Näin onnistut elämänmuutoksessa
Vähennä, lopeta, jätä väliin. Tipaton, hipaton ja herkuton tammikuu on pitkä ja iloton ja sen jälkeen elämänmuutospäätökset yleensä lopahtavat. Ei näin! Miten saada muutokset kestämään niin, että elämänilo vähintäänkin tuplaantuu?
Tammikuu on elämänmuutosten sesonkia, mutta maaliskuussa kuntosaleilla ja terveysruokaosastoilla on taas huomattavasti rauhallisempaa. Miksi hyvät aikeet hyytyvät usein jo lähtöviivalla?
Yksi syy tähän on, että uuden vuoden hiprakassa tulee helposti luvattua liikoja. Jos päättää nujertaa kerralla kaikki paheensa, aloittaa uuden harrastuksen, olla luovempi töissä ja lukea vähintään kaksi kirjaa viikossa – noh, voi arvata kuinka siinä käy.
– Toinen merkittävä syy epäonnistumiselle on kärsimättömyys. Jos tuloksia ei synny heti, on helpompi antaa periksi ja liukua takaisin vanhoihin tapoihin. Ajattelin itsekin ennen, ettei minulla ole aikaa tai energiaa hitaisiin muutoksiin vaan haluan tulokset heti, hyvinvointikirjailija Jenny Belitz-Henriksson sanoo.
Liikunnanohjaajana ja PT:nä työskennellyt Jenny on juuri julkaissut kirjan Uuteen nousuun – löydä energisempi elämä (Tammi 2019), ja juuri siitähän elämänmuutoksesta yleensä on kyse. Kirjassa hän käsittelee kokemuksiaan laihduttamisesta ja elämänmuutoksen totuttamisesta. Kuuden vuoden jojoilun aikana hän ehti kokeilla kaikki pikadieetit, kunnes ymmärsi, ettei pikatietä ole olemassa.
Ei tee mieli. Eipä
Dieettien ja lakkojen suurin ongelma on, että niiden aikana huomio kiinnittyy juuri siihen mistä tulee pidättäytyä.
Jo 52 tuntia ilman tupakkaa! Baarissa selvin päin!! Ei kolmeen viikkoon karkin karkkia, eikä tee edes mieli! Eipä.
– Suurin oivallukseni oli lakata ajattelemasta painonpudotusta kuurina, jonka jälkeen voisin palata takaisin vanhaan elämääni. Jatkuvan mielihalujen rajoittamisen sijaan aloin syödä säännöllisesti enkä kieltänyt itseltään mitään. Säännöllisen ruokarytmin, kasvisten lisäyksen ja ravitsevan perusruoan ansiosta suklaa-annokseksi riitti yhtäkkiä pari palaa kokonaisen levyn sijasta.
Ruokarytmin säännöllistäminen toi toisenkin oivalluksen: mielitekojen takana on useimmiten nälkä.
– Moni sanoo syövänsä tunteisiin, vaikka on oikeasti nälkäinen. Jos syö pienen pinaattikeiton lounaaksi, on kotiin tullessa niin hirveä nälkä, että vetää jääkaapista kaiken mahdollisen. Usein ruokavajeen korjaaminen jatkuu koko illan ja kaapilla käy jatkuvasti rapistelemassa.
Koska olen mahtava tyyppi
Ruokaremonttinsa aloittaessaan Jenny päätti laihduttaa elämänsä viimeisen kerran. 20 ekstrakiloa enemmän häntä häiritsi jatkuva väsymys, joka teki joka olon vetämättömäksi ja liimasi sohvan pohjalle iltaisin.
– Laihtuminen itsessään ei tuonut onnea, mutta energian lisääntymisen myötä myös onnellisuus ja jaksaminen kasvavat. Kun saa takaisin omaa voimaansa, alkaa tuntua, että kaikki on mahdollista!
Tärkeintä muutoksissa on, etteivät ne saa koskaan pohjautua itseinhoon ja itsensä rankaisemiseen, vaan ajatukseen, että olen niin mahtava tyyppi, että ansaitsen voida paremmin.
Jos uskonpuute – tai kärsimättömyys – kuitenkin iskee, kannattaa miettiä, miten kaivattu muutos vaikuttaisi omaan elämää konkreettisesti ja millaisia hyviä asioita sen saavuttaminen itselle antaisi.
Jenny kertoo ystävästään, joka laihdutti 80 kiloa, koska ystävä halusi pysyä lastensa perässä ja pystyä paremmin leikkimään heidän kanssaan. Laihdutus onnistui, koska urakan edetessä ystävä keskittyi olonsa kevenemiseen ja leikkimisen helpottumiseen pelkkien kilojen laskemisen sijaan.
Paheet osana elämänhallintaa
Luopumisen vaikeus liittyy usein siihen, että paheistamme on tullut tärkeä osa elämänhallintaa. Kun itse vielä poltin, pidin töissä tupakkatauon aina kun aivoni alkoivat lyödä tyhjää (eli aika usein). Niinpä ajattelu ilman tupakkaa tuntui alussa täysin mahdottomalta. Toki asian voin nähdä myös siten, että jos tietystä paheesta pidättäytyminen tuntuu ajatuksena täysin mahdottomalta, on siihen yleensä tarvetta.
Uutta elämäntapaa ei omaksuta kuukaudessa, mutta eihän riippuvuus tai ylipainokaan yhdessä yössä syntynyt. Koska mieli tarvitsee aikaa prosessoida muutosta, kannattaa matkan varrella iloita pienistä onnistumisista ja välietapeista, jotka vievät oikeaan suuntaan.
Jennyllä uusien ruokailutottumusten muuttuminen rutiineiksi kesti noin vuoden. Sitä ennen täytyi asia pitää mielessä aktiivisesti itse.
– Lupauksen arvoa kannattaa peilata omia arvoja vasten. Jos pitää hyvinvointia itselle tärkeänä, voi miettiä, kuinka päivittäiset valinnat sitä tukevat, ja tekeekö itselle tärkeän asian eteen tarpeeksi oikeita asioita.
Jennyn lempijutut juuri nyt
Valon vaivihkainen lisääntyminen – kevät lähestyy.
Vapaauinnin harjoittelu – erittäin meditatiivista, koska joutuu keskittymään vain siihen, mitä tekee.
Polkujuoksu – mieli ja kroppa kiittävät.
Anna Väre
Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.