Mitä tarjota pikkujouluissa?
Rennot pikkujoulut syntyvät nyyttäriperiaatteella, jolloin jokainen tuo mukanaan sitä mistä tykkää. Varmoja valintoja pikkujoulupöytään ovat glögi, näyttävä juustotarjotin ja torttutaikinasta helposti syntyvät napostelevat.
Nyt on vuoden pimein aika käsillä. Räystäisiin piiskaa sade ja kumisaappaille on käyttöä lähes joka päivä. Onneksi pääsemme viettämään pikkujouluja, joihin kuuluvat rento yhdessä olo ja helpot syötävät.
Sytytä kynttilät ja sammuta valot, niin ei tarvitse edes siivota. Tarjottavat syntyvät suhteellisen sukkelaan, kun käytämme puolivalmisteita ja juustot isketään pöytään suoraan kaupan juustotiskiltä.Juustotarjottimesta saat näyttävän ja houkuttelevan kokonaisuuden helposti. Valitse pari kolme lempijuustoasi, eikä enempää tarvita.
Itse koostan juustotarjottimen valitsemalla yhden todella voimakkaan juuston ja joukon lempeämpiä. Juustot kannattaa ottaa ajoissa huoneenlämpöön temperoitumaan, jolloin niiden aromit pääsevät oikeuksiinsa. Juustojen kanssa sopivat erinomaisesti paahdetut, hunajalla maustetut pähkinät, jotka on helppo valmistaa. Makeutta tuomaan tarjottimelle voi asettaa vähemmän happoisia hedelmiä ja marjoja. Myös hillot sopivat hyvin kovien juustojen seuraksi. Valikoi tarjottimelle vielä muutamia eri keksejä ja näyttävä juustotarjotin on siinä. K-ruoka sivustoilta löytyy hyviä vinkkejä juustotarjottimen kokoamiseen.
Juustoja kannattaa toki yhdistellä rohkeasti maistellen myös hieman vieraampia makuja. Kaupan juustomestarit kertovat mielellään vinkkejä ja suosituksia. Heillä on taitoa kertoa eri juustojen tarinaa ja minkälaisilla juustoilla saa luotua lautaselleen erilaista makumaailmaa.Lapsia ajatellen valikoin juustotarjottimelleni ranskalaista valkohomejuustoa Brietä, joka on kermaisen täyteläistä.
Meillä herätti hilpeyttä, kun nuorimmainen nuuhkaisi erästä juustopakettia ja vertasi sitä sukkahikeen, mutta se siitä. Useasti juustotarjotin onkin enemmän aikuisten mieleinen tarjottava.
Morbier eli tuhkajuusto tulee Ranskan Alpeilta Morbier-nimisestä kylästä. Sen tuntomerkki on juustokiekon keskellä kulkeva tuhkaraita. Juuston maku syvenee sen kypsytysasteen mukaan. Ulkonäkönsä puolesta juusto näyttää kivalta tarjottimella. Sveitsiläinen Appenzeller-juusto on lehmänmaidosta valmistettu monikäyttöinen juusto, jonka kypsyysaste vaihtelee miedosta aromaattisempaan.Mitä runsaammin tarjottimen täyttää eri herkuilla, sitä näyttävämpi on lopputulos. Juustojen lisäksi tarjottimella oli persimon hedelmää, luumuja, päärynää, tummia viinirypäleitä ja valmista Pirkka luomu appelsiinimarmeladia. Lisäkkeeksi paahdoin pähkinäsekoitusta ja kuorellisia manteleita pannulla muutaman minuutin ja päälle valutin hunajaa. Pähkinät säilyvät lasipurkissa helposti monta viikkoa ja ovat kiva tuominen, vaikka juuri pikkujouluihin. Jotkut jaksavat tehdä myös glögin itse, mutta me oikaisimme tällä kertaa myös tässä. Kauppojen glögivalikoima alkaa olla jo huima ja onkin kiva maistella vaaleita sekä tummia glögejä.
TARVITSET:
- pähkinäsekoitusta
- manteleita
- hunajaa
Onneksi nykyään kaupasta saa helpolla kokoelman erilaisia keksejä valmiiksi pakattuina. Esimerkiksi Kantolan Viisi keksiä – kokoelma tarjoaa moneen makuun sopivia keksejä. Olen erityisen ihastunut Kantolan spelttikekseihin, sillä niiden suolainen maku sopii täydellisesti eri juustojen ja hedelmien kanssa. Minusta juustotarjottimelle käyvät myös erilaiset leivät, kuten siemennäkkäri tai makea saaristolaisleipä. Paloittele leivistä nättejä pieniä suupaloja.Torttutaikinasta on moneksi, sillä taipuu niin makeisiin kuin suolaisiinkin tarjottavaviin. Valmiiksi kaulittuja taikinalevyjä on helppo käsitellä taloussaksilla. Ota taikinalevyt leivinpaperilla päällystetyn pellin päälle hetkeksi sulamaan. Noin 15 minuutissa taikina on valmista työstettäväksi. Löysin K-ruoka sivustoilta pari herkullista reseptiä, joita testasin hieman omaan tyyliin. Näin syntyvät vuohenjuustoneliöt.
Leikkasin torttutaikinalevyt saksilla neljään osaan. Levitin pohjalle t-lusikallisen punaista pestoa, päälle kesäkurpitsansiivut ja vuohenjuustoa ja tankoparsaa. Maustoin suolalla ja mustapippurilla ja sivelin päälle hunajaa. Täytin puolet taikinapaloista täytteillä ja jätin osan kansiksi, jotka voitelin kanamunalla. (Vinkki: kansien päälle voi raastaa jääkaapista juustonjämät). Uuniin 225 ja reilu 10 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja nosta kannet paikoilleen.Meillä rakastetaan joulutorttuja ja siksipä innostuin löytämästäni luumukierrereseptistä. Nämä kierteet ovat kuin joulutorttu tuotuna tähän päivään. Tee torttukierteet ohjeen mukaan. Levitä osaan levyistä luumuhilloa (halutessaan konjakkia) ja päälle mantelirouhetta. Laita toiset torttulevyt näiden päälle ja paina kevyesti. Leikkaa tämän jälkeen taloussaksilla 2 cm levyisiä nauhoja ja kieritä ne kierteelle. Kiepauta ne ympyröiksi leivinpaperin päälle pellille. Paista 225 uunin keskitasolla vajaat 20 minuuttia. Lopuksi tomuta kunnon kerros tomusokeria pintaan ja laita tarjolle.No miltä kaikki maistui raadin mielestä? Kuten aiemmin jo kävi selväksi, juustot eivät ole ihan pienempien herkkuja. Meillä ne aiheuttivat irvistyksiä ja puistatuksia. Juustot jakoivat selvästi raadin kahtia. Nuoriso sen sijaan istuu mielellään aikuisten seuraan juustoja maistelemaan. Meillä on aina jouluisin ollut tapana serkkulassa nauttia jouluyönä glögiä ja juustoja. Vuosi vuodelta nuorison mielenkiinto herkkuhetkeä kohtaan on kasvanut ja nyt pöydän ääressä istuu yhä useampi teini.
Makeat ja suolaiset tarjottavat tekivät kauppansa ja veikkaan että torttukierteet ovat tämän joulun hitti. Väliin voi laittaa erilaisia hilloja tai vaikkapa Nutellaa. Kokonaisarvosanaksi tuli tällä kertaa kolme tähteä. Juustotarjottimen antimet eivät oikein innostaneet perheen nuorimpia. Kaikki muu oli priimaa.Pikkujouluaikana kannattaa unohtaa turha pingottaminen ja keskittyä oikeasti olennaiseen. Haastan sinut kutsumaan myös mukaan niitä ihmisiä, joille kutsu ei ole itsestäänselvyys.
Minusta joulunalusaikaan kuuluu tärkeänä asiana lähimmäisten huomioiminen. Kutsu mukaan naapurin yksinäinen mummo tai joku muu, joka tuntee ulkopuolisuutta. Yhdessä olemme enemmän ja voimme aina antaa myös omasta ilostamme muille.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.