Mitä sinun pitäisi tietää lääkkeistäsi?
”1 tabletti 2 x päivässä.” Moni saa lääkäriltä reseptin tietämättä, miksi tai miten lääkettä tulisi käyttää. Onneksi kimuranteissa lääkekysymyksissä voi kääntyä apteekin asiantuntijoiden puoleen.
Kun lääkäri vastaanotolla käydyn keskustelun jälkeen toteaa määräävänsä vaivaan sopivaa lääkettä, mieli huojentuu.
– Toivottavasti tämä auttaa, lääkäri sanoo, ja ojentaa reseptin. Kun reseptiä tutkailee tarkemmin vaikka apteekin jonossa, huomaa usein, että monta asiaa jäi selvittämättä.
– Joskus reseptistä jää puuttumaan osa lääkkeen ottamiseen liittyvistä ohjeista tai jopa lääkkeen käyttötarkoitus. Vastaanotolla tulisi selvitä vähintään se, miksi kyseistä lääkettä määrätään ja käytetäänkö lääkettä kuurina vai säännöllisesti, Apteekki Eastonin proviisori Paula Karlsson (alla) sanoo.
Lääkehoito tähtää aina haittoja suurempiin hyötyihin.
Usein lääkärillä käynti hermostuttaa tai vastaanotolla voi joutua kuulemaan epämiellyttäviä, jopa pelottavia uutisia. Silloin on ymmärrettävää, etteivät lääkärin neuvot jää mieleen. Mikäli lääkärin tavoittaminen ei jälkeenpäin onnistu, voi lääkkeiden ottamisesta kysyä neuvoa apteekista.
– Tämä kannattaa etenkin silloin, kun käytössä on useita lääkkeitä, joita eri lääkärit ovat määränneet. Nykyään monia vaivoja hoidetaan useilla eri lääkkeillä ja joskus niillä voi olla yllättäviä vaikutuksia keskenään. Meillä apteekissa on käytössä ohjelma, joka tarkastaa sähköisistä resepteistä automaattisesti, onko uusi lääke yhteensopiva asiakkaalle aiemmin määrättyjen lääkkeiden kanssa.
Apteekeilla on lupa säilyttää asiakkaan tietoja rekisterissään 13 kuukautta, mutta kanta-asiakkaiden tietoja voidaan säilyttää niin kauan kun kanta-asiakkuus jatkuu, mikä lisää lääkkeiden käytön turvallisuutta.
Pidä lääkelista ajan tasalla
Paulan mukaan ei ole aina helppoa erottaa, johtuuko koettu tuntemus tai haitta hoidettavasta sairaudesta vai lääkkeestä. Lääkkeen käytön aloittamisen jälkeen ilmenevistä vähäisistä uusista oireista ei pidä hermostua, mutta voimakkaista tai pitkään jatkuvista on syytä ilmoittaa lääkärille.
Haittavaikutukset voivat liittyä eri lääkkeiden yhdistelemiseen tai tiettyjen ruoka-aineiden nauttimiseen lääkkeiden oton yhteydessä. Jos yhdistelmä on väärä, ei lääke välttämättä toimi halutulla tavalla.
– Esimerkiksi verenohennuslääkkeet ja tulehduskipulääkkeet eivät sovi yhteen, koska yhteiskäyttö voi lisätä ruoansulatuskanavan verenvuotoriskiä. Alkoholi taas voi voimistaa erilaisten keskushermostoon vaikuttavien, ns. ”kolmiolääkkeiden” vaikutusta.
Yllättävää on myös se, että greippimehu saattaa voimistaa joidenkin lääkkeiden vaikutusta hidastamalla lääkkeen poistumista elimistöstä tai että samaan aikaan lääkkeen kanssa nautitut maitotuotteet voivat estää tiettyjä lääkkeitä imeytymästä elimistöön.
Eivätkä säännöt lopu siihen.
Esimerkiksi kalkki- ja magnesium -ravintolisät voi ottaa samanaikaisesti, mutta ne tulisi aina nauttia eri aikaan rautavalmisteiden kanssa. Yhteiskäytössä tuotteet ne voivat haitata joidenkin lääkkeiden imeytymistä.
– Rautatabletteja ei kannata ottaa juuri ennen nukkumaanmenoa, sillä rauta voi ärsyttää vatsan limakalvoja ja häiritä unta. Nieltävät tabletit kannattaa muutenkin pyrkiä ottamaan aina pystyasennossa ja reilun vesilasillisen kanssa, Paula kertoo.
Koska myös luontaistuotteilla voi olla yllättäviä vaikutuksia lääkkeiden kanssa, kannattaa apteekin osaamista hyödyntää uutta lääkitystä aloitettaessa. Yksi tapa tähän on apteekista saatavan lääkityslistan ylläpitäminen ja sen esittäminen aina lääkärikäynnin yhteydessä.
– Apteekkien tarjoama maksullinen Lääkityksen tarkastuspalvelu auttaa selvittämään käytössä olevien lääkkeiden ja lisäravinteiden yhteensopivuuden ja mahdolliset päällekkäisyydet. Samalla voidaan keskustella myös muista lääkkeiden käyttöön liittyvistä huolista, kuten lääkkeiden oikeasta ottamistavasta, haittavaikutusten sietämisestä ja lääkekorvauksista. Palvelu sopii erityisesti iäkkäille tai paljon erilaisia lääkkeitä käyttäville.
Lääkehoito tähtää haittoja suurempiin hyötyihin
Joskus lääkkeisiin liitetyt sivuvaikutukset saavat empimään niiden käyttöönottoa, vaikka lääkäri olisi lääkkeen määrännyt. Paula ymmärtää, että tuoteselosteeseen listattujen mahdollisten haittavaikutusten listan lukeminen voi aiheuttaa pelkoa tai ahdistusta, mutta silloin on parempi keskustella asiasta asiantuntijan kanssa kuin vain jättää lääke ottamatta. Enemmistö lääkkeiden käyttäjistä selviää kuitenkin ilman merkittäviä haittoja.
– Lääkehoidon pyrkimyksenä on valita aina paras mahdollinen hoito, jossa lääkityksen hyödyt ovat haittoja suuremmat. Ihmiset ovat yksilöllisiä, eikä sama lääke aiheuta kaikissa samoja tuntemuksia, vaikka kaikki ilmoitetut haittavaikutukset on aina listattava pakkausselosteisiin. Koska jokainen on yksilö, ei kannata liikaa kuunnella muiden negatiivisia kokemuksia, sillä omalla kohdalla ne eivät välttämättä toteudu.
Osaltaan lääkevastustusta voi lisätä se, ettei määrätyn lääkkeen positiivinen vaikutus välttämättä ala näkyä saman tien, ja ensimmäiset viikon saattavat olla pelkkää haittavaikutusten sietämistä. Tällöin kannattaa keskustella lääkärin kanssa esimerkiksi mahdollisuudesta totutella lääkitykseen pienemmällä annoksella.
– Kun lääkäri kirjoittaa reseptiä uudesta lääkkeestä, on hyvä kysyä, kuinka nopeasti lääke alkaa vaikuttaa ja miten vaikutukset ilmenevät.
Ota lääke aina samaan aikaan
Lääkkeen ottamisen muistamiseksi Paula kehottaa ottamaan määrätyt lääkkeet tiettyyn aikaan päivästä. Apteekeista voi myös ostaa dosetteja eli lääkeannostelijoita, jotka helpottavat muistamista.
Mikäli lääke unohtuu useampana päivänä peräkkäin, ei vahinkoa kannata paikata ottamalla unohtuneita tabletteja kerralla. Tästäkin neuvoa voi kysyä apteekista. Jos epäilet ottaneesi yliannostuksen lääkkeitä, ota heti yhteyttä HUS:n Myrkytystietokeskukseen.
Sekaannusten välttämiseksi lääkkeet kannattaa säilyttää aina alkuperäisessä paketissaan. Kuten elintarvikkeissa, myös lääkkeissä on parasta ennen päivämääränsä, eikä lääkkeitä tule käyttää niiden ylityttyä.
– Lääkkeet voivat menettää tehonsa vanhentuessaan ja esimerkiksi vanhoista silmätipoista voi huonolla tuurilla saada silmätulehduksen. Vanhentuneet tai tarpeettomiksi jääneet lääkkeet voi palauttaa apteekkiin oikein lajiteltuna. Vessanpöntöstä niitä ei kannata vetää, sillä ne kuormittavat vesistöjä. Esimerkiksi irralliset tabletit, kapselit, voiteet, lääkepakkaukset, inhalaatiojauheet ja lääkelaastarit voi palauttaa apteekkiin lääkejätekeräykseen läpinäkyvässä pussissa.
Eastonin apteekista löytyy lääkkeiden palautukseen säiliö, jossa on selkeät osiot niin lääkkeille kuin ruiskuillekin. Muovipakkaukset, pahvikääreet ja muut pakkausmateriaalit tulee toimittaa omaan kierrätyspisteeseensä, etteivät ne täytä kierrätysastiaa.
Kysy nämä asiat lääkäriltäsi tai apteekistasi:
Miksi lääke on määrätty sinulle?
Kauanko sitä tulee käyttää?
Käytänkö lääkettä säännöllisesti vai tarvittaessa?
Tuleeko lääke ottaa tyhjään vatsaan vai aterian yhteydessä?
Kuinka nopeasti lääke alkaa vaikuttaa?
Onko lääkkeellä yhteisvaikutuksia muiden käyttämiesi lääkkeiden kanssa?
Anna Väre
Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.