Mitä sinun pitäisi tietää lääkkeistäsi?

”1 tabletti 2 x päivässä.” Moni saa lääkäriltä reseptin tietämättä, miksi tai miten lääkettä tulisi käyttää. Onneksi kimuranteissa lääkekysymyksissä voi kääntyä apteekin asiantuntijoiden puoleen.

Kun lääkäri vastaanotolla käydyn keskustelun jälkeen toteaa määräävänsä vaivaan sopivaa lääkettä, mieli huojentuu.

– Toivottavasti tämä auttaa, lääkäri sanoo, ja ojentaa reseptin. Kun reseptiä tutkailee tarkemmin vaikka apteekin jonossa, huomaa usein, että monta asiaa jäi selvittämättä.

–  Joskus reseptistä jää puuttumaan osa lääkkeen ottamiseen liittyvistä ohjeista tai jopa lääkkeen käyttötarkoitus. Vastaanotolla tulisi selvitä vähintään se, miksi kyseistä lääkettä määrätään ja käytetäänkö lääkettä kuurina vai säännöllisesti, Apteekki Eastonin proviisori Paula Karlsson (alla) sanoo.

Lääkehoito tähtää aina haittoja suurempiin hyötyihin.

Usein lääkärillä käynti hermostuttaa tai vastaanotolla voi joutua kuulemaan epämiellyttäviä, jopa pelottavia uutisia.  Silloin on ymmärrettävää,  etteivät lääkärin neuvot jää mieleen. Mikäli lääkärin tavoittaminen ei jälkeenpäin onnistu, voi lääkkeiden ottamisesta kysyä neuvoa apteekista.

– Tämä kannattaa etenkin silloin, kun käytössä on useita lääkkeitä, joita eri lääkärit ovat määränneet. Nykyään monia vaivoja hoidetaan useilla eri lääkkeillä ja joskus niillä voi olla yllättäviä vaikutuksia keskenään. Meillä apteekissa on käytössä ohjelma, joka tarkastaa sähköisistä resepteistä automaattisesti, onko uusi lääke yhteensopiva asiakkaalle aiemmin määrättyjen lääkkeiden kanssa.

Apteekeilla on lupa säilyttää asiakkaan tietoja rekisterissään 13 kuukautta, mutta kanta-asiakkaiden tietoja voidaan säilyttää niin kauan kun kanta-asiakkuus jatkuu, mikä lisää lääkkeiden käytön turvallisuutta.

Pidä lääkelista ajan tasalla

Paulan mukaan ei ole aina helppoa erottaa, johtuuko koettu tuntemus tai haitta hoidettavasta sairaudesta vai lääkkeestä. Lääkkeen käytön aloittamisen jälkeen ilmenevistä vähäisistä uusista oireista ei pidä hermostua, mutta voimakkaista tai pitkään jatkuvista on syytä ilmoittaa lääkärille.

Haittavaikutukset voivat liittyä eri lääkkeiden yhdistelemiseen tai tiettyjen ruoka-aineiden nauttimiseen lääkkeiden oton yhteydessä. Jos yhdistelmä on väärä, ei lääke välttämättä toimi halutulla tavalla.

– Esimerkiksi verenohennuslääkkeet ja tulehduskipulääkkeet eivät sovi yhteen, koska yhteiskäyttö voi lisätä ruoansulatuskanavan verenvuotoriskiä. Alkoholi taas voi voimistaa erilaisten keskushermostoon vaikuttavien, ns. ”kolmiolääkkeiden” vaikutusta.

Yllättävää on myös se, että greippimehu saattaa voimistaa joidenkin lääkkeiden vaikutusta hidastamalla lääkkeen poistumista elimistöstä tai että samaan aikaan lääkkeen kanssa nautitut maitotuotteet voivat estää tiettyjä lääkkeitä imeytymästä elimistöön.

Eivätkä säännöt lopu siihen.

Esimerkiksi kalkki- ja magnesium -ravintolisät voi ottaa samanaikaisesti, mutta ne tulisi aina nauttia eri aikaan rautavalmisteiden kanssa. Yhteiskäytössä tuotteet ne voivat haitata joidenkin lääkkeiden imeytymistä.

– Rautatabletteja ei kannata ottaa juuri ennen nukkumaanmenoa, sillä rauta voi ärsyttää vatsan limakalvoja ja häiritä unta. Nieltävät tabletit kannattaa muutenkin pyrkiä ottamaan aina pystyasennossa ja reilun vesilasillisen kanssa, Paula kertoo.

Koska myös luontaistuotteilla voi olla yllättäviä vaikutuksia lääkkeiden kanssa, kannattaa apteekin osaamista hyödyntää uutta lääkitystä aloitettaessa. Yksi tapa tähän on apteekista saatavan lääkityslistan ylläpitäminen ja sen esittäminen aina lääkärikäynnin yhteydessä.

Apteekkien tarjoama maksullinen Lääkityksen tarkastuspalvelu auttaa selvittämään käytössä olevien lääkkeiden ja lisäravinteiden yhteensopivuuden ja mahdolliset päällekkäisyydet. Samalla voidaan keskustella myös muista lääkkeiden käyttöön liittyvistä huolista, kuten lääkkeiden oikeasta ottamistavasta, haittavaikutusten sietämisestä ja lääkekorvauksista. Palvelu sopii erityisesti iäkkäille tai paljon erilaisia lääkkeitä käyttäville.

Lääkehoito tähtää haittoja suurempiin hyötyihin

Joskus lääkkeisiin liitetyt sivuvaikutukset saavat empimään niiden käyttöönottoa, vaikka lääkäri olisi lääkkeen määrännyt. Paula ymmärtää, että tuoteselosteeseen listattujen mahdollisten haittavaikutusten listan lukeminen voi aiheuttaa pelkoa tai ahdistusta, mutta silloin on parempi keskustella asiasta asiantuntijan kanssa kuin vain jättää lääke ottamatta. Enemmistö lääkkeiden käyttäjistä selviää kuitenkin ilman merkittäviä haittoja.

– Lääkehoidon pyrkimyksenä on valita aina paras mahdollinen hoito, jossa lääkityksen hyödyt ovat haittoja suuremmat. Ihmiset ovat yksilöllisiä, eikä sama lääke aiheuta kaikissa samoja tuntemuksia, vaikka kaikki ilmoitetut haittavaikutukset on aina listattava pakkausselosteisiin. Koska jokainen on yksilö, ei kannata liikaa kuunnella muiden negatiivisia kokemuksia, sillä omalla kohdalla ne eivät välttämättä toteudu.

Osaltaan lääkevastustusta voi lisätä se, ettei määrätyn lääkkeen positiivinen vaikutus välttämättä ala näkyä saman tien, ja ensimmäiset viikon saattavat olla pelkkää haittavaikutusten sietämistä. Tällöin kannattaa keskustella lääkärin kanssa esimerkiksi mahdollisuudesta totutella lääkitykseen pienemmällä annoksella.

– Kun lääkäri kirjoittaa reseptiä uudesta lääkkeestä, on hyvä kysyä, kuinka nopeasti lääke alkaa vaikuttaa ja miten vaikutukset ilmenevät.

Ota lääke aina samaan aikaan

Lääkkeen ottamisen muistamiseksi Paula kehottaa ottamaan määrätyt lääkkeet tiettyyn aikaan päivästä. Apteekeista voi myös ostaa dosetteja eli lääkeannostelijoita, jotka helpottavat muistamista.

Mikäli lääke unohtuu useampana päivänä peräkkäin, ei vahinkoa kannata paikata ottamalla unohtuneita tabletteja kerralla. Tästäkin neuvoa voi kysyä apteekista. Jos epäilet ottaneesi yliannostuksen lääkkeitä, ota heti yhteyttä HUS:n Myrkytystietokeskukseen. 

Sekaannusten välttämiseksi lääkkeet kannattaa säilyttää aina alkuperäisessä paketissaan. Kuten elintarvikkeissa, myös lääkkeissä on parasta ennen päivämääränsä, eikä lääkkeitä tule käyttää niiden ylityttyä.

– Lääkkeet voivat menettää tehonsa vanhentuessaan ja esimerkiksi vanhoista silmätipoista voi huonolla tuurilla saada silmätulehduksen. Vanhentuneet tai tarpeettomiksi jääneet lääkkeet voi palauttaa apteekkiin oikein lajiteltuna. Vessanpöntöstä niitä ei kannata vetää, sillä ne kuormittavat vesistöjä. Esimerkiksi irralliset tabletit, kapselit, voiteet, lääkepakkaukset, inhalaatiojauheet ja lääkelaastarit voi palauttaa apteekkiin lääkejätekeräykseen läpinäkyvässä pussissa.

Eastonin apteekista löytyy lääkkeiden palautukseen säiliö, jossa on selkeät osiot niin lääkkeille kuin ruiskuillekin. Muovipakkaukset, pahvikääreet ja muut pakkausmateriaalit tulee toimittaa omaan kierrätyspisteeseensä, etteivät ne täytä kierrätysastiaa.

Kysy nämä asiat lääkäriltäsi tai apteekistasi:

Miksi lääke on määrätty sinulle?

Kauanko sitä tulee käyttää?

Käytänkö lääkettä säännöllisesti vai tarvittaessa?

Tuleeko lääke ottaa tyhjään vatsaan vai aterian yhteydessä?

Kuinka nopeasti lääke alkaa vaikuttaa?

Onko lääkkeellä yhteisvaikutuksia muiden käyttämiesi lääkkeiden kanssa?

Anna Väre

Anna Väre

Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.

Aiheeseen liittyen

”Apteekkityö on ollut aina suurin intohimoni” 

Marjaniemessä asuva Taru Pietiläinen aloitti uutena apteekkarina Eastonissa.

Hyllyjen välissä
04.03.2024

Apteekki Eastonin yrittäjäpariskunta siirtyy ansaitulle eläkkeelle

Apteekki Eastonin yrittäjäpariskunta, Seija ja Jukka-Pekka Mannermaa jäävät tänään eläkkeelle ja huomisesta alkaen Apteekki Eastonin vetäjän saappaisiin astuu uusi yrittäjä.

Neuvosta vaari
07.02.2024

Näin syödään vuonna 2024: Hyvää oloa, lohtua, perinteitä ja yhdessäoloa

Lohtruruokaa, yhdessä oloa, kokonaisvaltaisempaa hyvinvointia – Näin syödään vuonna 2024

Hyllyjen välissä
09.01.2024

Mitä lahjaksi lapselle? – Tässä joulun parhaat lahjaideat Eastonista

Kauppakeskuspäällikkömme Olli ideoi lahjavinkkejä monen ikäisille lapsille ja eri kukkarolle – kaikki Eastonista.

Hyllyjen välissä
07.12.2023

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje