Testissä nyt: K-Ruoka-applikaatio
Tällä palstalla luovitaan villissä ruokasovellusviidakossa ja testataan sovellusten käyttöliittymät reseptejä myöten.
Törmäsin puutarhansa satoa mukanaan kuljettavaan ystävääni. Hän tarjosi puntillista raparperia suloisesti raparperin lehteen käärittynä. ”Totta kai!” muistan vastanneeni ystävälliseen tarjoukseen.
Olen kova suunnittelemaan ja ideoimaan. En ole varmasti ainoa, jolle itse toteutus tuottaa enemmän tai vähemmän päänvaivaa. Kun huomaa yhtäkkiä kävelevänsä puntti raparperia kainalossaan, alkaa syljentuotanto huomattavasti kiihtyä ja mieli laukata piirakoissa ja kiisseleissä.
Usein arjessa kohtaa tilanteen, jolloin käsillä olevat erinäiset raaka-aineet eivät muodosta ainakaan ensituumauksella koherenttia ateriaa. Tässä kohtaa teknologia on kuullut avunhuutomme ja siunannut meitä niin sanotulla ruoka-ainehaulla.
K-Ruoka -applikaatio on yhdistelmä reseptipankkia, kauppalistaa ja henkilöityjä etuja. Sovellus löytää lähimmät K-Marketit ja käyttäjä pystyy ottamaan yhteyttä jopa suoraan kauppiaaseen. Sovellus on selkeä ja helppokäyttöinen. Jokainen funktio toimii omalla välilehdellään. Erityisesti mahdollisuus klikata ruoka-aineita suoraan reseptistä kauppalistalle helpottaa kaupassa käyntiä huomattavasti.
Näin se toimii
Kirjoitan ruoka-aine hakuun raparperi ja eteeni lävähtää enemmän reseptejä kuin osaan kuvitellakaan. Reseptit vaihtelevat perinteisistä raparperipiirakoista raikkaisiin hillokkeisiin ja curdeihin kesäisiä salaatteja unohtamatta.
Päätän testata rustiikkisia raparperiruukkuja. Ilahdun huomatessani reseptin sisältävän ruisjauhoja: mikä maukas tapa päästä eroon kaapin pohjalla lojuneesta pussin pohjasta. On myös mainittava, että rustiikkisuus on armeliain tapa laittaa ruokaa, mikäli esillepanoon ja koristeellisuuteen ei ole aikaa tai energiaa. Uunista lautaselle ja pihalle piknikille maailmaa ihmettelemään!
Ruukut upposivat nopeasti omaan ja läheisteni suihin. Konseptina tämä ”täytetty muffinssi” toimii loistavasti ruokahävikin minimoimisessa. Ruukut kun voi täyttää oikeastaan millä vain, suolaisella tai makealla. Myös itse taikina on muunneltavissa suolaiseksi vähentämällä sokerin määrää. Osan jauhoista voi myös korvata esimerkiksi puuron jämällä tai kuivuneesta leivästä jauhetuilla jauhoilla. Vain mielikuvitus on rajana!
Resepti (12 annosta)
Taikina
- 150 g Pirkka-leivontamargariinia tai meijerivoita
- 1 dl sokeria
- 1 kananmuna
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1 dl ruisjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
Täyte
- 4–5 (n. 500 g) raparperinvartta
- 1 ps (200 g) vadelmia *Korvasin tämän raparperilla, sitä kun nyt oli.*
- 2 dl fariinisokeria
- ½ dl vettä
- ¾ dl perunajauhoja
- Pinnalle tomusokeria
Valmistus (30–60 min)
- Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää muna edelleen vatkaten. Sekoita vehnäjauhot, ruisjauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan. Siirrä taikina kylmään.
- Leikkaa raparperit pieniksi paloiksi. Kaada kattilaan raparperipalat, vadelmat, fariinisokeri ja vesi. Ripottele joukkoon perunajauhot. Sekoita huolellisesti pohjaa myöten ja kuumenna. Kun seos pulpahtaa, ota kattila pois levyltä ja siirrä kylmään vesialtaaseen jäähtymään.
- Voitele 12 vuoan muffinipelti. Jaa taikina 12 palaan. Painele taikinapalat jauhotetuin sormin vuokien pohjalle ja reunoille niin, että taikinapohja ulottuu hieman vuoan reunan yli. Jaa täyte taikinapohjien päälle ja käännä taikinareunoja hieman täytteen peitoksi. Paista leivonnaisia 200 asteessa uunin alimmalla tasolla 15-20 minuuttia.
- Irrota jäähtyneet leivonnaiset vuoista esimerkiksi puisen veitsen avulla. Siivilöi pinnalle tomusokeria. Tarjoa mehevät raparperiruukut vaniljajäätelön kanssa.