Millainen pyöräilijä olet? Valitse fillari sen mukaan

Pyörällä voi hyötyliikkua paikasta toiseen, temppuilla tai retkeillä metsässä. Tässä ekspertin vinkit sopivan pyörän valintaan.
 Pyöräily on nyt kovassa nousussa. Miksi näin, Intersport Eastonin pyöräspesialisti Tero Jääskeläinen?

Parasta pyöräilyssä on, että siinä tulee ulkoiltua kuin varkain ja maisemat vaihtuvat nopeasti. Lajin suosion kasvusta kertoo myös sen monipuolistuminen. Pyöräilyä voi harrastaa todella monella tavalla ja erilaisilla alustoilla.

Hyväkuntoisten pyöräteiden lisäksi idästä löytyy paljon pyöräiltävää myös maastoon kaipaaville.

Itse tykkään ajaa esimerkiksi Kivikon ulkoilualueen maastoreiteillä. Tosi teknistä ja haastavaa ajettavaa löytyy esimerkiksi Viikin maastoista. Jos haluaa nauttia kauniista merimaisemista ja ajella rauhallisemmin, voi suunnata vaikka Uutelaan.

Ok, tämä kiinnostaa. Mistä lähteä liikkeelle pyörän hankinnassa?

Olennaista on valita pyörä käyttötarkoituksen mukaan: tuleeko pyörä työmatkakäyttöön ja kuinka pitkiä työmatkoja sillä ajaa? Haluaako pyörällä ajaa lenkkejä tai mahdollisesti myös maastossa?

Kevein ja nopein valinta on ohutrenkainen kilpa- tai maantiepyörä, jolla pääsee kovaa asfaltilla. Retkipyörä taas on tarkoitettu pidempään ja rauhallisempaan ajoon ja se toimii hyvin myös hiekoitetuilla väylillä. Kolmas vaihtoehto on maastopyörä, joka toimii kaupunkiajossa, mutta jolla voi myös ajella metsäpolkuja.

Jos haluaa tehdä vähän kaikkea, paras vaihtoehto on hybridi, jossa maastopyörän ja maantiepyörän parhaat ominaisuudet yhdistyvät. Hybridin 28″ renkaat rullaavat hyvin sekä hiekalla että asfaltilla.

Ajoasento ja lantiokulma määräytyvät pyörän tyypin ja koon mukaan ja siten pyöräillessä ilmenevät kivut, kuten niska- ja hartiasärky johtuvat usein vääränkokoisesta pyörästä tai vääristä säädöistä. Valinnassa kannattaakin hyödyntää asiantuntevan myyjän osaamista.

Kun puhutaan pyöräilystä ei näköjään puhuta vain pyöräilystä. Pyöräilyyn liittyy tosi paljon alalajeja ja -alakulttuureita, jotka ovat ihan oma maailmansa.

Todellakin! Pyöräilijöiden heimoja ovat esimerkiksi kovavauhtista maastoajoa harrastavat XC-pyöräilijät, enduro- eli alamäkipyöräilijät ja fatbike -harrastajat. Omia rotujaan ovat myös cyclo cross -kisaajat, BMX-temppupyöräilijät sekä jarruttoman yksivaihteisuuden nimiin vannovat fixie fillaristit, jotka yleensä rakentavat pyöränsä itse. Siihen liittyy ehkä pieni kapinahenki, että muut suunnittelevat väärin.

Lisäksi monet pyörät kulkevat nykyään myös sähköllä.

Sähköpyörät lisäävät suosiotaan jatkuvasti. Moni ajattelee yhä, että niillä ajaminen on ikään kuin huijausta, mutta sähköavustusta voi verrata siihen, että vaihtaisi vaihteen ylämäessä pienemmälle. Sähköavuisteinen pyörä on unelmahyvä vastatuuleen poljettaessa ja joutuisilla pätkillä ajaminen on todellista nautintoa.

Omilla lenkeilläni keskisykkeet pysyvät samalla tasolla kun ajaessani tavallisella pyörällä, mutta lenkit ovat huomattavasti pidempiä. Siinä missä tavallisella pyörällä taittaa 10–20 kilometriä, sähköpyörällä ajaa helposti 20–40 kilometrin lenkkejä.

Miten vakuuttaa epäilevä erkki sähköpyöräilystä?

Sähköavusteinen maastopyöräily on niin positiivista hauskanpitoa, että kaikki ovat liekeissä koeajon jälkeen! Sähköpyörän edut näkyvät erityisesti vaativassa maastossa. Esimerkiksi Helkaman FE 11 -sähköfätissä (kuvassa yllä vasemmalla) on Shimanon E8000-moottori ja 70Nm vääntö. Boost-asetuksella pyörä kiipeää lähes suoraa seinää, jos ajaja vaan uskaltaa pitää kiinni kahvoista.

Mitä muuta kuin pyörän pyöräilijä tarvitsee?

Pyöräilyhousut ovat turhaan ylenkatsottu asuste, joita suosittelen ehdottomasti niin naisille kuin miehillekin. Ajamista helpottavista housuista löytyy sekä shortsimaisia alushousuja sekä päällyshousuja.

Lähes välttämättömiä varusteita pyöräilijälle ovat kypärä, pumppu ja lukko, johon kaupungissa kannattaa panostaa. Varma valinta on Kryptoniten metallinen U-lukko, jolla pyörä kannattaa kiinnittää rungosta telineeseen. Nyt ostettavaan pyörään kannattaa asentaa saman tien etu- ja takavalot, sillä myös takavalo tulee pakolliseksi kesäkuun alussa.

Ja tietenkin pyöräilijän kannattaa hankkia kunnon aurinkolasit, jotka istuvat päässä kovemmassakin menossa ja suojaavat silmiä tuulelta, hiekalta ja hyönteisiltä. Monet pyöräilijät panostavat statement-henkisiin peililaseihin, joissa koko on valttia.

Jotta pyöräily olisi kivaa, pidemmälle yli kahden tunnin pyörälenkille kannattaa pakata veden lisäksi myös pientä syötävää. Esimerkiksi taatelit ja kuivatut hedelmät ovat hyviä energianlähteitä.

Miten usein pyörä tulisi huoltaa?

Pyörä huolletaan tarpeen mukaan, mutta perustarkastus kannattaa tehdä noin vuoden väliin, riippuen toki ajomääristä. Huoltoväliä voi pidentää pesemällä pyörä noin kerran viikossa ja rasvaamalla ketjut pesun jälkeen.

Anna Väre

Anna Väre

Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.

Aiheeseen liittyen

Onko Roihuvuoressa Itä-Helsingin aktiivisin pyöräyhteisö? Satumaan Dynamo auttaa ja opettaa pyöräilijöitä

Auton pyöräilyyn vaihtanut Petteri kuuluu roihuvuorelaiseen Satumaan Dynamo -pyöräily-yhteisöön, joka jakaa mielellään apuaan ja osaamistaan pyöräilyyn liittyvissä asioissa.

Summeri soikoon!
26.05.2021

Mitäs sitä tekisi? 15 vinkkiä arjen kukoistukseen juuri nyt

Eastonissa testattu: 15 vinkkiä hyvään oloon.

Minun reseptini
31.03.2021

Kevät kutsuu ulkoilemaan. Näin varustaudut kevättalven vaihteleviin keleihin

Kevättalvi kutsuu ulos liikkumaan. Eastonin Intersportin kauppias Jyrki Mollgren opastaa, miten varustautua.

Liikkeellä
22.03.2021

Itä-Helsinkiin palannut Kimmo Sainio: Nykyään itä edustaa minulle rauhaa

– Innostuttuani juoksusta ja palattuani itään olen alkanut nauttia merimaisemista uudella tavalla. Nykyään on aina mukava astua metroon ja palata keskustan metelistä, DJ ja radiotoimittaja Kimmo Sainio sanoo.

Minun reseptini
26.01.2021

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone on remontin vuoksi toistaiseksi pois käytöstä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje