Parhaat herkut syntyvät nyt kotimaisista omenoista
Kotimaiset omenat ovat pian parhaimmillaan kun tarjonta laajenee kesäomenoista syyslajikkeisiin. Käytä kotimaisia omenoita ruoanlaittoon ja leivontaan, hilloa, mehusta tai nautiskele sellaisenaan. Nappaa tästä helppo resepti pikaiseen piirakkaan ja herkulliseen omppuhilloon.
Geneva Early kypsyy nimensä mukaisesti aikaisin ja on punainen, mutta pohjaväriltään keltainen, aromikas omena.
Kotimaisia omenalajikkeita on lähes sata
Kotimaiset omenat ovat kirpeän raikas sesonkiherkku, joita hyvän varastoinnin ansiosta on tarjolla loppuvuoteen saakka. Syksyn edetessä omenavalikoima laajenee Eastonin K-Citymarketin heviosastolla lähes viikoittain. Ensimmäisenä hyllyyn ovat ehtineet mm. kesälajikkeet Geneva Early ja Valkea kuulas.
Jopa 70 % Suomessa viljellyistä omenoista tuotetaan Ahvenanmaalla, jossa ilmasto sopii aurinkoisuutensa ja leudon syksynsä ansiosta erinomaisesti omenoiden kasvattamiseen.
Syyslajikkeet, kuten Raspi, Discovery, Collina, Summerred ja Raike kypsyvät elo-syyskuussa. Lokakuulle saakka odoteltavia talvilajikkeita ovat esimerkiksi Eva, Lobo, Aroma ja Amorosa. Tarkemmat esittelyt lajikkeista ja niiden sopivuudesta vaikkapa säilöntään löydät K-Ruoan sivuilta:
Meillä säilötään ja leivotaan omenoista innolla
Olen itse valmistanut jo pitkään omenahilloa kotimaisista omenoista. Meillä hillo maistuu erityisesti puuron kanssa, mutta hillosilmä sopii myös rahkaan, jogurtiin tai vaikka pannarin kaverina. Syksyyn kuuluu myös omenapiirakka jos toinen! Käyttämällä kaupan valmista muropohjaa, voit hypätä suoraan piirakan täyttämisvaiheeseen.
Omenapiirakka on parhaimmillaan hieman lämpimänä, mutta sen maut vain syvenevät jääkaapissa, joten piirakka maistuu hyvältä myös kylmänä. Mikäli et ole vielä valmistanut omenahilloa, suosittelen kokeilemaan sitäkin. Omenien kilohinta on sesonkiaikaan todella edullinen ja esimerkiksi riisipuuron kanssa omenahillo maistuu taivaalliselta. Nappaa reseptit talteen alta!
HELPPO JA NOPEA OMENAPIIRAKKA
1 valmis muropohja
omenoita (noin 5-7 omenaa)
kanelia ja fariinisokeria
200 g vaniljarahkaa
200g kermaviiliä
2 kananmunaa
Levitä muropohja vuokaan. Kuori, poista siemenkodat ja viipaloi omenat. Sekoita viipaleisiin kanelia ja fariinisokeria. Lado omenaviipaleet kauniisti murotaikinan päälle. Sekoita keskenään täyteainekset eli vaniljarahka, kermaviili sekä kananmunat. Jos käytät hapokkaita omenoita voit lisätä tähän vielä ripauksen (noin 0,5 dl sokeria). Kaada täytemassa omenaviipaleiden päälle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 25-30 minuuttia.
Ohutkuorinen Valkea kuulas -kesäomena saa helposti mustelmia, mutta on maukas syötävä.
Paksumpikuorinen ja hapokkaampi syysomena Antonovka sopii esimerkiksi hilloihin.
HERKULLINEN OMENAHILLO
4 kiloa omenoita
1,5 kg sokeria
pari dl vettä
2 pussia sinistä Melatinia
Poista omenoista siemenkodat ja lohko ne kattilaan. Lisää kattilan pohjalle pari desilitraa vettä ja keitä omenoita noin 30 minuuttia (pidemmällä keittoajalla kotimaisia omenoita ei tarvitse edes kuoria). Soseuta omenat ja lisää sen jälkeen sokeri sekä Melatin ja lämmitä liedellä niin, että pulpahtaa muutama kupla. Kaada puhtaisiin purkkeihin, anna jäähtyä ja nosta jääkaappiin.
Mikäli pihallasi kasvaa omia omenapuita ja omenoita tulee runsaasti: omenoista voi myös käydä teettämässä omenamehua esimerkiksi Sipoon tai Vantaan mehuasemilla.
Anna Liljeroos
Neuvosta vaari ja Hetkiä idässä -blogien takana on itähelsinkiläinen perheenäiti Anna Liljeroos. Neuvosta vaari on itäisen Helsingin oma niksipirkka, Hetkiä idässä taas innostaa liikkeelle ruokahalua herättäen.