Neljä mainiota tapaa syyssadon säilömiseen
Jokamiehenoikeus antaa kaikille mahdollisuuden kerätä marjoja ja sieniä sekä kalastaa tiettyjä sääntöjä noudattaen. Suomen sesonki on lyhyt, mutta sitäkin maukkaampi. Tässä muutamia tapoja, joilla säilöt syksyn saaliin talven varalle.
1. Mehusta
Marjasadon mehustus on hyvä tapa säilöä. Tapoja on monia, mutta me tykätään tästä. Kilolle marjoja laitetaan 300 g sokeria ja puoli litraa vettä. Sekoitetaan hyvin ja laitetaan kannelliseen astiaan. Astia laitetaan vesihauteeseen pariksi tunniksi, jonka jälkeen voit siivilöidä mehutiivisteen ja pakastaa pitkää talvea varten. Oma suosikkimme on punaherukkamehu, joka lämmitettynä hellii raikkaina talvipäivinä. Koska kaikki kuuluu käyttää, voit lisätä siivilään jääneeseen marjapyreeseen sokeria ja keittää seoksen kattilassa hilloksi.
2. Pakasta
Tuttu, turvallinen ja hyväksi havaittu. Pakastus sopii melkeinpä kaikille tuotteille. Sääntöjä tähänkin on. Sienet tulee paistaa kuivalla pannulla ennen pakastusta, marjoihin lisätään sokeria ja niin edelleen. Olemme viimeaikoina testailleet, miten kesän yrttisadon saisi parhaiten säilöttyä. Voittajaksi osoittautui tämä: aja tuoreet yrtit blenderissä tasaiseksi ja sekoita joukkoon rypsiöljyä. Pakasta valmis öljy jääpalamuoteissa, joista öljy on helppo lisätä ruokiin makuun antamaan.
3. Kuivaa
Kaikista kovimpina sienisyksyinä, kun uunikaan ei ole meille riittänyt, olemme kuivanneet suppilovahveroita saunan lauteilla. Tuoksu on huumaava ja maku mieletön. Kuivaus sopii myös loppukesän kukkasille, kuten oman pihan samettikukille. Kuivaus on aikaa vievää, mutta helppoa. Sidoimme vain kukat kimpuksi ja jätimme ne huoneenlämpöön pariksi kuukaudeksi. Valmista tuli. Kukat tulee piristämään salaattikastikkeita vielä pitkään.
4. Pikkelöi
Pikkelöinti tarkoittaa liemeen säilömistä, eli meille liemistä. Meidän mielestä melkein kaikkea voi ja kuuluu pikkelöidä. Sopiva liemi syntyy 1–2–3 -suhteella: yksi osa väkiviinaetikkaa, kaksi osaa sokeria ja kolme osaa vettä. Mittaa ainekset kattilaan ja kiehauta.
Mausta liemi aina sen mukaan, mitä säilöt. Esimerkiksi klassiset maustekurkut syntyvät kun lisäät liemeen sinapinsiemeniä, valkosipulia ja tilliä. Kurpitsan sekaan sekoitamme yleensä laakerinlehtiä ja maustepippuria. Purkit pitää aina steriloida ennen säilömistä. Se onnistuu joko keittämällä purkkeja kiehuvassa vedessä muutaman minuutin, tai kuumentamalla ne uunissa. Sterilointi mahdollistaa tuotteiden säilymiselle ja tekeytymiselle. Kannattaa siis maltaa parisen kuukautta ennen alkaa maistella sisältöjä.
Hulluttele huolella!
Näin alkusyksystä metsä ja ruokakaupat ovat täynnä upeita ruoka-aineita, jotka innostavat monenlaisiin kokeiluihin. Voit kokeilla villiyrttejä tai vaikka maustaa kinuskin syksyn herkkutateilla. Vaihtoehtoja on paljon. Metsän antimia kerätessä tulee muistaa, että vapauteen liittyy myös tärkeä vastuu luonnon suojelemisesta, kerää siis metsää kunnioittaen.