Mureaa lihaa ja maukkaita patoja – Afganistanilainen ravintola Kabul Grill avasi Eastonissa
Ravintola Maharajan paikalla Kauppakartanonkadulla avannut Kabul Grill tarjoilee afganistanilaista ruokaa perinteisin menoin. Keittiön erikoisuuksiin kuluvat mureaksi haudutetut liharuoat ja mehevät padat, jotka tarjoillaan polon, eli höyrytetyn riisin kanssa.
Intialaiselle ja pakistanilaiselle keittölle sukua olevan afganistanilaisen keittiön makumaailma on ennemmin runsaan pehmeä kuin tulisen mausteinen. Maukkaita ruoat kuitenkin ovat. Mausteina käytetään paljon sipulia, tomaattia, korianteria, kurkumaa ja sahramia.
Kabul Grill tarjoaa perinteisillä resepteillä valmistettuja annoksia, joita Afganistanissa nautitaan yleensä häiden ja muiden iloisten juhlien yhteydessä. Mureiden liha-annosten lisäksi keittiön erikoisuuksiin kuuluvat esimerkiksi perunalla ja sipulilla täytetty, rapeaksi paistettu bolani-leipä, sekä mantu, joka tarkoittaa naudanlihalla, sipulilla ja korianterilla täytettyjä, höyrytettyjä ravioleja.
Kabul Grilliä pyörittävät kokkipariskunta Naim Yari (vas).ja Frishta Yari sekä heidän yhtiökumppaninsa Matin Moradi (oik.)
Maukasta talviruokaa
Pääruoat nautitaan aina riisin kanssa. Afganistanilaista riisiä kutsutaan poloksi. Erityisen maukkautensa polo saa höyryttämisestä, jota jatketaan lähes tunti keittämisen päätteeksi. Höyrytys saa riisinjyvät aukeamaan ja syventää riisin makua. Tämän jälkeen riisi maustetaan erilaisilla mausteilla ja vihanneksilla. Esimerkiksi Talon polo -listalta löytyvä Qabuli polo mahicha eli mureaksi haudutettu lampaan potka tarjoillaan rusinoilla ja porkkanalla maustetun riisin kera.
Vaikka Afganistanissa syödään paljon lihaa, voidaan patoja valmistaa myös kasvisversioina. Suosittuihin kasvisruokiin kuuluvat esimerkiksi okra- ja kaalipadat. Kysy siis tarjoilijalta kasvisvaihtoehtoja.
– Haluamme tehdä kotimaamme ruokakulttuuria tunnetuksi, sillä afganistanilainen ruoka on hyvää, tuoretta ja terveellistä. Teemme tätä intohimolla ja täydellä sydämellä, kokkina toimiva Naim Yari kertoo.
Lounasbuffetissa tarjolla oli mausteisia lihapullia ja sahramiriisiä, sekä paistettua kalaa sitruunalla.
Unelma jäi elämään
Unelma ravintolasta sai alkusysäyksensä nelisen vuotta sitten, kun Naim ja Kabul Grillin nykyinen ravintoloitsija Matin Moradi tutustuivat työskennellessään Mankkaalla sijaitsevassa Chili-ravintolassa.
Ensimmäistä kertaa Kabul Grill avasi ovensa Ala-Malmilla keväällä 2019, mutta ikävä kyllä korona pilasi suunnitelmat ja ravintola jouduttiin sulkemaan. Nyt edessä on uusi yritys ja vanhat asiakkaat ovatkin löytäneet ravintolan patojen ääreen.
Naim kertoo erikoistuneensa erityisesti grilliruokien valmistamiseen. Siksi ravintola tarjoilee muiden liharuokien lisäksi myös burgereita ja wingsejä eri vahvuisilla kastikkeilla. Pääkokin arvon Naim antaa vaimolleen Frishta Yarille.
– Vaimoni on erinomainen valmistamaan perinteisiä patoja sekä riisiä, jonka kanssa on oltava todella tarkkana. Jos ajoitus menee hiemankin pieleen, riisi on pilalla, Naim sanoo.
Kebabia ilman savua
Kebabin ystäville Kabul Grill tarjoaa kanasta ja lampaasta valmistettuja shish-kebabeja. Valmistuksessa käytetään kaasugrilliä, joka vastaa pitkälti perinteisen hiiligrillin aikaansaamaa paistotulosta – käryttämättä ilmaa sakeaksi. Annoksissa käytetään vain tuoretta lihaa ja puhtaita ja gluteenittomia raaka-aineita, ei koskaan pakasteita.
Mikäli haluat sukeltaa kerralla koko afganistanilaisen keittiön tarjontaan, kannattaa Kabuliin suunnata illalliselle, jolloin pääset nauttimaan laajan, 8–9 pääruokaa sisältävän buffetin antimista. Listalta annoksia voi tilata koko päivän.
Lounas klo 10.30-14.30.
Iltabuffet klo 15-21.
Anna Väre
Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.