Otetaan härkistä sarvista ja tehdään siitä herkkutäyte paprikoille
Nyt trendaavat kasvis- ja vegaaniruoat, joissa halutaan korvata lihatuotteet kasvisperäisellä vaihtoehdolla. Kotimaisesta härkäpavusta ja herneproteiinista valmistettu härkis on moniottelija, joka taipuu monenlaiseen ruoanlaittoon. Mehukkaat täytetyt paprikat ovat retroherkku, joka kokee uuden tulemisen herkullisella härkis-täytteellä. Maista ja ylläty!
Moni haluaa tänä päivänä korvata lihan kasvisperäisillä vaihtoehdoilla ja onneksi valikoimaa löytyy. Viime vuosina markkinoille on ilmestynyt huimaa vauhtia monenlaisia valmisteita, jossa on käytetty kasviperäisiä raaka-aineita, kuten kauraa, härkäpapuja ja soijaa.
Yksi suosituimmista tuotteista on ollut härkis, joka on hyvin helppokäyttöinen ja monipuolinen raaka-aine. Härkiksen rakenne on pehmeä ja se imee hyvin mausteita. Paistaessa härkikseen saa muutamassa minuutissa rapean pinnan ja sitä voi käyttää jauhelihan tapaan. Se ei vaadi oikeastaan muuta kuin lämmityksen ja maustamisen. Härkis on lähes käyttövalmis tuote, joka on hyvä lisätä ruoanlaiton loppuvaiheessa, koska se ei vaadi pitkää kypsennystä.
Talvella on ihana nauttia lämmintä ja täyttävää, mutta kuitenkin ravintoarvoltaan rikasta ruokaa. Täytetyt paprikat ovat meheviä ja maistuvia. Ne ovat yllättävän nopeita valmistaa ja eivätkä vaadi suuria ponnistuksia keittiössä. Voit täyttää paprikat haluamillasi täytteillä. Nykyään suosittu suippopaprika sopii erinomaisesti uuniin laitettavaksi, koska se kypsyy nopeasti. Voit toki käyttää tavallista paksumpaa paprikaa, mutta silloin kypsennykseen kannattaa varata enemmän aikaa. Täytteeseen kannattaa sisällyttää mahdollisimman paljon myös kasviksia ja voitkin pilkkoa sekaan mitä kaapissa sattuu löytymään. Halutessaan paprikoista saa ihanan täyteläisiä juustokuorrutteella.
TARVITSET:
4-6 paprikaa
1 pkt härkistä
1 iso sipuli / kevätsipulia
2-3 valkosipulinkynttä
lehtikaalia
ruusukaalia
1,5 dl riisiä
2 rkl tomaattipyreetä
2 dl juustoraastetta
1 tl siirappia
chiliä / chilirouhetta
suolaa
mustapippuria
lehtipersiljaa
oreganoa
öljyä (paistamiseen)
- Pese ja halkaise paprikat pituussuunnasta ja poista siemenkodat. Asettele paprikat leivinpaperilla päällystetylle pellille.
- Keitä riisi suolatussa vedessä valmiiksi.
- Silppua sipulit ohuiksi siivuiksi. Kuori ruusukaaleista päällimmäinen kerros pois ja siivuta ja pese ruusukaalit. Poista lehtikaaleista lehtiruode ja pilko lehdet suikaleiksi esim. taloussaksilla.
- Kuullota sipuleita, kaaleja ja chiliä hetki öljyssä ja lisää tomaattipyree ja tilkka vettä sekä yrtit. Anna vesitilkan haihtua. Lisää tämän jälkeen härkis muru ja paista seosta muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa haluamiasi mausteita.
- Täytä paprikat täytteellä ja kuorruta paprikoiden pinta juustoraasteella.
- Paista uunin keskitasolla 200-asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes juusto on saanut kullanruskean pinnan.
- Silppua valmiiden paprikoiden päälle lehtipersiljaa sekä halutessasi kevätsipulia ja tarjoile vaikka salaatin kera.
Miltä maistui?
Uunipaprikoita syödessä tulee usein harmitelleeksi, että miksi niitä tulee tehtyä niin harvoin, koska ne ovat niin hyviä! Perheen lihansyöjät eivät edes huomanneet, että jauhelihan tilalla oli käytetty härkis murua. Täyte oli ihanan mehevää ja täynnä makua. Itse pidän erityisesti täytetyn paprikan mehevyydestä ja ruokaisuudesta. Ne ovat niin helppotekoisia, että niiden valmistus onnistuu myös isommalle porukalle. Härskis sopii erinomaisesti lihan korvikkeena kaikenlaiseen ruoanlaittoon ja sen rakenne on hyvin lihan kaltainen.
Kasvisperäisiä lihankorvikkeita on tarjolla kattavasti ja ne löytyvät kaupoista erilliseltä hyllyltä, joten niiden saatavuus ja käyttö on tehty kuluttajille helpoksi. Kannattaa rohkeasti tutustua markkinoilla oleviin kasviproteiini tuotteisiin todetakseen, että ne ovat oiva vaihtoehto lihalle. Kerää viikonlopun ostoslistalle täytettyjen paprikoiden raaka-aineet ja testaa.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.