Lempeän paprikainen vege-gulassi on syksyn maukkain lämmittäjä

Syksyn tullen keittiössä valmistuvat maukkaat keitot. Kuumana höyryävä vege-gulassi on ihanaa lämmikettä raikkaan reippailun jälkeen. Keiton maku syvenee jääkaapissa ja sitä kannattaakin tehdä kerralla reilumpi satsi. Leivo keiton kaveriksi herkulliset ja helpot sämpylät.
Gulassikeitto toimii myös vegenä

Nyt eletään jo pitkällä syksyä ja päivät ovat lyhentyneet ja viilenneet. Ulkona ovat ruskan sävyt puhkeamassa parhaaseen väriloistoonsa. Päivän valoisana aikana on ihana käydä ulkona ihailemassa kaunista ruskaa ja sen jälkeen nauttia höyryävää keittoa sekä pehmeitä sämpylöitä. Meillä tykätään keitoista, joissa on makua. Yksi maukkaimmista on ehdottomasti unkarilaisten kansallisruoka gulassi. Sen täyteläistä makua ei voita mikään. 

Perinteinen gulassi on maustettu lihakeitto, johon käytetään naudanlihaa. Keiton syvän punaisen värin ja maun salaisuus on paprikassa, jota käytetään reippaasti sekä tuoreena että kuivattuna jauheena. Keiton voi kuitenkin helposti tehdä myös vegenä, kuten tein tällä kertaa.

Unkariksi gulyas tarkoittaa paimenta ja entisaikana paimenet valmistivat gulassia nuotiotulella padassa hauduttaen. Lihaa haudutettiin tulella useampi tunti paprikan ja sipulin kera ja lopuksi ruokaan lisättiin mm. perunaa. Gulassin kerrotaan sopineen hyvin yhteen paimenten elämäntavan kanssa, koska se valmistui lähes itsekseen paimenten työskennellessä. Tätä samaa ajatusta voi soveltaa myös omassa kotikeittiössä. 

Sovelsin tästä gulassireseptistä nopeasti valmistuvan ja maukkaan kasvisversion. Ruoka on helppotekoinen ja reseptiä voi soveltaa omaan makuunsa. Halutessaan voi jättää esimerkiksi perunan kokonaan pois reseptistä ja lisätä muita kasviksia.

Tarvitset:

4 perunaa

1 iso porkkana

2 isoa paprikaa / tai useamman pienen 

1 keltasipuli

3 valkosipulinkynttä

1 l valmista kasvislientä 

1 tlk kikherneitä

1 tlk tomaattimurskaa

2 rkl tomaattipyreetä

loraus oliiviöljyä

kourallinen kirsikkatomaatteja

romanesco-kaalia

1 tl paprikajauhetta

timjamia

suolaa

ranskankermaa

Tee näin: Kuori ja pilko perunat, porkkana, paprikat ja sipulit pieniksi kuutioiksi. Lorauta öljyä kattilan pohjalle ja kuullota kasvikset öljyssä, kunnes ne antavat hieman periksi. 

Lisää kasvisliemi ja tomaattimurska kattilaan. Jos käytössä ei ole valmista lientä, lisää litra vettä ja kaksi kasvisliemikuutiota. 

Sekoita ja anna kiehahtaa. Lisää puolitetut kirsikkatomaatit ja paloitellut romanesco-kaalin kukinnot. Lisää mausteet. 

Anna keiton kiehua hiljaisella lämmöllä 10 minuuttia ja lisää lopuksi kikherneet, jotka kannattaa huuhdella suolaliemestä siivilän avulla. Jatka kiehuttamista vielä 10 minuuttia. Lopuksi tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja timjamia. 

Tarjoillessa lisää keittokulhon päälle nokare ranskankermaa tai smetanaa pehmentämään makua. 

Keitto vähentää ruokahävikkiä

Ruokaisista keitoista saa päivään voimaa ja energiaa. Keittoihin on myös helppo upottaa kaikki nahistuneet kasvikset, jotka jääkaapista sattuvat löytymään.

K-ruokasivustolla on upea kattaus keittoja, joista hakea inspiraatiota. Keitot ovat helppoa arkiruokaa, koska pienellä vaivalla valmistat sitä useammaksi päiväksi. Keittoja on helppo jalostaa myöhemmin uuteen muotoon, kuten muhennokseksi lisäämällä sekaan tuorejuustoa ja paahdettuja leivänpaloja. Kattilan pohjalle jäänyt keiton jämä taipuu myös esimerkiksi pastan päälle kastikkeeksi.

Keiton paras kaveri on tuore sämpylä

Tämän helpommaksi sämpylöiden teko ei voi mennä, tai sitten sitä ei kehtaa leipomiseksi enää kutsuakaan. Nyt oiottiin mutkat suoriksi, eikä käytetty aikaa sämpylöiden pyörittelyyn ja nostatteluun. 

Helpot sämpylät voi nimittäin paloitella rennosti suoraan pellille. Itselläni on taikinan muotoiluun käytössä leveäteräinen nuolija, joka on tarpeeksi terävä taikinan paloitteluun. 

K-ruoka sivustolla on ihana sämpyläresepti, jonka mukaan taikinan voi tehdä jääkaappiin valmiiksi edellisenä päivänä. 

Kikkakolmonen: Jos haluat erityisen rapeapintaisia sämpylöitä, laita uunin pohjalle 1 dl vettä metallisessa desimitassa. Vesi höyrystyy uuniin ja tekee kuoresta ihanan rapsakan, mutta sisus pysyy silti mehevänä. 

Jaan teille oman perusreseptini, jossa siirappi tekee taikinasta ihanan kuohkean, ja sämpylöiden päälle voi halutessaan ripotella juustoraastetta tai siemeniä. 

 Halutessaan taikinaan voi myös sujauttaa kasvissosekeiton jämät makua mehevöittämään.

Tarvitset:

½ l vettä 

1 ps kuivahiivaa

3 dl kaurahiutaleita

1,5 dl ruisjauhoa

7-8 dl vehnäjauhoa

2 tl suolaa

3 rkl siirappia

½ dl kylmäpuristettua oliiviöljyä

juustoraastetta (halutessasi)

kananmuna 

Teen näin: lämmitä vesi 42-asteiseksi (hieman enemmän kuin kädenlämpöinen). Lisää hiiva, siirappi ja suola sekä kaurahiutaleet ja ruisjauho. Alusta vehnäjauhot vähitellen taikinaan ja lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. 

Älä lisää liikaa jauhoja, vaan jätä taikina kohtuullisen löysäksi. Lisää ennen kohotusta taikinan päälle ohuesti jauhoa ja anna taikinan kohota noin 30 minuuttia. 

Kaada kohotettu taikina pöydälle ja muotoile siitä tasainen pötkö, jonka paloittelet sopiviksi sämpylöiksi. Nostele sämpylänpalat leivinpaperin päälle pellille ja anna kohota kunnolla leivinliinan alla. 

Riko kananmuna haarukalla kupissa ja sivele sämpylät munalla. Halutessasi ripottele päälle juustoraastetta. 

Paista uunin keskitasolla 225-asteessa noin 10 minuuttia. Tarjoile pehmeät sämpylät keiton kanssa.

Laita keitto tulille tai pata uuniin hautumaan ja lähde ulos nauttimaan!

Miltä maistui?

Keitto oli erittäin maukas ja paprikainen. Ranskankerma pyöristi kivasti mausteisuutta rasvaisuudellaan. Väri oli hyvin tummanpunainen ja maku syvä. Perheessämme on useampi kasvissyöjä ja heille keitto maistui erityisen hyvin. Herkullisten sämpylöiden avulla keittokulhot tyhjeni myös heiltä, joiden top 5 keitto ei pääse. 

Mies toivoi, ensi kerralla lihaisaa keittoa ja sitä tehdään seuraavaksi gulassipatana uunissa.

Keitto sai 4 pistettä ja sämpylät täydet viisi. 

Nyt kannattaa siis nautiskella kirpsakasta syyssäästä ja viimeisistä valonsäteistä, ennen marraskuussa laskeutuvaa pimeyttä. 

Jarna Gustafsson

Jarna Gustafsson

Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.

 

Aiheeseen liittyen

Muusikko Kai Jämsän sydämessä soi iskelmä: ”Ei olisi ollut toista tietä”

Trubaduuri Kai Jämsä esiintyy Eastonin joulun avauksessa lauantaina 23.11. klo 13.30 ja 14.30.

Hyllyjen välissä
20.11.2024

Rapeat yön yli -sämpylät ja samettinen kasvissosekeitto lämmittävät kehoa ja mieltä

Sytytä kynttilät ja nautiskele sielua lämmittävää ja ihanasti inkivääristä kurpitsa-linssikeittoa sekä rapeita yön yli -sämpylöitä, jotka syntyvät lähes itsestään.

Miltä maistui?
05.11.2024

Anna äänesi Itä-Helsingin kirkkaimmalle kulttuuritimantille

Sitä itää äänestys on käynnissä. Tue kulttuuria ja anna äänesi suosikillesi!

Sitä itää
21.10.2024

Syksyllä hurmaannutaan pataruoista

Hitaasti haudutettu Lyonin kana sulaa suuhun, ja maistuu kera kuohkean perunasoseen ja paahdettujen punajuurien. Annos maistuu myös kasvisversiona.

Miltä maistui?
15.10.2024

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje