkahillo
kotimaisista mansikoista / sokerimäärä ei tiedossa
Tämä mellunmäkeläisessä kotikeittiössä valmistunut hillo on valmistettu hillosokeripussin kyljessä olevalla ohjeella, Eastonin Cittarista ostetuilla kotimaisilla mansikoilla. Teemme hilloa melko usein, joten tämä on se maku, johon olemme kodissamme tottuneet. Itsetehdyssä hillossa mansikat ovat nousseet purkin pintaan ja osa käyttäjistä kaapii taas mieluiten hyytelömäistä pohjalle painunutta osaa, jossa ei ole kokonaisia mansikoita. Vertailussa itsetehty hillo maistuu erittäin makealle ja siinä lämmittää ennen kaikkea se, että sen eteen on nähty itse hieman vaivaa vaikka hillon keittely onkin yllättävän nopeaa puuhaa. Testin kirkkain punainen väri ja juoksevin rakenne, jos nappaa tuotetta purkin pohjaltakin.
Rakkaudella tehty ja ykkönen jos saatavilla.
Anna Liljeroos
Neuvosta vaari ja Hetkiä idässä -blogien takana on itähelsinkiläinen perheenäiti Anna Liljeroos. Neuvosta vaari on itäisen Helsingin oma niksipirkka, Hetkiä idässä taas innostaa liikkeelle ruokahalua herättäen.