Näin aloitat lintujen talviruokinnan
Lintujen talviruokinta kannattaa aloittaa viimeistään ensipakkasten aikaan. Mitä monipuolisempaa ravintoa tarjoat, sitä useampaan lajiin voit törmätä. Lue vinkit, jotka talviruokkijan on syytä tietää.
Jos lintujen talviruokinnassa voi tehdä virheitä, olen varmasti tehnyt ne kaikki. Tänä vuonna aion välttää yleisimpiä kompastuskiviä, jotka moni aloittelija tekee. Kuten elämässä yleensä, ajoitus on oleellisinta. Toki moni pesimälintu muuttaa talveksi etelään, mutta maahamme jää niitäkin lajeja, jotka ovat sopeutuneet Pohjolan hyiseen talveen.
Vaikka lintujen talviruokinnalla on Suomessa pitkät perinteet, olen joutunut päivittämään tietotaitoni 2020-luvulle. Tässä tekstissä kerron, mitä olen matkan aikana oppinut.
Ajoitus on kaiken a ja o
Lintujen talviruokintaa ei kannata aloittaa silloin, kun hyönteiset vielä lentävät, ja lämpöasteita riittää. Mitä enemmän perehdyn aiheeseen, sitä varmemmaksi tulen siitä, että itähelsinkiläisen talviruokkijan on syytä kaivaa talipallot esiin viimeistään siinä vaiheessa, kun päivät kääntyvät pakkasen puolelle. Kun maanpinta on jään tai lumen peitossa, pikkulinnun ravinnontarve on ilmeinen.
Marraskuun alussa marssin Eastonin Puuiloon asiantuntijan elkein. Halusin ostaa sekä ruokintalaitteita että niihin sopivaa täytettä. Vielä viime vuonna olin se tyyppi, joka ripusti luumupuuhun yhden talipalloautomaatin parasta toivoen. Tänä vuonna tiedän, että se ei riitä mihinkään. Viimeistään seuraavana päivänä puuhun lentää harakka tai orava, joka vie pallot mennessään ja pudottaa metallisen telineen maahan. Enää en halua olla se tyyppi, joka palelee pihalla ja selvittelee pakkaspäivinä lintujen jättämiä sotkuja.
Jos pihapuuhunsa ripustaa vain yhden talipallotelineen, on pulassa viimeistään muutamassa päivässä. Talipallot katoavat parempiin suihin yllättävän nopeasti. Linnut nimittäin tottuvat tuttuun ruokintapaikkaan, joten talviruokintaa ei kannata lopettaa, kun sen aloittaa. Pahimmillaan tyhjä eväspaikka voi kovissa talviolosuhteissa johtaa siihen, etteivät kaikki pikkulinnut selviydy. Huolehdi siis siitä, että ruoka ei ainakaan lopu kesken. Puuhun tai maahan kannattaa laittaa useampia eri ruokintapisteitä. Siten linnut eivät suotta ajaudu kilpasille ravinnon vuoksi.
Hyvä ruokintapaikka on tarpeeksi kaukana rakennuksista ja sellainen, jonka ympäristöstä löytyy suojapaikkoja siivekkäille. Esimerkiksi havupuut ja pensaat tarjoavat linnuille sopivia piiloja. Kovin tuulinen tai pedoille altis paikka ei ole optimaalinen ympäristö talviruokinnan aloittamiselle. Omakotitaloalueella asuvan kannattaa myös tiedostaa, että maahan pudonneet herkkupalat saattavat houkutella paikalle eräitä epätoivottuja vieraita: rottia. Jos haluaa säilyttää naapurisovun, jyrsijämahdollisuutta ei kannata tyystin unohtaa.
Tarjoa muutakin kuin talia
Puuilon valikoimaa ihmetellessä harkitsin pitkään, ostanko pihalleni massiivisen kartanon, eli jalustan päällä seisovan lintulaudan. Jahkailun päätteeksi tulin siihen lopputulemaan, että pääsen helpommalla ripustettavan pähkinäsyöttimen kanssa. Lisäksi metallinen syötin on hygieeninen, koska linnut eivät pääse ulostamaan ruoan sekaan, ja mahdollinen salmonellariski jää pienemmäksi. Syöttimen joukkoon lappasin liukuhihnalle talipallosyöttimiä, rasvatankoja, kuorittua kauraa, rasvakäpyjä ja maapähkinöitä. Olin ottanut opikseni edellisvuodesta. Linnut tarvitsevat muutakin kuin talia, vaikka tali on oiva keino houkutella ruokintapaikalle esimerkiksi tikkoja.
Kuten itseäni viisaammat lintulähteet vinkkaavat, linnut tarvitsevat monipuolista ravintoa. Mikäli haluan nähdä pihamaalla muitakin kavereita kuin talitiaisia, varpusia ja sen yhden häirikköharakan, puuhun kannattaa perustaa sellainen gourmet-ravintola, joka houkuttelee paikalle myös harvinaisempia ilmestyksiä. Odottelen kiikarit kädessä etenkin hömötiaisia, käpytikkoja ja närhiä. En varmasti ole Suomen ainoa talviruokkija, jolle lintujen tarkkailu ja valokuvaus käy viihteestä. Kun näkee nokkimisjärjestyksen lähietäisyydeltä, saa yllättävän edullisen luontoelämyksen.
Mitä kaikkea linnuille sitten kannattaa tarjota? Monet aiheen asiantuntijat suosittelevat kokeilemaan esimerkiksi auringonkukansiemeniä, rasvaa, marjoja, hedelmiä, kauraa ja hirssiä. Testaamalla selviää, mikä on omalle pihamaalle sopivin kombo. Isot leipäpalat talviruokkijan on syytä unohtaa, sillä pahimmillaan ne takertuvat linnun kurkkuun kiinni. Myöskään liian suolaista ruokaa ei linnuille kannata tarjoilla.
Viime päivinä olen saanut tarkkailla pihallani kaikenlaisia vierailijoita käpytikasta oravaan. Pähkinäsyötin on pysynyt puussa, ja linnut ovat ruokailleet sulassa sovussa. Odotan innolla, mitä kaikkea tulen talven aikana todistamaan. Varmaa on se, että ruoka ei ainakaan lopu kesken.
Vuosaaressa varttunut Itä-Helsinki -median ja Koira haudattuna -podcastin perustaja Jenna Lehtonen on Vartiokylässä päivystävä toimittaja ja valokuvaaja, joka työskentelee yrittäjänä.