Ylellinen aamiainen A´la Eggs Florentine
Valmista hitaan viikonlopun aamiaispöytään tai pääsiäispyhien tarjottavaksi hurmaavia Eggs Florentine -croissanteja. Rapsakka, voissa paistettu ja litistetty croissant saa pikantin makeutensa ylleen sivellystä hunajasta. Croissantit täytetään kevään ensimmäisillä hennoilla tankoparsoilla, kylmäsavulohiviipaleilla sekä uppomunalla ja reiluilla lusikallisilla hollandaisekastiketta.
Eggs Florentine on aamiaisklassikko, jonka sanotaan olevan kotoisin Ranskasta. Sitä on kutsuttu Eggs Benedictin pikkuserkuksi, jossa on paljon samoja elementtejä. Eggs Florentine koostuu pinaatista, valuvasta uppomunasta ja hollandaisekastikkeesta. Ja mikä parempaa, kevään odotetun parsakauden ensimmäiset hennot tankoparsat ovat saapuneet kauppoihin! Parsat sopivat täydellisesti myös tähän kokonaisuuteen pinaatin tilalle.
Tässä käyttämäni Glorian koti ja viini -lehden -ohje on todellakin testaamisen arvoinen. Mikä makujen harmonia, suolaista ja makeaa!
Periaatteessa Eggs Floretinessa tai Eggs Benedictissä voi käyttää mitä tahansa leipää tai muffinsia, mutta perusperiaate on aina sama: leivän päälle kootaan kaikki muut raaka-aineet keoksi ja koko komeus kuorrutetaan hollandaisella.
Uppomunan valmistaminen ei ole ollenkaan vaikeaa, sillä se onnistuu jopa mikrossa! Keinoja on useita ja apuna kannattaa käyttää siivilää tai kelmua, mutta tärkeintä on, että käytät tuoreita munia. Hyviä täsmävinkkejä valmistukseen löydät tästä.
Hollandaisekastike syntyy näppärästi myös helppona versiona, joka ei vaadi vesihaudetta ja vatkaamista. Jos haluat aamiaisellesi hieman luksusta, testaa tätä! Kastikkeen tekoon tarvitset sauvasekoittimen ja sopivan korkean ja tarpeeksi kapean astian. Tätä tekee mieli lorauttaa päälle reilusti.
TARVITSET:
4 croissantia
30 g voita
- 2 tl hunajaa
Pikahollandaise
100 g voita
2 keltuaista
2 tl vettä
2 tl sitruunanmehua
¼ tl suolaa
Uppomunat
1 l vettä
½ dl väkiviinietikkaa
4 kananmunaa
ripaus sormisuolaa
Lisäksi
nippu tuoretta parsaa
1 rkl voita
100 g kylmäsavulohta
ripaus suolaa
mustapippuria
Tee näin:
- Kauli croissantit ohuiksi kaulimen avulla (paksuus noin 1 cm).
- Sulata voi laakeassa pannussa ja laita croissantit pannulle paistumaan. Valuta hunajaa croissantien pinnoille ja käännä hunaja puolet alaspäin. Aseta pala leivinpaperia croissanttien päälle ja nosta painoksi esim. lautanen. Paista noin minuutti ja ota paino pois kääntäen croissant. Paista toista puolta myös noin minuutti. Anna croissantien jäähtyä täytteiden valmistumisen ajan, jolloin ne rapeutuvat.
- Valmista kastike. Erottele kananmunan keltuaiset korkeaan kulhoon, lisää vesi ja purista sekaan sitruunanmehu. Käynnistä sauvasekoitin kulhon pohjalla ja kaada kuuma voisula ohuena nauhana joukkoon. Anna sauvasekoittimen käydä puolisen minuuttia tai kunnes kastike on sileää. Mausta ripauksella suolaa.
- Valmista uppomunat. Kuumenna vesi laakeassa kattilassa. Rikot munat valmiiksi erillisiin laseihin. Lisää etikka veden joukkoon, kun vesi kiehuu. Laske lämpöä sen verran, että vesi poreilee. Pyöräytä kauhalla veteen pyörre ja liuúta munat yksitellen kattilaan (max 2 munaa kerralla). Keitä noin 3 minuuttia. Nosta munat reikäkauhalla talouspaperin päälle.
- Kuumenna nokare voita pannulla. Lisää pestyt ja kannasta katkaistut parsat pannulle ja paista pari minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. (Voit myös halutessasi keittää parsoja 2 min. suolalla maustetussa vedessä).
- Laita croissantit lautaselle ja levitä päälle parsaa. Nosta lohiviipaleet ja uppomunat parsojen päälle. Mausta munat sormisuolalla. Lusikoi hollandaisekastike croisanteille ja viimeistele kokonaisuus mustapippurilla. Nauti!
Miltä maistui?
Annos on täydellinen suolaisen ja makean liitto. Aivan kuin söisi croissantia hillolla ja lisäkkeinä kaikkea mahdollista ihanaa.
Annoksen valmistus vaatii hieman teknistä osaamista, mutta epävarmakin kokki onnistuu, kun vähän oikoo mutkia ja käyttää apuna siivilää.
Suosittelen näkemään tämän pienen vaivan, joka Eggs Florentinen koostamiseen menee. Tässä annoksessa ovat kaikki elementit, mitä toivoa saattaa hyvältä ja näyttävältä tarjottavalta. Voit tehdä tästä myös kasvisversion käyttämällä itselle sopivia raaka-aineita.
Rapsakaksi paistettu croissant hunajalla suorastaan rouskuu pehmeän kastikkeen ja uppomunan alla. Napakoiden parsojen maku pääsee myös oikeuksiinsa tässä annoksessa. Tämä olisi erinomainen tarjottava myös pääsiäisbrunssilla.
Syödään hyvin ja nautitaan keväästä!

Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.