Myllypuron uudella kampuksella rakennetaan hyvinvointia. Tältä siellä näyttää.
Helsingin Myllypuroon, vain metropysäkin päähän Eastonista, on valmistunut upea Metropolian kampus. Lähivuosina Metropolian ammattikorkeakoulun suunnitelmana on keskittää kymmenien toimipisteidensä opetus neljälle kampukselle. Myllypuron kampus on näistä suurin ja sen teemana on hyvinvoinnin rakentaminen. Mennään katsomaan!
Opinnot ammattikorkeakoulussa avasivat ovet Aalto-yliopistoon
Puolisoni valmistui viime joulukuussa Metropoliasta Rakennusmestariksi (AMK). Kampuksen valmistuttua viime vuonna, ehti hän opiskella muutaman kurssin uusissa tiloissa. Saatu oppi oli sen verran hyvää, että hän jatkaa opintojaan tänä syksynä Aalto-yliopiston rakennustekniikan maisteriohjelmassa. Väylä yliopisto-opintoihin ammattikorkeakoulun kautta ei ole yleisin reitti, mutta laadukkaan opetuksen ja hyvän opintomenestyksen avulla se on mahdollista.
Valmistuminen ja kakkukahvit uusissa tiloissa
Pääsin mukaan mieheni joulukuiseen valmistumisjuhlaan. Kahvitilaisuudessa kuulin, että opiskelijoiden keskuudessa kampusta oli odotettu. Samalla ihastelimme tilojen arkkitehtuuria sekä kaunista, kerrosten välillä avointa tilaa, joka avautui alakerran ruokalasta korkeuksiin.
Hiljainen aloitus lähiopetukseen
Nyt sateisena viikon alkuna kävin katsomassa miten hallittu paluu kampuksille sujui Myllypurossa. Pyörätelineissä oli vielä tilaa ja ensisilmäyksellä opiskelijoita oli selvästi vähemmän. Etäopetusta on pyritty jatkamaan oppiaineissa, joissa se on mahdollista.
Tiloja katsellessa törmäsin suuhygienistiopiskelijoihin, joiden opetus oli vastikään siirretty Mannerheimintieltä Myllypuroon. Ruokalaan suunnatessaan he kertoivat olevansa tyytyväisiä uusiin tiloihin ja sanoivat, että syyslukukausi oli alkanut hyvin.
Miltä kuulostaisi opetus arkkitehtuuristudiossa tai rakennus- ja kiinteistöalan laboratorioissa?
Nykyisellään Myllypurossa opiskelee 6000 opiskelijaa ja 500 henkilökunnan jäsentä. Upeat valoisat tilat on jaettu kätevästi pienempiin luokkiin ja opintotiloihin, joista löytyy kaikki tarvittava esimerkiksi terveydenhuollon opetuksen stimulaatioihin. Pitkän päivän pääsee katkaisemaan myös kahvilassa tai yläkerran hiljentymistiloissa, jotka ovat tarkoitettu rentoutumiseen.
Lisää opetusta ja kulttuuria itään
Näin itä-helsinkiläisenä olen iloinen, että Metropolian kampus asettui juuri tänne. Voi olla, että jonain päivänä joku lapsistamme suuntaa isänsä jalanjäljissä sinne opiskelemaan. Joka tapauksessa Myllypuron alueen kehitys on ottanut harppauksen, jollaista soisi myös muille idän alueille. Opetuksen ja kulttuurin tuominen alueelle kun ei ole koskaan ollut kehitykselle pahasta. Ajan saatossa idän opintomahdollisuudet saattavat jopa tasoittaa alueellisia eroja korkeakoulutuksen ja asuinalueiden välillä.
Helsingin uutisten artikkelissa Helsingin korkeasti koulutetut keskittyvät yhä vahvemmin samoille asuinalueille – näitä kaupunginosia he suosivat (23.8.2020) kerrotaan, että eniten pelkän perusasteen koulutuksen varassa olevia asuu itäisessä ja koillisessa Helsingissä sekä osassa läntistä Helsinkiä. Korkeimmin koulutettua väestö on Lauttasaaren ja Länsi-Pakilan peruspiireissä, kun taas korkea-asteen tutkinto oli harvinaisin Jakomäen ja Mellunkylän peruspiirien alueilla. Matalimmaksi korkea-asteen tutkinnon suorittaneiden osuus sen sijaan jäi Jakomäessä, Kontulassa, Vesalassa, Kallahdessa ja Kivikossa.
Positiivista kuitenkin on, että joka toisella helsinkiläisellä työikäisellä on korkea-asteen tutkinto ja reilu viidennes työikäisistä helsinkiläisistä on suorittanut vähintään ylemmän korkeakoulututkinnon. Metropolian Myllypuron kampus on sijoitus nuorisomme tulevaisuuteen, joten ollaan siitä ylpeitä.
Anna Liljeroos
Neuvosta vaari ja Hetkiä idässä -blogien takana on itähelsinkiläinen perheenäiti Anna Liljeroos. Neuvosta vaari on itäisen Helsingin oma niksipirkka, Hetkiä idässä taas innostaa liikkeelle ruokahalua herättäen.