Pala kaupunkia katosi Eastonin kupeesta – jääkö kukaan kaipaamaan?

Maisemat ovat muuttuneet  Itäkeskuksen Kauppakartanonkadulla. 1970-lukulaisen kaupunkisuunnittelun ihanteita edustanut kuuden kerrostalon asuntokortteli on nyt valtavina purkukasoina aivan Eastonin kupeessa.

Seison Helsingin kaupungin asunnot Oy:n eli Hekan purkutyömaan vieressä Kauppakartanonkadulla ja katselen, kuinka kaivinkone hyörii purkujätteiden seassa.

Viereisessä Ison Antin leikkipuistossa näkyy lapsiperhe leikkimässä ja läheisessä Ystävyydenpuistossa joku syö pitsaa puistonpenkillä. Penkin luona on jättimäinen puunrunko. Liekö kaadettu talojen ohessa, sillä purkutyömaan vieressä on isoja kantoja.

Aikakautensa parhaimmistoa

Ohikulkijat ja Itä-Helsingin asukkaat eivät välttämättä tiedä, että tuiki tavallisilta lähiötaloilta näyttäneet Kauppakartanonkadun punatiiliset kerrostalot edustivat aikakautensa kaupunkisuunnittelun parhaimmistoa.

Internetin syövereistä löydän tietoja, joiden mukaan vuonna 1978 valmistuneet Kauppakartanonkatu 16:n kerrostalot olivat malliesimerkki niin sanotusta kompaktikaupungista. Siinä yhdistyivät perinteinen kaupunki ja uuden ajan lähiö, joka ei muistuttanut edellisten vuosikymmenien metsälähiöitä.

Perinteistä kaupunkisuunnittelua muistuttaen Kauppakartanonkadun talot rakennettiin kiinni jalkakäytävään ja talojen katutasoon tehtiin kivijalkamyymälöitä. Rakennukset eivät muodostaneet täysin umpinaista korttelia, mutta silti ne rajasivat julkisia katutiloja ja muodostivat rauhallisen sisäpihan.

Suurkortteliin liki 300 uutta asuntoa

Kauppakartanonkadun purettujen talojen tilalle on luvassa aiempaa tiiviimpää rakentamista. Voisi sanoa, että kyseessä on kompaktikaupungin uusi, kehittyneempi versio. Kauppakartanonkatu kuuteentoista on suunniteltu suurkortteli, joka edustaa klassista umpikorttelityyppiä sisäpihoineen ja katutason liiketiloineen.

Samalla asuntojen määrä tontilla kasvaa. Puretuissa taloissa oli 161 kaupungin vuokra-asuntoa. Uusia asuntoja tulee 296, joista osa on asumisoikeusasuntoja.

Asuntojen määrän kasvu on Itäkeskuksessa tarpeellista, koska uusia asuntoja on syntynyt alueelle erittäin niukasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Helsingin kaupungin tilaston mukaan Itäkeskuksen asuntotuotannon kulta-aikaa elettiin nimenomaan 1970-luvulla. Silloin kaupunginosaan valmistui yhteensä 1 260 asuntoa. 1980-luvulla asuntoja valmistui hieman yli 500 ja 1990-luvulla reilut 640. Sittemmin asuntotuotanto on hiipunut.

Jääkö kukaan kaipaamaan?

Katsellessani Itäkeskuksen purkutyömaata pohdin, jääkö kukaan kaipaamaan purettuja 1970-luvun taloja. Muualla Helsingissä on suojeltu 1960-luvun kerrostaloja kulttuurihistoriallisesti ja rakennustaiteellisesti arvokkaana, mutta ilmeisesti 1970-luvun talot eivät – ainakaan toistaiseksi – täytä suojelukriteereitä.

Helsingin kaupungin asunnot Oy on perustellut Kauppakartanonkadun talojen purkamista peruskorjauksen taloudellisella kannattamattomuudella ja tontin rakennusoikeuden kasvattamisella.

Lähteet: Kauppakartanonkatu 16 asemakaavan muutos, Helsingin kaupunki, 2017

Heka Oy:n asukaslehti Hima, 2/2018.

Jatke Uusimaa Oy:n verkkosivut, jolta löytyy myös havainnekuvia uudisrakennuksesta

Helsingin seudun aluesarjat -verkkosivusto, Helsingin kaupunki ja Tilastokeskus, 202

Aiheeseen liittyen

Itäinen rantareitti tarjoaa upeita kokemuksia pyöräilijälle

Itäinen Rantareitti tarjoaa upean läpileikkauksen itä-Helsingin kauneimmista maisemista ja kiinnostavasta arkkitehtuurista.

Hyllyjen välissä
12.07.2024

Mitä tehdä Itä-Helsingissä tänä kesänä?

Kesäinen Itä-Helsinki kutsuu seikkailuun! Nappaa parhaat vinkit Itä-Helsingin kulttuuritapahtumiin ja muihin menoihin tästä.

Kiikarissa itä
09.07.2024

Mikä fiilis? Ideakilpailu-näyttely esittelee Itä-Helsingin uuden keskustan

Eastonissa esillä oleva Itä-Helsingin keskustan ideakilpailu -näyttely paljastaa, millaiseksi asuinympäristömme tulevaisuudessa kehittyy.

Kiikarissa itä
25.11.2020

Majavakalliolla nautitaan uudesta penkistä – nyt on jälleen toiveiden aika!

Herttoniemen Majavakallio sai uuden penkin OmaStadi -toiveiden ansiosta. Jani jututti penkillä istujia.

Kiikarissa itä
20.10.2020

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje