Näin hoidat juhlatarjoilut tyylillä (ja ilman stressiä)
Kevät tuo mukanaan juhlia, joiden valmistelut nostavat stressitasoa monessa kodissa. Älä stressaa. Kun taskussa on pari hyvää niksiä, loihdit noutopöydän nopeasti juhlakuntoon ja ehdit keskittymään siihen tärkeimpään, eli vieraiden kanssa seurustelemiseen.
Tärkein sääntö juhlatarjoilujen suunnittelussa on keskittyä syötäviin, jotka voi valmistaa etukäteen ja vain nostaa esille h-hetkellä. Unohda siis lämpimät ruoat, kevään juhlapöydässä kylmänä voi tarjoilla kaiken muun paitsi kahvin.
Juhlien klassikko: voileipäkakku!
Voiko rippijuhlia juhlia ilman voileipäkakkua? Tuskin. Monella on omat makumuistonsa voileipäkakuista ja myös käsitys siitä, miltä kakun tulee näyttää. Rikotaanko rajoja? Helppo voileipäkakku onnistuu myös kääretortun muodossa, etenkin kun panostat koristeluun.
Toinen resepti on lihanhimoiselle ja toinen kalanystävälle. Yhdestä voileipäkakusta riittää noin kuudelle henkilölle. Kakun rullaaminen on helppoa, kun käytät apuna tuorekelmua.
Kylmäsavuporo-voileipäkakku
1 paketti vaaleaa vuokaleipää siivutettuna
200g kylmäsavuporolla maustettua tuorejuustoa
Leikkaa vuokaleivästä reunat pois. Prässää käsin, tai kaulimella ohueksi ja levitä suureksi levyksi. Voitele tuorejuustolla ja kääri tuorekelmun avulla rullaksi. Anna olla yön yli jääkaapissa.
Koristeluun:
150 g viipaloitua kylmäsavuporoa
8 retiisiä ohueksi leikattuna
50 g kylmäsavuporolla maustettua tuorejuustoa
Suolaheinää, lehtipersiljaa
Levitä pöydälle pala tuorekelmua ja asettele päälle tasaisesti kylmäsavuporoa, retiisejä ja yrttejä. Poista voileipäkakku pois edellisestä kelmusta ja levitä sen pinnalle tasaisesti tuorejuustoa. Laita kakku uudelle kelmulle ja rullaa taas kääretortuksi. Anna olla pari tuntia kylmässä ja poista kelmusta varovasti ennen tarjoilua.
Voileipäkakku, kylmäsavulohi
1 paketti vaaleaa vuokaleipää siivutettuna
200g kylmäsavulohella maustettua tuorejuustoa
Leikkaa vuokaleivästä reunat pois. Prässää käsin, tai kaulimella ohueksi ja levitä suureksi levyksi. Voitele tuorejuustolla ja kääri tuorekelmun avulla rullaksi. Pidä yön yli jääkaapissa.
Koristeluun:
150 g graavilohiviipaleita
1 kurkku ohueksi leikattuna
50 g kylmäsavulohella maustettua tuorejuustoa
Tilliä
Levitä pöydälle pala tuorekelmua ja asettele sen päälle graavilohta, kurkkua ja yrttejä. Poista voileipäkakku edellisestä kelmusta ja levitä pinnalle tasaisesti tuorejuustoa. Laita kakku jälleen uuden kelmun päälle ja rullaa tuttuun tapaan kääretortuksi. Anna kakun olla pari tuntia kylmässä ja poista kelmu varovasti ennen tarjoilua.
Kunnioita sesonkia
Kasvisruokailijat on hyvä muistaa myös ja siinä luotamme omaan kasvimaahamme.. tähän herkkuun voit käyttää mieluisimpia vihanneksiasi – kunhan käytössä olevat raaka-aineet ovat tällä hetkellä parhaimmillaan. Kyseessä on mahtavanapostelu ruoka, joka ei jätä ketään kylmäksi ja saa myös perheen pienimmät innostumaan vihanneksista.
Kasvimaa
400 g musta oliivi
300 g majoneesi
200 g mallasleipä
Voita paistamiseen
Ryöppää oliivit kiehuvassa vedessä. Valuta ja laita 100-asteiseen uuniin kuivumaan noin kahdeksi tunniksi. Leikkaa oliivit veitsellä puruksi. Jauha mallasleipä tehosekoittimessa hienoksi ja paista pannulla voin kanssa rapeaksi. Valuta ylimääräinen rasva pois ja sekoita puolet kuivatuista oliiveista leipäpurun kanssa. Sekoita loput oliivit majoneesin kanssa.
Valikoi mukaan sesongin tuoreita kasviksia, kuten retiisejä, parsaa ja porkkanaa.
Käytä oliiviöljyä ja suolaa maustamiseen.
Kasaa annos levittämällä oliivimajoneesia lautasen pohjalle noin 2cm kerros. Peitä majoneesi leipä-oliivipurulla. Pese tarvittaessa kasvikset. Mausta kasvikset suolalla ja oliiviöljyllä ja töki niitä pystyyn majoneesiin. Voit koristella annoksen tuoreilla pikkusalaateilla.
Suut makiaksi!
Jokainen juhla ja sankari tarvitsee arvoisensa päätöksen pikkumakean muodossa. Kun juhlista puhutaan, jälkiruokaan on luontevaa lisätä juhlantuntumaa Cavan muodossa ja kukapa ei mansikoista tykkäisi.
Mansikka-Cava -kakku
Mansikkapyree
400 g mansikka
2 dl sokeri
2 dl vesi
3 kpl liivatelehti
Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Mittaa mansikat, sokeri ja vesi kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä kypsäksi ja soseuta mansikkapyreeksi. Lisää lopuksi liivatteet.
400 g tuorejuusto
2 dl kuohukerma
2 dl tomusokeri
Sekoita jäähtynyt mansikkapyree tuorejuuston kanssa. Lisää tomusokeri. Vaahdota kermavaahto ja lisää se joukkoon. Kaada seos matalareunaiseen piirakkavuokaan hyytymään ja nosta kylmään. Jätä kuitenkin vuokaan tilaa noin yhden centin verran, jotta myös Cava kerros mahtuu kakun päälle.
3 dl Cavaa tai muuta kuohujuomaa
2 liivatelehteä
1 dl sokeria
Laita liivatteet likoamaan. Mittaa kattilaan cava ja sokeri. Kiehauta ja lisää liivatteet. Levitä tasaiseksi kerrokseksi mansikka-tuorejuuston päälle. Anna jähmettyä kylmässä yön yli. Koristele kakku mansikoilla, sitruunamelissalla ja tomusokerilla.
Onko oikotietä onneen?
Tarjoilujen suunnittelussa kaikki lähtee makumaailmoista ja paras tapa päästä haluttuun lopputulokseen on käyttää sesongin parhaita tuotteita. Alkukesästä kotimaiset vihannekset ja uuden sadon juurekset ovat huipussaan. Parsaa ei myöskään kannata unohtaa! Ohjeissamme olevia voileipäkakkuja on helppo lähteä muokkailemaan vaihtamalla sulatejuuston makua tai proteiinin lähdettä –
kokkailussa on loppujen lopuksi kyse vain omasta mielestä parhaiten yhteen sopivien makujen löytämisestä.