Miltä kuulostaisi osoitteena Lintu Sininen tai Piippuhylly?
Itä-Helsingin kaduilla on eriskummallisia nimiä. Kun tutustuin idän ihmeelliseen kadunnimistöön, paljastui, että täällä asutaan muun muassa Piippuhyllyllä, Permannolla, Puikkarissa ja Lintu Sinisessä.
Kävelen Vuosaaren Porslahdentiellä ja etsin todella erikoista katua, jonka nimi on Lintu Sininen. Kartan avulla paikka löytyy helposti. Katu näyttää viihtyisältä väylältä, jonka varressa näkyy puistoja, lasten leikkipaikkoja ja vaaleansinisiä puisia pientaloja.
Yhden pientalon kuistilla istuu kolme naista. Kun kerron, että erikoinen kadunnimi on tuonut minut alueelle, naiset innostuvat.
– Lintu Sininen on aivan ihana kadunnimi, he huokaavat kuin yhdestä suusta.Idan, Tian ja Sirpan mukaan Lintu Sininen on erikoinen, mutta osoitteena myös pidetty ja arvostettu.
– Tykkään myös mielleyhtymästä, joka kadunnimestä syntyy. Lintu sininen luo turvallisuuden tunnetta. Kun lapset menevät nukkumaan, sininen lintu tuudittaa heidät uneen, Sirpa maalailee.
– Kyllä täällä vieraileville tutuille ja sukulaisille on saanut paljon selitellä erikoista kadunnimeä, toteaa Ida.
– Mutta onhan hienoja nimi paljon muitakin, esimerkiksi Tähtisilmänkuja ja Pilvilinnankatu, komppaa Tia.
Vuosaaren historiikista selviää, että alueen kadunnimet pohjautuvat Topeliuksen satuihin.
Ida viihtyy yksivuotiaan Neela-lapsensa kanssa Vuosaaressa.
Vuosaaren Aitiopaikka tarjoaa luontomaisemia
Vuosaaren Kurkimoision asuinalueella voi astella teatterihengessä pitkin Piippuhyllyä, Esirippua, Permantoa ja Aitiopaikkaa. Kävellessäni pysäytän keski-ikäisen miespyöräilijän, joka esittelee nimekseen Veli ja kysyn hänen mielipidettään nimistä.
– Tavallaan ne ovat hauskoja. Eivät ne ainakaan huonoja ole, Veli miettii.
Kurkimoision pienkerrostalot on rakennettu kalliorinteeseen. Kadunnimet saattavat kuvastaa, että alue on kuin teatterin katsomo tai aitiopaikka, josta avautuvat hienot näkymät ympäröivän mäntymetsän ihailuun.
– Tämä on hyvin luonnonläheinen asuinalue, kyllä luonto on se ykkösjuttu täällä asuville, Veli jatkaa.
Herttoniemessä ihmetyttää tuntematon Kipinä
Jatkan tutustumistani Itä-Helsingin ihmeelliseen kadunnimistöön.
Kipinä on Herttoniemenrannassa sijaitseva lyhyt katu, jota kaksi isoa toimistotaloa reunustavat. Alueen työntekijät tosin eivät ole koskaan kuulleetkaan Kipinä -nimisestä kadusta.
– Olemme töissä täällä ja kuljemme tästä ohi koko ajan, mutta emme ole aiemmin huomanneet tätä. Nimi voisi liittyä siihen, että lähellä on Hitsaajankatu ja hitsatessa tulee kipinöitä. Ehkä alueella on joskus ollut konepajoja, arvelevat Tuula ja Päivi.
– Kipinä on kadunnimenä outo, koska nimessä ei ole loppuliitteenä tietä tai katua. Nimenä voisi olla myös Kipinäkuja, naiset pohtivat.
Tammisalon Puikkari johtaa merenrantaan
Maisemien puolesta Tammisalon Puikkari on täydellinen vastakohta Kipinälle.
Kävelen Puikkaria pitkin ja ihastelen ylellisiä omakotitaloja. Pitkä katu johtaa asuinalueen läpi rantaan, josta avautuvat hienot näköalat merelle ja pienvenesatamaan. Ketään ei näy missään.
Mutta mistähän ihmeestä Puikkari -kadun nimi tulee?
Suomi-sanakirjan mukaan puikkari on kädensijallinen puikko, jonka ympärille kalaverkko laskostetaan. Voidaan esimerkiksi sanoa, että kalaverkko on puikkarilla.
Tammisalo on siis taitanut olla kova kalastuspitäjä entisaikoina.
Tässä vielä joitakin Itä-Helsingin erikoisia ja hauskoja kadunnimiä:
Vanha Kelkkamäki (Kulosaari)
Nukkeruusunkuja (Vuosaari)
Kihnu (Vuosaari)
Muhu (Vuosaari)
Sakara (Kontula)
Hilparipolku (Kontula)
Rättärinpolku (Puotila)
Liekki (Herttoniemi)