Näin syödään vuonna 2024: Hyvää oloa, lohtua, perinteitä ja yhdessäoloa
Konstailematonta kotiruokaa ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. Iloa yhdessä syömisestä ja lohtuherkuista.Haastavat ajat näkyvät myös ostosvalinnoissa, mikä tarkoittaa paluuta perusasioiden äärelle. Tässä vuoden olennaisimmat ruokatrendit ja vinkkejä niiden toteutukseen.
Heippa täsmädietit, nyt syödään järkevästi
K-ryhmän toteuttaman Ruokailmiöt -tutkimuksen mukaan olemme saaneet tarpeeksemme yksipuolisista erikoisruokavalioista ja ihmeitä lupaavista superfoodeista ja luotamme nyt aiempaa vahvemmin terveelliseen kotiruokaan ja monipuoliseen, ravintosuosituksia mukailevaan syömiseen.
Kokonaisvaltaista hyvinvointia tukevaan ajatteluun kuuluu, että syömisestä haetaan myös sosiaalisia iloja, ja aterian äärelle halutaan kokoutua ystävien ja perheen kanssa.
Terveellistä mutta edullista syötävää etsittäessä valokeilaan nousevat maan mainiot juurekset. Punajuuresta saat luotua herkullisia arkiruokia, ja porkkana taas sopii mainiosti niin salaatteihin kuin leivonnaisiinkin.
Lohturuoka on hyvää ja turvallista
Talven pakkasissa tai maailman murjoessa auttaa lohturuoka viltin alla nautittuna. Lohturuoka on yksinkertaista, hyvää ja täyttävää. Sitä kokatessa ei etsitä uusia makuja, vaan luotetaan tuttuun ja turvalliseen – kuin hyvän ystävän halaukseen.
K-Ruoan kyselyn mukaan noin joka neljäs suomalaisista koki ruoan tässä maailmanajassa itselleen aiempaa tärkeämpänä turvallisuutta lisäävänä tekijänä. Nuorista näin ajatteli yli puolet.
Ruokaan liittyvää turvallisuudentunnetta voivat tuoda paitsi tietyt ruoat ja herkut, myös yhdessä syöminen. Lohturuokien kaipuu ennustaa osaltaan pikaruokaravintoloiden suosion kasvua tämän vuoden aikana.
Valtaosa tyypillisimmistä lohturuoista syntyy helposti myös kotikeittiössä.
Hyvää oloa vastuullisesti
Fleksaus, eli kasvisruokavaliolla flirttailu kiinnostaa yhä useampia, jotka haluavat tehdä ruokaostoksia ympäristöä ajatellen. Etenkin nuoremmat ikäluokat näkevät hyvinvoinnin laajempana arvovalintana ja haluavat siksi tehdä vastuullisempia valintoja.
Helpoiten fleksaus onnistuu pitämällä kasvisruokapäiviä ja vaihtamalla lihan kasvisproteiineihin.
Testaa herkullisia ja helppoja kasvisruokia, jotka valmistuvat alle puolessa tunnissa. Katso myös K-Ruoan suosituimmat vegaaniset reseptit!
Näitä suomalaiset haluavat lisätä ruokavalioonsa, TOP 10
1. Kala (57 %)
2. Kasvikset (53 %)
3. Marjat (50 %)
4. Hedelmät (44 %)
5. Juurekset (35 %)
6. Kuitupitoisemmat ruoat (29 %)
7. Pähkinät (23 %)
8. Palkokasvit (22 %)
9. Vähäsokerisemmat ruoat (22 %)
10. Sydänmerkityt tuotteet (21 %)
*Ruokailmiöt on K-ryhmän vuosittainen katsaus seuraavan vuoden ruokatrendeihin. Tänä vuonna katsauksen teema on hyvinvointi.
Anna Väre
Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.