Pääsiäismenu on oodi keväälle
Pääsiäinen on juhla, joka viimeistään kertoo kevään koittaneen. Hienointa pääsiäisen usein hartaissakin perinteissä on, että ne kokoavat ihmiset yhteiseen pöytään nauttimaan hyvästä ruoasta ja tunnelmasta. Tässä pääsiäismenumme pitkän viikonlopun parhaimpiin hetkiin.
Tällä kertaa etsimme pääsiäisruokiin hieman erilaista lähtökohtaa perinteisen lammaspaistin ja minttuhyytelön sijaan. Alkuruoan myötä on aika karistella kehosta viimeiset pakkasenpuremat, sillä pääruoan kohdalla kajautetaan oodi keväälle. Ateria huipentuu jälkiruokaan, joka on saanut innoituksensa pääsiäiseen kuuluvasta suklaamunien metsästyksestä.
Avaa ateria samettisella keitolla
Klassinen peruna-purjososekeitto on helppo valmistaa etukäteen ja lämmittää kun on aika käydä pöytään. Peruna ja purjo muodostavat hyvin tunnetun makuparin, jonka samettisuus korostuu keiton päälle lisätyllä ranskankermanokareella. Sen lisäksi keiton pinnalle voi murustella vaikkapa perusnasipsejä tuomaan pientä rapeutta ja suutuntumaa.
Peruna-purjo -keitto
1 iso purjo, käytä vain valkoinen osa
4–6 isoa kiinteää ruokaperunaa
50 g voita
2 dl kermaa
1 l kasvislientä (kasvisliemikuutiosta)
suolaa
Kuori perunat ja leikkaa kasvikset pieneksi. Freesaa kasviksia voin kanssa isossa kattilassa. Lisää nesteet ja hauduttele kypsäksi. Soseuta keitto. Mausta suolalla ja ohenna tarvittaessa kermalla tai kasvisliemellä. Kata pöytään ranskankermaa ja perunasipsejä.
Lammasta tai jotain muuta
Lammas kuuluu pääsiäispöytään yhtä olennaisena kuin munat, tiput ja höyhenetkin. Tosin nyt suunnittelimme menun niin, että lampaan voi hyvin korvata myös muulla lihalla, kalalla tai kasviksilla. Itse löysimme kaupasta K-Citymarketista niin laadukasta naudan marmorifileetä, ettemme voineet sitä vastustaa.
Pääruoan lisukkeena toimii ruokaisa peruna- ja herkkusieniconfit. Confit tarkoittaa alun perin ”omassa rasvassa kypsennettyä”, mutta kasvisten valmistuksessa tämä on hieman vaikeaa ja joten myös rypsiöljy ajaa saman asian. Ateriaa tasapainottamaan suosittelemme keväisiä kasviksia, joita voi siivuttaa, marinoida ja syödä sellaisenaan.
Härän marmorifile
150 g härän marmorifileetä per ruokailija
Suolaa, mustapippuria
Öljyä ja voita paistamiseen
Paista file kokonaisena kuumalla pannulla. Aloita paistaminen öljyssä ja lisää lopuksi nokare voita ja lusikoi voi vaahtoa fileen päälle. Ota pois pannulta ja kypsennä 120-asteisessa uunissa loppuun. Sisälämmön kuuluu olla noin 52 astetta, jotta pihvit ovat medium. Anna uunin jälkeen vetäytyä 15–20 minuuttia folionyytissä huoneenlämmössä. Leikkaa annospaloiksi juuri ennen tarjoilua. Mausta suolalla ja pippurilla.
Peruna-sienilisuke
4 Rosamunda-perunaa
15 herkkusientä
Rypsiöljyä, timjamia, valkosipulia, suolaa
Kuori ja leikkaa perunat haluamaasi muotoon. Poista sienistä jalka. Lado kasvikset korkeaan kattilaan, lisää joukkoon timjamia ja valkosipulia ja kaada joukkoon rypsiöljyä niin, että ainekset peittyvät.
Lämmitä öljy levyllä 110-asteeseen ja kypsennä perunoita noin 45 minuuttia, tai kunnes ne ovat kypsiä. Voit paistaa vielä halutessasi perunaan rapean pinnan pannulla. Mausta suolalla.
Hyviä vaihtoehtoja lihaiselle aterialle
Oliiviöljyssä haudutettua lohta
150 g nypittyä ja nahatonta lohifileetä per ruokailija
suolaa
oliiviöljyä
Leikkaa lohi annospaloiksi. Hiero reilusti suolaa fileisiin. Aseta fileet syvään astiaan ja peitä oliiviöljyllä. Laita 60-asteiseen uuniin. Anna olla noin 45 – 60 minuuttia tai kunnes sisälämpötila on 44-astetta. Nosta pois öljystä, valuta, lisää hieman suolaa ja tarjoile.
Uunissa paahdettua kukkakaalia
puolikas kukkakaali per ruokailija
voita
suolaa
Ota voi pehmenemään. Poista kukkakaalista lehdet. Hiero pehmennyt voi kukkakaalin pintaan. Lisää suolaa pintaan. Laita kukkakaali uunipellille ja uunipelti 180-asteiseen uuniin noin puoleksi tunniksi, tai kunnes kypsää ja voi on paahtanut kukkakaalin kullanruskeaksi.
Kakusta munat löytyvät varmasti
Lasten suosikki on etsiä aamulla pääsisäispupun piilottamat munat. Tässä jälkkärissä niitä ei tarvitse kauaa etsiä ja lopputulos on taattu – ja ehkä myös yllättävän tutun makuinen. Voit valmistaa kakun jo edellisenä päivänä.
Maitosuklaakakku
300 g maitosuklaata
300 g suolaton voi
200 g tomusokeria
4 kpl kananmuna
100 g vehnäjauho
Laita vesihauteeseen murskattu suklaa, kuutioitu voi ja tomusokeri. Sulata tasaiseksi ja nosta pois vesihauteelta. Lisää kananmunat yksitellen. Lisää lopuksi vehnäjauhot. Paista 160- asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Kakun kuuluu jäädä keskeltä raa`ahkoksi. Jäähdytä.
Valkosuklaavaahto
200 g valkosuklaata
2 dl kuohukermaa
Kiehauta kerma, lisää suklaa paloina ja sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella. Anna jäähtyä kylmäksi. Vaahdota vispilällä kuohkeaksi.
Koristele haluamallasi tyylillä ja suklaamunilla.
Hyvää mieltä ja katse kevääseen
Pääsiäiseen voi liittää monenlaisia rituaaleja, mutta samalla se on hyvää aikaa levätä ja virittäytyä tulevaan kevääseen. Toivotaan, että luvassa on paljon aurinkoisia päiviä sekä pitkä ja kuuma kesä.
Tilaa menun ainekset suoraan kotiin tai helposti mukaan noudettavaksi K-Citymarket Eastonin ruoan verkkokaupasta.