Näin idässä pukeudutaan syksyllä – Pukeutumisasiantuntija bongasi Itä-Helsingin tyyliniekat
Arvokelloja, kirppislöytöjä, pikamuotia, huppareita, farkkutakkeja ja tennareita. Siinä vain muutama asuste, joihin itähelsinkiläisten päällä voi törmätä. Lähdimme paikallisen pukeutumisasiantuntija Hillfort Oy:n Milla Vilskan kanssa selvittämään, miten Eastonin liepeillä syksyn saapuessa pukeudutaan. Itä lunasti odotuksemme monipuolisuudellaan.
Lounasaikaan Kauppakartanonkadulla kävelee vastaan niitä, jotka ovat vasta menossa töihin ja niitä, jotka etsivät ruokapaikkaa. Vintage-vaatteisiin sonnustautunut Milla silmäilee ohikulkijoita tarkalla katseella. Onnistumme pysäyttämään sekä Eastonin Hiustalossa työskentelevän Yulexyksen että Remaxilla töitä tekevän Nadjan. Molempien asuvalinnat ovat sellaisia, joita Milla kehuu. Vaatteet sopivat kantajilleen.
Jatkamme matkaa kohti Eastonin ja Puuilon välistä sisäkäytävää. Vaikka valtaosan jalasta löytyy matalat tennarit, läheltä kantautuu myös korkokenkien kopse. Pysähdymme keskelle käytävää ja katselemme ihmisiä. Kenen tyyli vetoaa Millaan? Vastaan tulee keskustasta itään saapunut Aapo, joka on matkalla Puuiloon. Aapolla on jalassaan Dr. Martensin maiharit, joihin Milla kiinnittää heti huomiota. Ammattilainen tunnistaa merkkikengät hetkessä.
–Tänään laitoin ihan liikaa päälle, Aapo toteaa.
Teimme saman virheen, sillä ulkona paistaa aurinko, eikä toppatakille tullutkaan tarvetta. Sisätiloissa ei ole kylmä, mutta katukuvan perusteella syyskausi on selvästi alkanut.
Joidenkin tyyli on tarkkaan harkittu kokonaisuus. Jotkut eivät ole miettineet asujaan yhtään.
–Tuo yhdistelmä on varmaan ihan vahinko, Milla sanoo, kun ohitsemme kävelee mies, joka kelpaisi kuulemma catwalkille sinisissä lenkkitossuissaan.
Pukeutujia joka lähtöön
Eastonin K-Citymarketin kahvilassa istuu eläkepäiviään viettäviä herrasmiehiä, jotka erottuvat hiekan värisestä massasta värikkäillä neuleillaan. Kun eräs herra saa kahvinsa juotua, pysähdymme hänen kanssaan hetkeksi juttelemaan muodista. Saamme kuulla näkemyksen siitä, että keskimäärin suomalaiset edustavat hänen mukaansa perinteistä tuulipukukansaa, joka ei vaatteilla koreile.
–Enkä nyt tarkoita tuota siniseen takkiin sonnustautunutta kaveria, herra keljuilee ja osoittaa kulmaa, jossa kävelee mies, joka on niin sanotusti vaihtanut farkut verkkarihousuihin.
Ajatukselle suomalaisten pukeutumistasosta on helppo nyökätä, sillä tutkimusten mukaan valtaosa meistä tekee vaatehankintansa ruokaostosten lomassa. Vuosia miestenmuodin parissa työskennellyt Milla kuitenkin tietää, ettei se suinkaan ole koko totuus, eikä Itä-Helsingissä pukeuduta yhtään sen huonommin kuin kantakaupungin kaduilla.
–Idässä pukeudutaan laidasta laitaan, kuten missä tahansa muuallakin Helsingissä. Osa panostaa pukeutumiseen ja tyyliin. He ovat kartalla viimeisimmistä trendeistä. Osalle vaatteet ovat lähinnä lämpöä tuova tekijä, koska alasti ei ole soveliasta kulkea.
Kierroksemme aikana törmäämme niin New Yorkissa asuneeseen Niinaan kuin parturina työskentelevään Mohammediin. Molemmat ovat valinneet yllensä klassisen värisen syystakin. Milla silmin nähden innostuu, kun pääsee juttelemaan molempien kanssa pukeutumisesta ja sen merkityksestä. Vaikka jotkut väittävät, etteivät seuraa muotia tai trendejä, muodin lonkerot ylettyvät alitajuntaamme siitä huolimatta. Siihen riittää se, että avaa television tai lukee lehteä.
– Pukeutumisella voi myös vaikuttaa omaan itsevarmuuteen ja siihen, että on hyvä fiilis, kun katsoo peiliin. Väistämättä se saa jokaisen meistä kohottamaan ryhtiä ja kohtaamaan maailman, joka on täynnä mahdollisuuksia, Milla kiteyttää.
Lopuksi hän muistuttaa siitä, että tyylissä ei ole kyse siitä, minkä merkkistä laukkua olallaan kantaa, vaan siitä, miten vaatteet istuvat omistajalleen ja miten niitä päällään kantaa.
Yulexys, 37
– Muoti kiinnostaa. Olen Karibialta lähtöisin, joten tietynlainen iloisuus ja naisellisuus tulee sieltä. Tyyliesikuviani ovat esimerkiksi Beyoncé ja Naomi Campbell.
Nadja, 30
– Tyylini on rento, mutta siinä on ripaus twistiä. Ennen seurasin muotia enemmän ja luin Voguen ja Bazaarin kaltaisia lehtiä. Nyt minulle on jo muodostunut oma näkemys. Vaatteita ostan monesta eri paikoista, kuten Asokselta, Zarasta ja Mangosta. Tämä nahkatakki on Uff-löytö.
Mohammed, 23
– Tykkään rennoista vaatteista. Tyylini kuitenkin vaihtelee, ja huomenna minulla voi olla päällä jotain ihan muuta. Seuraan kausien vaihtuvia väritrendejä, ja yleensä menen kauppaan ilman mitään ennakkoideaa.
Aapo, 25
– Vaatteet ovat minulle tapa ilmaista itseäni. Yleensä tilaan kaiken netistä, koska Suomen valikoima on suppeampi, eikä täällä välttämättä ole yhtä hyviä alennuksia.
Niina, 54
– Tyttäreni ovat balettitanssijoita, ja vanhempi heistä työskentelee muodin parissa. Tyttäriin nähden oma tyylini on konservatiivisempi, mutta minulla on tarkka silmä. Pukeutumiseeni on vaikuttanut myös New Yorkissa asuminen. Olen vähän hamsteri ja säästän yleensä vanhat vaatteet. Monet niistä ovat menneet tyttärien käyttöön. Jos olen jostakin asusta epävarma, kysyn tyttöjen mielipidettä.
Tom, 68 (vas.)
– Olen muodin amatööriseuraaja. Lehdistä näen, mikä on valtavirtaa. Päälläni olevan vahakangastakin olen saanut siskoltani. Tällä pääsee sisään kettujahtiin.
Alf, 70
– Me edustamme veljeni kanssa 1960-lukua, ja olemme enemmän ja vähemmän muodissa aina. Joskus kiva rotsi voi tulla vastaan kirpputorilla. Olen tehnyt työurani jalokivialalla. Sitä kautta on tullut seurattua muotoilua ja esimerkiksi korutrendejä.
Ollaanko kavereita? Tilaa kaverikirjeemme ja pysyt kartalla idän tapahtumista.
Vuosaaressa varttunut Itä-Helsinki -median ja Koira haudattuna -podcastin perustaja Jenna Lehtonen on Vartiokylässä päivystävä toimittaja ja valokuvaaja, joka työskentelee yrittäjänä.